Dostupni linkovi

Srbija u rukama SNS


Srpska napredna stranka osvojila je apsolutnu pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

Na osnovu 99,08 odsto obrađenih biračkih mesta, koalicija oko SNS osvojila je 48, 34 odsto glasova, odnosno 158 mandata, saopštila je Republička izborna komisija.
Slede koalicija SPS-PUPS-JS sa osvojenih 13,51 odsto i 44 mandata u Skupštini Srbije, DS sa 6,04 i 19 mandata, i NDS sa 5,71 i 18 skupštinskih mandata.
U parlament su ušle i tri manjinske stranke – Savez vojvođanskih Mađara sa šest mandata, SDA Sandžaka sa tri i Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija sa dva mandata.

Ispod cenzusa ostala je DSS sa 4,24 odsto glasova birača, LDP sa 3,35 odsto glasova, URS sa 3,04 odsto glasova. Za "Dveri"“ je glasalo 3,57 odsto biračkog tela, za SRS je glasalo dva odsto građana, a za Sašu Radulovića i listu „Dosta je bilo“ glasalo je 2,08 odsto građana.

Za listu „Treća Srbija“ glasalo je 0,46 odsto, a manje od jedan odsto glasova su dobili još Ruska stranka i Crnogorska partija - 0,18 odsto, „Patriotski front“ 0,13, Lista nacionalnih zajednica Emir Elfić 0,11 odsto i „Koalicija građana svih naroda i narodnosti“ – 0,09 odsto glasova birača.

Nakon objave prvih preliminarnih rezultata u sedištu Srpske napredne stranke građanima se obratio predsednik Aleksandar Vučić.

"“Želim da čestitam svim našim političkim protivnicima na rezultatima koje su postigli i da kažem da smo mi spremni da mnogima pružimo ruku, da želimo da razgovaramo, da sarađujemo, da ni jednog trenutka nikoga nećemo ni nipodaštavati a kamoli pokušavati da ponižavamo zbog ovakvog izbornog rezultata. Naprotiv, želimo da čujemo njihove ideje. Za tu vrstu dijaloga smo spremni sa svim relevantnim političkim partijama", rekao je Vučić.

"Uveren da će Srbija nastaviti evropski put, sarađivati sa svim prijateljima u svetu, nastaviti žestoku borbu protiv korupcije. Jasno je da će lista koju vodimo imati apsolutnu većinu u Skupštini. Najvažnije je da ljudi dobro razumeju u koliko se teškoj situaciji nalazimo i šta želimo da preduzmemo", dodao je lider SNS.

Građani Srbije si na vanrednim izborima u nedelju birali parlamentarnu vlast i lokalnu u Beogradu. Na izborima je učestvovalo 19 stranaka i koalicija koji su predložili kupno 3.020 kandidata za 250 mesta u parlamentu. Pravo glasa imalo je 6.765.998 birača.

Konačan odziv, prema podacima CeSida, bio je 53,2 odsto od broja upisanih birača.

Suša i Aleksić: Mađarski scenario u Srbiji

Suša i Aleksić: Mađarski scenario u Srbiji

Mađarski scenario, to je ono što se događa Srbiji i što je trijumfovalo na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju. U tome su se složili novinarka i politička komentatorka Gordana Suša i antropolog i politički analitičar Stefan Aleksić.

Više pročitajte ovde.
Marko Blagojević iz Centra za slobodne izbore i demokratiju rekao je da je, prema preliminarnim rezultatima Srpska napredna stranka (SNS) osvojila 48,8 odsto glasova. Prema istim rezultatima, SPS je osvojio 14 odsto, DS 5, 9 i NDS 5,7 odsto. DSS sa 4,7, LDP sa 3,1 nisu prešli cenzus. Prema preliminarnim rezultatima, SNS osvojila je najviše glasova u Kragujevcu, Novom Sadu, Užicu, Pirotu, Novom Sadu, Subotici, Jagodini, Čačku...

Blagojević je rekao da će SNS imati apsolutnu većinu u parlamentu.

Predsednik SPS Ivica Dačić, nakon objave preliminarnih rezultata, kazao je da ako SNS bude imao inicijativu, razgovaraće sa njima.

"Retke su vlade u svetu koje posle vladavine dobiju ovoliko glasova. Naša je dobila 210 od 250 poslanika. Građani su pokazali da imaju pozitivno mišljenje o našem radu. Kako će se dalje odvijati politička scena videćemo. Što se SPS tiče, osnove našeg političkog programa su jasne, prošlo je vreme kada se razmišljalo da li se ide evropskim putem, a i nova vlada će nastaviti razgoore sa Prištinom".

Mediji javljaju da je u Demokratskoj stranci razočarenje, a prostorije štaba su napustili stranački funkcioneri Bojan Pajtić i koalicioni partner Zoran Živković.

"Imamo novu političku realnost, mnoge stranke koje nismo mogli ni da zamislimo van parlamenta su ostale ispod cenzusa. Očigledno su građani poverovali u obećanja, ne gledajući da li su prethodna ispunjena. Sve što smo rekli da će se dešavati u Srbiji, koliko nemamo viziju, rupe u budžetu, te probleme će rešavati najveća stranka, a da neće optuživati nekog ko je vladao pre mnogo godina", kazao je predsednik DS Dragan Đilas.

Mlađan Dinkić je najavio povlačenje sa čela Ujedinjenih regiona Srbije.

SNS najjača i u Beogradu

CeSID je izašao sa projekcijom rezultata izbora u Beogradu i prema njima u gradsku skupštinu ulaze četiri stranke - SNS, SPS, DS i DSS. Prema podacima CeSID-a SNS je u Beogradu osvojio 43,6 odsto glasova, DS 15, 8, SPS 11,6, i DSS 6,5 odsto.

U gradskoj Skupštini SNS će imati 63, DS 22, SPS 16 i DSS devet mesta.

"Prezadovoljni smo većinom koju smo dobili od građana Beograda, to je najveća podrška koju je jedna lista dobila od uvođenja višestranačja", kazao je šef privremenog veća Beograda Goran Vesić.

Parlamentarni izbori u Srbiji: Glasanje na Kosovu

Parlamentarni izbori u Srbiji: Glasanje na Kosovu

Na Kosovu je od 107. 958 birača glasalo 34.42 odsto birača. Ovo je preliminarna izlaznost OEBS-a pri zatvaranju centara u kojima su tokom dana bili prikupljeni glasovi. kazao je za RSE, Nikola Gaon, portparol OEBS-a na Kosovu. Glasovi će se sada prebaciti za Rašku i Vranje gde će se izvršiti prebrojavanje.

Više pročitajte u izveštaju naše novinarke Amre Zejneli.
Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da je izborni proces protekao u najboljem redu te da ujutro samo jedno biračko mesto u Novom Pazaru nije bilo otvoreno.

U opštini Preševo, tri biračka mesta su otvorena sa zakašnjenjem jer su kasnili predsednici biračkih odbora, a u Bujanovcu jedno biračko mesto nije otvoreno na vreme. Na biračkom mestu u Novom Sadu, stariji muškarac je preminuo, nakon što mu je pozlilo.

Na Kosovu je od 107. 958 birača glasalo 34.42 odsto birača. Ovo je preliminarni podaci OEBS-a pri zatvaranju centara u kojima su tokom dana bili prikupljeni glasovi. kazao je za RSE, Nikola Gaon, portparol OEBS-a na Kosovu. Glasovi će se brojati u Raškoj i Vranju.

Portparol Policije Kosova Brahim Sadria izjavio je da od nedelje ujutro nije bilo incidenata na izborima za poslanike Skupštine Srbije.

Izbori se organizuju nepune dve godine po održavanju prethodnih, redovnih parlamentarnih izbora, 6. maja 2012. godine i to su 10. izbori za sastav Skupštine Srbije od uvođenja višestranačja, a sedmi vanredni.

Krajnji rok za raspodelu mandata je 30. mart, a parlament mora biti konstituisan do 19. aprila. Parlament čini 250 poslanika i da bi vlada bila formirana, potrebno je da partija, ili više njih okupljenih u koaliciji, obezbedi najmanje 126 mandata.

Vanredni republički izbori koštaju 1.146 milijardi dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžetske rezerve, jer izbori nisu planirani prilikom pravljenja budžeta.
XS
SM
MD
LG