Dostupni linkovi

Nastavlja se predsednička kampanja u SAD


Barak Obama u Nju Džersiju
Barak Obama u Nju Džersiju
Predsednik SAD Barak Obama vraća se kampanji za izbore, nakon nekoliko dana pauze zbog katastrofe koju je uzrokovao uragan Sandy u Njujorku i na severo istočnoj obali SAD. Njegov republikanski protivkandidat Mit Romni takođe je počeo sa predizbornim skupovima, nakon nekoliko dana stanke.

U oluji “Sandy” do sada je, prema podacima koje je objavio BBC, poginulo najmanje 64 osobe.

Pet dana pred izbore, Obama i Romni su u tesnoj trci, a njihovi štabovi predviđaju vlastitu pobedu. Ipak, ankete pokazuju da je Obama u blagoj prednosti u devet ključnih saveznih država koje nisu jasno opredeljene ni za republikance ni za demokrate.

Obamini savetnici tvrde da je pauza od bavljenja kampanjom imala minimalne posledice na njegove izglede za pobedu. Obama je, takođe, zahvaljujući oluji dobio priliku da se pokaže kao odlučan vođa u vreme krize.

Oluja je, s druge strane, zadala glavobolju Romniju, skrenuvši pažnju javnosti sa kampanje u trenutku kada je on računao na porast podrške.

Ipak, demokrate pokušavaju da nadoknade izgubljeno gustim rasporedom u danima pred izbore, a za sredu su zakazani skupovi u Viskonsinu, Nevadi i Koloradu, dok Romni ima u planu više skupova u Virdžiniji.

Život se vraća u Njujork i na istočnu obalu

Grad Njujork i severoistok SAD polako se vraćaju u normalu nakon super oluje “Sandy”, javljaju svestke agencije. Finansijska tržišta su ponovo otvorena, a njujorška berza, koja je prvi put od 1888. godina bila dva dana zatvorena zbog vremenskih uslova, radi pomoću agregata.

Pretrpani autobusi vozili su Njujorčane na posao pošto je metro zatvoren zbog poplavljenih tunela. Njujorški aerodromi "Džon F. Kenedi" i "Njuvark" ponovo su otvoreni posle otkazivanja više hiljada letova, zbog čega su putnici danima bili "zarobljeni" na aerodromima. Treći veliki aerodrom "LaGvardija" trebalo bi da bude otvoren u sredu, navode agencije.

Njujorška elektrodistribucija "Konsolidejtid Edison Ink" uključila je u sredu posle podne struju u oko 2.000 domova u donjem Menhetnu i 28.200 kuća u oblasti Brajton Biča u Bruklinu. Dve podzemne električne mreže, koje su isključene u ponedeljak uveče zbog poplave, ponovo su puštene u rad. Međutim, neke zgrade još nemaju struju zbog poplavljenih podruma ili štete na opremi.

FOTOGALERIJA: Pustoš iza uragana Sandy


Elektrodistribucija je saopštila da je sinoć bez struje bilo oko 719.000 potrošača u Njujorku i susednom okrugu Vestčester.

CNN je objavio da je u toku čišćenje oko 300.000 galona dizela koji se izlio u vode kod obala Njujorka posle prolaska superoluje "Sendi". Do izlivanja je došlo zbog pucanja tankera za skladištenje u obližnjoj ranfineriji kojom upravlja "Motiva", čiji je deo u vlasništvu velike naftne kompanije "Šel". Američka obalska straža nadgleda čišćenje u kome učestuje oko 100 radnika koji pokušavaju da ograde naftnu mrlju kako se ne bi dalje širila.

Predsednik Obama ostavio je po strani nesuglasice sa republikanskim guvernerom Nju Džersija Krisom Kristijem i njih dvojica su helikopterom obišli razorenu obalu, gde su videli poplavenje oblasti i kuće u plamenu.

"Sandy" je u ponedeljak pogodila obalu sa vetrovima brzine 130 kilometara na čas kao retka hibridna superoluja koja je nastala spajanjem sa drugim olujnim sistemom.

To je bila najveća oluja koja je pogodila jednu oblast SAD u poslednjih nekoliko generacija. Ona je pre toga u formi uragana usmrtila 69 ljudi na Karibima.

"Sandy" će verovatno biti jedna od najskupljih oluja u američkoj istoriji. Jedna kompanija za procenu štete od katastrofa objavila je da je "Sendi" napravila štetu koja bi mogla iznositi 15 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG