Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 12:38 CET


  Multimedija

  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  i
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  • Barack Obama i Joe Biden slave pobjedu, Chicago, 7. novembar 2012. Foto: AFP / Saul Loeb
  • Predsjednik Barack Obama sa suprugom Michelle i kćerkama Malijom i Sashom, Chicago, 7. novembar 2012. Foto: REUTERS / Larry Downing
  • Barack Obama i Joe Biden slave pobjedu, Chicago, 7. novembar 2012. Foto: AFP / Spencer Platt
  • Joe Biden sa suprugom, Chicago, 7. novembar 2012. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque
  • Slavlje u Chicagu, 7. novembar 2012. Foto: AFP / Saul Loeb
  • Američki predsjednik Barack Obama, Chicago, 6. novembar 2012. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque
  • Predsednik SAD Barack Obama izlazi na pozornicu sa svojom porodicom kako bi proslavio pobedu sa pristalicama u Čikagu
  • Predsednik SAD pred svojim pristalicama u Čikagu stoji sa porodicom pre pobedničkog govora
  • Barack Obama i prva dama SAD Michelle Obama sa kćerkama Sashom i Maliom  pre pobedničkog govora u Čikagu
  • Čikago
  • Obama u pobedničkom govoru
  • Fotografija koju je predsednik SAD stavio na svoj tviter nalog uz rečenicu "Još četiri godine"
  • Chicago
  • Predsjednik Barack Obama sa suprugom Michelle i kćerkama, Sashom i Maliom, Chicago, 7. novembar 2012. Foto: AFP / Jewel Samad
  • Chicago
  • Chicago
  • Chicago
  • Chicago
  • Georgia
  • Chicago
  • Times Square
  • Slavlje ispred Bele kuće
  • Times Square
  • Maryland
  • Slavlje ispred Bele kuće
  • Slavlje ispred Bele kuće
  • Predsednički kandidati sa suprugama nakon objavljivanja rezultata
  • Njujork
  • Mitt Romney grli kandidata za potpredsednika Paula Ryana dok njegova supruga Ann Romney grli Jannu Ryan nakon priznatog poraza
  Fotogalerija

  Fotogalerija Slavlje Obaminih pristalica

  Barack Obama pobedio je na američkim predsedničkim izborima u utorak i tako osvojio još jedan četvorogodišnji mandat u Beloj kući. "U našim srcima znamo da za SAD najbolje tek dolazi...Želim zahvaliti svim Amerikancima koji su glasali na ovim izborima...Upravo sam razgovarao sa Romneyem i Paulom i čestitao im na njihovoj kampanji", rekao je Obama u pobedničkom govoru.
  Video

  Video SAD: Romney priznao izborni poraz

  Kandidat na predsjedničkim izborima u SAD iz redova Republikanaca Mitt Romney priznao je izborni poraz i čestitao predsjedniku Baracku Obami na reizboru u Bijelu kuću. "Njegove pristalice i njegova kampanja takođe zaslužuju čestitke", rekao je u kratkom obraćanju u svom izbornom štabu u Bostonu. Video: AP, 7. novembar 2012.
  Video

  Video Amerikanci slave pobjedu Obame

  Na osnovu rezultata iz većine država, američki mediji objavili su da je Barack Obama osigurao dovoljno glasova za reizbor. Ljudi slave na Times Squaru, ispred Bijele kuće u Washingtonu i u Obaminom izbornom štabu u Chicagu. Video: ABC i Reuters
  Fotogalerija

  Fotogalerija Američki predsjednički izbori 2012.

  Građani SAD 6. novembra birali su predsjednika. Tijesna bitka se vodila između kandidata demokrata i aktuelnog predsjednika Baraka Obame i republikanca Mita Romnija.
  Video

  Video SAD: Američki potpredsjednik, Joe Biden, glasao u Delawaru

  Prva biračka mjesta otvorena su danas u šest sati po lokalnom vremenu u devet američkih saveznih država. Birači su počeli da glasaju u Virginiji, Connecticatu, Indiani, Kentucky, Mainu, New Hampshire, New Jerseyu, New Yorku i Vermontu. Američki potpredsjednik Joe Biden glasao je u Delawaru. Video: AP; 6. novembar 2012.
  Video

  Video SAD: Za pobjedu potrebno 270 elektorskih glasova

  Američki predsjednički kandidati moraju zadobiti većinu glasova u pojedinim državama da bi prikupili najmanje 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu, a elektorski glasovi su dodijeljeni pojedinim državama prema broju stanovnika. Video: Reuters, 6. novembar 2012.
  Video

  Video SAD: Amerikanci biraju novog predsjednika

  Stanovnici dva seoceta na sjeveru New Hampshirea već su glasali, pošto od 1948. imaju pravo da budu prvi koji glasaju na predsjedničkim izborima u SAD. Poslije 43 sekunde glasanja, Obama i Romney imali su po pet glasova u selu Dixville Notch. Birači, njih 10, kažu da je to prvi put da su kandidati dobili jednak broj glasova u tom selu. Video: Reuters, 6. novembar 2012.
  Video

  Video SAD: Završnica predsjedničkih kampanja

  Predsjednik Barack Obama se na kraju svoje kampanje obratio glasačima u Bristowu, u Virginiji, dok je republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney govorio biračima u Englewoodu, u Coloradou. Video: Reuters, 3. novembar 2012.
  Video

  Video Obama i Romney u završnicama svojih izbornih kampanja

  U završnici svojih predizbornih kampanja predsjednički kandidati, Barack Obama i Mitt Romney, obratili su se glasačima sa porukama kojima žele osvojiti četiri naredne godine u Bijeloj kući. Video: Reuters
  Video

  Video Američki izbori sa okusom čokolade

  Posebne ¨političke¨ praline stižu iz kuhinje Randyja Olmsteada, u Marylandu. Jedne su demokratske sa magarcom na omotu, dok su druge sa slonom i predstavljaju republikance. Rezultati prodaje čokolada objavljuju se dnevno u prodavnici, a mnogi Amerikanci smatraju da je ova ideja sjajan način da se proslave izbori. Video: VOA
  Video

  Video Poslednja debata Obame i Romnija

  Predsednik SAD Barak Obama i republikanski kandidat Mit Romni sučelili su svoje stavove o spoljnoj politici u trećoj i poslednjoj debati uoči predsedničkih izbora zakazanih za 6. novembar 2012. godine. Debata se održala u mestu Boca Raton na sunčanoj Floridi. Video: Rojters, 22. oktobar 2012.
  Video

  Video Druga debata: Obama uzvratio udarac

  Američki predsjednik Barack Obama i njegov republikanski rival Mitt Romney vodili su oštru raspravu o ekonomiji, energiji i spoljnoj politici tokom druge debate u okviru koje su, na Univerzitetu Hofstra u New Yorku, odgovarali na pitanja neopredijeljenih birača.
  Video

  Video Izbori u SAD: Oštra rasprava potpredsjedničkih kandidata

  Potpredsjednički kandidati Joseph Biden i Paul Ryan održali su u 11. oktobra 2012. svoju jedinu predizbornu debatu, dok istraživanja pokazuju da američka izborna trka postaje sve neizvjesnija.
  Video

  Video Priprema glasača Virginije za predsjedničke izbore

  Uoči predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u glasači već uveliko ¨rade¨ na kampanjama svojih kandidata. Virginija je jedna od nekolicine država koje bi mogle izbore okrenuti na ovu ili onu stranu.
  Video

  Video Prva TV debata Obama-Romney

  Američki predsjednički kandidati, Barack Obama i Mitt Romney, debatovali su o poreskim olakšicama i reformi zdravstvenog sistema. Bila je to prva, od tri TV debate, održana u Denveru.
  Fotogalerija

  Fotogalerija Prva debata Obame i Romnija

  Predsjednik Barack Obama i njegov republikanski rival Mitt Romney suočili su se u Denveru, u Coloradu, u svojoj prvoj televizijskoj debati uoči izbora. Duel je bio posvećen ključnom pitanju kampanje – stanju američke ekonomije. 3.oktobar 2012.
  Fotogalerija

  Fotogalerija Barack Obama prihvatio nominaciju

  U govoru kojim je formalno prihvatio nominaciju Demokratske stranke za još četiri godine u Bijeloj kući, Barak Obama je zatražio podršku da zemlju povede putem ekonomskog oporavka koji “neće biti brz i lak”, ali koji je – kako je kazao – bolji od republikanske alternative.
  Video

  Video SAD: Romney prihvatio predsjedničku nominaciju

  Predsjednički kandidat Republikanske stranke Mitt Romny prihvatio je partijsku nominaciju, uz obećanje da će obnoviti Ameriku kao obećanu zemlju. Video: AP, 30. august 2012.
  Video

  Video Bil Klinton podržao Obamu za predsednika SAD

  Na konvenciji Demokratske stranke u Šarlotu, Severna Karolina, bivši predsednik SAD Bil Klinton objavio je kandidaturu Baraka Obame i podržao ga u trci za novi mandat u Beloj kući. AP video
  Video

  Video Michelle Obama: ¨Duboko vjerujem u njegovu viziju¨

  Na konvenciji Demokratske stranke u Charlotteu, u Sjevernoj Karolini, prva dama Amerike, Michelle Obama održala je snažan govor kao znak podrške svom suprugu Baracku Obami u kampanji za novi četvorogodišnji predsjednički mandat u Bijeloj kući. Video: AP

  Biografije demokratskih kandidata

  Barak H. Obama (Barack Obama) je 44 predsednik Sjedinjenih američkih država. Džozef R. Bajden mlađi (Joseph Biden) je potpredsednik Sjedinjenih američkih država.
  Dalje/More

  Biografije republikanskih kandidata

  V. Mitt Romni (V. Mitt Romney ) je republikanski kandidat za predsednika, rođen 1947. u Detroitu (Mičigen). Pol D. Rajan (Paul D. Ryan), republikanski kandidat za potpredsednika, rođen je 1970. godine u Viskonsinu koji i predstavlja u Predstavničkom domu Kongresa.
  Dalje/More

  Izborni koledž

  Američki predsednik se ne bira glasovima birača već osvajanjem najmanje 270 od 538 glasova Izbornog koledža. Sistem su pre više od dva veka uspostavili sastavljači Ustava kao kompromis između pobornika direktnog izbora i onih koji su želeli da Kongres bira čelnika države.

  Broj elektorskih glasova u svakoj pojedinačnoj državi je jednak veličini njene delegacije u Kongresu, a koja se uglavnom zasniva na broju stanovnika. Gusto naseljena Kalifornija ima 55 članova Kongresa, te tako dobija 55 elektorskih glasova. Aljaska, koja je slabo naseljena, ima 3 člana kongresa i stoga dobija tri elektorska glasa.

  Izborni koledž je kontroverzan, jer može da nagradi predsedničkim mestom kandidata koji je bio drugi u nacionalnom glasanju. To se dogodilo 2000. godine kada je Al Gor osvojio većinu glasova, ali ne i većinu glasova Izbornog koledža. Tada je Džordž Buš bio proglašen za pobednika sa 271 glasom u odnosu na Gorovih 266.

  Anketa

  Arhiva anketa