Dostupni linkovi

"Zavala invest" stavila pod hipoteku državno vlasništvo


Projekat "Zavala", Foto: Savo Prelević
Projekat "Zavala", Foto: Savo Prelević
Da bi od Hipo Alpe Adria banke dobila 20 miliona eura kredita kompanija Zavala Invest je 2007. i 2008, u vrijeme kada je jedan od njenih vlasnika još uvijek bio aktuelni potpredsjednik Vlade Svetozar Marović pod hipoteku stavila 6.500 kvadrata državne zemlje na koju je imala pravo korišćenja ali ne i vlasništva, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora koja je još prije dvije godine podnijela krivičnu prijavu protiv graditelja nelegalnog kompleksa na rtu Zavala u crnogorskoj turističkoj prijestonici Budvi.

U MANS-u tvrde da je nakon objelodanjivanja ovog podatka dodatno razotkriveno nezakonito ponašnaje incijatora ovog posla. Jedan od kordinatora MANS-a Dejan Milovac:

,,Ono što bi moglo da se desi, ukoliko kompanija Zavala invest ne vrati kredit od blizu 20 miliona eura jeste da bi banka Hipo Alpe Adria mogla da aktivira hipoteku od blizu 6.500 kvadrata. Ono što je još problematično jeste na koji način je omogućeno da kompanija Zavala invest stavi pod hipoteku to zemljište i jednostavno dovede u poziciju državu Crnu Goru da zavisi od toga da li će ta kompanija vratiti kredit ili ne i ostaviti je jednostavno bez ikakvog mehanizma da zaštiti svoje interese."

Blagoje Grahovac, Foto: Savo Prelević
Komentarišući tvrdnje da je bivša kompanija potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića, koji je naknadno prodao udio u firmi sa kojom je započeo nelegalnu izgradnju komepleksa na Zavali sa ruskim milijarderom Sergejom Polonskim, koji je u međuvremenu proglasio bankrot, politički analitičar Blagoje Grahovac kaže da kockice počinju da se slažu.

,,Sve se izvodi u finale. Sve to što je tajna u državi Crnoj Gori, ili crna kutija, otvara se polako. Nemam dilemu da je organizovani kriminal osnovna prijetnja po državu Crnu Goru. Sve drugo je sekundarno. A u organizovanom kriminalu ja ne znam neku aferu u kojoj nije Marović, a predlažem odavno: Uhapsiti Marovića! Razlog? Da bi država pokazala da funkcionišu institucije sistema, i drugo da bi se Maroviću sačuvao život, jer sam siguran da će i jedno i drugo biti moguće .Ili da mu se ugrozi život ili da država ostane talac "crne kutije"."


Država nosilac organizovanog kriminala

Dejan Milovac kaže da je neophodno da državne institucije odgovore na pitanje kako je uopšte došlo do sitaucije da privatna firma stavi pod hipoteku državno zemljište, što bi bilo isto kao da podstanar uzme kredit na ime iznajmljenog stana. Milovac tvrdi da je uprava za neketentine morala znati šta se dešava i da je bila dužna da o tome obavijesti i druge nadležne institucije.

U organizovanom kriminalu ja ne znam neku aferu u kojoj nije Marović, a predlažem odavno: Uhapsiti Marovića!

,,Ono što je takođe tu problematično takođe je to što su i Državna revizorska institucija i drugi državni organi koje su nadležne za kontrolu finasijskog poslovanja drugih institucija imale nebrojeno mnogo revizija a da je jedna ovakva transkacija, odnosno posao između Zavale invest i Hipo banke nekako promakao. Kada se sve uzme u obzir kao i činjenica da Vrhovno državno tužilaštvo već preko dvije godine češe slučaj Zavala, jedino logično rješenje jeste da je neko jednostavno namjerno previdio činjenicu da je državna svojina stavljena pod hipoteku kako bi kompanija Zavala invest, odnosno partneri Svetozara Marovića, dobili kredit od blizu 20 miliona eura."
Ruski milijarder Sergej Polonski Foto: Savo Prelević


Blagoje Grahovac smatra da je nebriga državnih instiucija jasan indikator.

,,To je najbolji pokazatelj da je država osnovni nosilac organizovanog kriminala. Ponavljam, država Crna Gora je osnovni nosilac organizovanog kriminala.
"

U državnom tužliastvu u utorak nijesmo mogi dobiti sagovornika na ovu temu. Na naše pozive nijesu odgovarali ni nadležni u Upravi za nekretnine, dok su nam u Hipo Alpe Adria Banci kazali da možemo poslati dopis, ali da oni ne komentarišu i ne objašnjavaju pojedinačne kreditne aranžmane.

Ni ostali nadležni se nijesu oglašavali. MANS je krivičnu prijavu protiv Svetozara Marovića ali i njegovih partnera u ovom poslu podnio još 2008. godine po više osnova.

Tužliaštvo do danas nije saopštilo stav o tom slučaju koji karaktiše kompleksnim, a koji je nakon objavljivanja ove informacije postao jos složeniji.

Pročitajte i ovo:
Marović kontroliše crnogorsku obalu

Korupcija i u oblasti urbanizma

Bankrot Miraxa i reflesije na posao u Crnoj Gori

Stanovi umjesto hotela
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG