Dostupni linkovi

Tužbe protiv ruskog investitora u Crnoj Gori


Projekat "zavala" kod Budve, fotografije uz tekst:Savo Prelević
Projekat "zavala" kod Budve, fotografije uz tekst:Savo Prelević
U maratonskoj seriji "Slučaj Zavala", koju od početka obilježavaju brojna kršenja zakona, ignorisanje državnih institucija i sumnje na korupciju, počela je nova epizoda. Sada se, nakon finansijskog sunovrata, na investitora - rusku kompaniju Mirax, sručila i lavina tužbi, zbog neispunjavanja ugovornih obaveza prema kupcima luksuznih apartmana.

"Neko je strpao u džep 50 miliona eura", rekao je za naš program advokat Zoran Piperović, koji je u ime nekoliko klijenata, podnio tužbu protiv više preduzeća koje je u Crnoj Gori, upravo radi prodaje stanova, osnovala, njihova majka-firma Miraks, ruskog tajkuna Sergeja Polonskog.

Piperović kaže da njegovi klijenti zahtijevaju raskidanje ugovora i vraćanje novca.

"Očigledno radi se o zloupotrebama i prevarama i mislim da nije samo prevara u odnosu na fizička i na pravna lica. Meni se ovih dana obraćaju i podizvođači radova kojima su ostale ogromne sume novca neisplaćene. Ljudi mi se obraćaju i kažu da ne znaju od koga da se naplate jer su izveli radove, a novca nema. Sve u svemu, mislim da je tu neko strpao u džep oko 50 miliona eura", kaže Piperović.

Skoro 45 hiljada kvadratnih metara zemljišta na rtu Zavala, između Budve i Bečića, 2007. godine je kupila Zavala Invest, zajednička kompanija Miraxa i Moninvesta, čiji je suvlasnik bio, tada bez funkcije, a sada potpredsjednik Vlade Svetozar Marović, koji je nakon izbijanja afere u vezi nelegalne gradnje na Zavali, prodao svoj udio, ali afera je ipak imala nastavak.

"Postoji osnovana sumnja da se Svetozar Marović u komunikaciji sa predstavnicima korporacije Mirax Group iz Moskve, čija kćerka kompanija gradi turistički kompleks na zemljištu u suvlasništvu sa njegovom kompanijom, lažno predstavljao kao predstavnik Vlade Crne Gore i u ime Vlade potpisao sporazum o strateškoj saradnji, iako za to nije bio ovlašćen."
Sergej Polonski

Ovo je prije dvije i po godine pisalo u krivičnoj prijavi NVO MANS, koja je svoje sumnje obrazložila činjenicom da je kompanija Mirax Group iz Moskve, na svojoj internet prezentaciji, objavila vijest da je sa Vladom Crne Gore potpisan sporazum o strateškoj saradnji, gdje je kao predstavnik Crne Gore, naveden Svetozar Marović, koji tada nije bio na na jednoj državnoj funkciji.

Pored ove, u vezi Zavale je bilo još mnoštvo krivičnih prijava, sumnji, optužbi, inspekcijskih intervencija, pa je u jednom trenutku, zbog nepotpune dokumentacije, gradilište bilo i zapečaćeno.

Rusi najveći investitori u Crnoj Gori

Lavina tužbi zbog nespunjenih ugovornih obaveza prema kupcima stanova, samo je nova epizoda u maratonskoj seriji, u kojoj svoju ulogu ima i Tužilaštvo, koje predmet Zavala razmatra već duže vrijeme, ali Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić je, na nedavnoj press konferenciji rekla da je potrebno još vremena.

"Mi tu vršimo još neke provjere, jer vjerujemo da one neće iziskivati neko značajnije vrijeme i vjerujemo da ćemo ubrzo moći da donesemo odluku",
rekla je Čarapić.

Koliko je ponašanje Mirax-a u Crnoj Gori obilježilo razmetljivo ponašanje, koje je karakterisala demonstracija finansijske moći, ali i ignorisanje zakona i institucija države, toliko je upečatljiv i sunovrat ove kompanije, koja je po izbijanju ekonomske krize dospjela na rub potpune propasti, čiji je rezultat neuspjeh projekta.

Advokat Zoran Piperović, koji u sporu protiv Mirax-ovih kompanija, pored više ruskih državljana, zastupa i vlasnika austrijskog Hemometal-a, crnogorskog biznismena Šćepana Lučića, očekuje prolongiranje postupka.

"Uz optimalne uslove da, recimo dođe do brzog raskida ugovora, što je potpuno realno i očekivano da se oni ne žale jer je evidentno da stana nema, da su pare kod njih, to može da traje i pola godine. Naravno, očekujem da će da dođe do prolongiranja tog spora jer sam u jednom sporu kod Privrednog suda dobio odgovor na tužbu u kojem ne negiraju da su uzeli novac i da nema stana, nego nije ispraćena dinamika plaćanja onako kako je normirano, pa mi ne priznajemo tužbeni zahtjev. U prevodu, nijeste nam dali dovoljno novca koliko ste trebali, a mi vama svakako stan ne bi dali. Mislim da će tu biti povuci -potegni kada se bude vraćao novac uprkos nečemu što će značiti pravosnažna presuda u parničnom postupku", kaže Piperović.

Prisustvo Mirax -a, nije doprinijelo stvaranju boljeg imidža ruskih investitora u Crnoj Gori, čije prisustvo i aktivnosti, generalno, nijesu pozitivno ocijenjene, prije svega što je zaključeno da su spremni da rade ne poštujući zakone i institucije, ali i zbog činjenice da nemaju dovoljno korporativne kulture i know-how kapaciteta, kojim bi mogli doprinijeti razvoju Crne Gore.

U tom kontekstu, može biti zanimljiv podatak iz istraživanja crnogorske Centralne banke, o stranim direktnim investicijama u periodu od 2001. do 2008. godine. Prema ovoj studiji, u Crnu Goru je, najviše novca ušlo iz Rusije - oko 350 miliona eura, na drugom mjestu su Mađari sa oko 25 miliona manje, dok je na trećem mjestu Velika Britanija sa oko 260 miliona eura.

****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Korupcija i u oblasti urbanizma
Stanovi umjesto hotela
XS
SM
MD
LG