Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Marović kontroliše crnogorsku obalu


Svetozar Marović

Da li je tačno da strani investitori zainteresovani za ulaganja na Crnogorskom primorju prvo stupaju u kontakt sa Svetozarom Marovićem, potpredsjednikom DPS-a. Osim partijske fotelje Marović nema nijednu državnu funkciju, pa čak ni opštinsku koja bi ga preporučila kao pregovarača. Kako tvrde njegovi oponenti on ipak kontroliše crnogorsku obalu i sve što se na njoj dešava.

Vaninstitucionalna moć u Crnoj Gori može se pripisati mnogim ljudima i biznismenima bliskim vladajućoj eliti, ali kada se govori o obali, posebno Budvanskoj rivijeri, onda se svima logično nameće ime Svetozara Marovića koji osim potpredsjedničkog mjesta u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista nema nijednu državnu ili opštisku funkciju koja bi ga preporučila za pregovore sa zainteresovanim ulagačima.

Marovićev uticaj osim crnogorskih građana očigledno su prepoznali i strani investitori koji u potpredsjedniku DPS-a vide nezaobilaznog pregovarača na putu do ispunjenja njihovih biznis planova. Kako danas prenose mediji poznatom Budvaninu obratili su se i čelnici izraelske grupe kojima je Marović, kako se navodi, ponudio svu moguću pomoć u razvijanju hotelskih projekata na atraktivnim lokalitetima. U vladajućem DPS-u Marovićevo posredovanje doživljavaju kao patriotski čin. Direktor DPS-a Predrag Sekulić:

"Ja ću podsjetiti da je gospodin Marović tokom svoje zaista bogate političke karijere obavljao više značajnih funkcija, između ostalog, od nedavno je bio i predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora i po tom osnovu vjerovatno ima brojne kontakte sa inostranim partnerima i sa investirorima i mislim da je dobro da se i na ovaj način privlače investitori u Crnu Goru."

RSE: Da li imate informaciju da li Marović ovo radi na volonterskoj osnovi iz patriotskih razloga ili je u pitanju nešto drugo?

Sekulić: Znajući gospodina Marovića rekao bih da radi prije svega na volonterskoj osnovi, iz ljubavi prema Crnoj Gori.

Univerzitetski profesor Svetozar Jovićević sumnja da nosioci vaninstitucionalne moći u Crnoj Gori ostaju "kratkih rukava":

"U takvim slučajevima kada pojedinac kao institucija igra glavnu ulogu već poslije vrlo kratkog vremena taj se pojedinac, bez obzira o kome je riječ, poistovjećuje sa državom, sa društvom, sa cjelinom i već poslije kratkog perioda on smatra sasvim prirodnim da on iz tog nekakvog opšteg interesa ili iz tih poslova uzima i dobar lavovski dio sopstvenog interesa."

Svetozar Marović je sa stranim partnerom Miraks grupom već bio umiješan u jednu od najvećih građevinskih afera oko podizanja nelegalnog turističkog kompleksa na rtu Zavala. Marović je navodno pod pritiskom javnosti formalno izašao iz tog posla, a na sajtu partnerske ruske grupacije Marović je predstavljan kao zvanični predstavnik crnogorske Vlade, iako je nosilac isključivo partijske funkcije. Taj detalj sa sajta je naknadno izbrisan. Koordinator Mans-a Dejan Milovac kaže da mu nije jasno po čijem nalogu Marović i dalje pregovara u ime države kada već postoje institucije nadležne za pregovore sa potencijalnim ulagačima:

"Imali smo situaciju u slučaju Miraks-a da do samog početka nijesmo znali kakva je uloga gospodina Marovića u kompletnom poslu da bi se na kraju uspostavilo da on ima vrlo veliki privatni profitni interes u tom poslu. Ono što je jako u tom poslu problematično jeste da gospodin Marović nema javnu funkciju, osim visoke partijske funkcije u okviru DPS-a, pa samim tim i za eventualne štetne ugovore koji mogu proisteći kao rezultat njegovog posredovanja ne može krivično odgovarati kao javni funkcioner i to je ono što je problem za javnost i samu državu ukoliko do takvih ugovora dođe i gospodin Marović u tom smislu ne može da odgovara što je problem i za državno tužilaštvo Crne Gore."

Svetozar Jovićević kaže da se ponovo potvrđuje da Crna Gora nije društvo razvijenih institucija koje obavljaju vlast:

"E, kad god nijeste tako društvo onda se tu otvara prostor za moć pojedinca i bez obzira gdje se taj pojedinac nalazi, na kojoj funkciji, na koje funkcije se premiještao za njim ide i moć. To je u svakom društvu takve vrste tako. Potvrda za to je bio i onaj period kada je gospodin Đukanović bio samo na čelu DPS-a što samo po sebi u izvršnoj vlasti ne znači skoro ništa. Ne bi trebalo da znači, pa se zna ko je u svim bitnim stvarima odlučivao i isto tako sada kada je u pitanju Marović. On fomralno nije ni na kakvoj funkciji, ali on je čovjek koji nosi dobar dio te konstruisane moći i otuda proizilazi ta njegova uloga."

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG