Dostupni linkovi

Kosovski Srbi glasali za izbor parlamenta Srbije


Glasanje u Mitrovici
Glasanje u Mitrovici
Na Kosovu je od 107. 958 birača glasalo 34.42 odsto birača. Ovo je preliminarna izlaznost OEBS-a pri zatvaranju centara u kojima su tokom dana bili prikupljeni glasovi. kazao je za RSE, Nikola Gaon, portparol OEBS-a na Kosovu. Glasovi će se sada prebaciti za Rašku i Vranje gde će se izvršiti prebrojavanje.

Misija OEBS-a na Kosovu je za potrebe operacije prikupljanja glasova u nedelju otvorila 10 centara za prikupljanje glasova sa 15 ogranaka širom zemlje, a kako bi kosovski Srbi dali svoj glas za izbor parlamenta Srbije. Ovi centri su otvoreni u srpskim enklavama južno od reke Ibar, kao i u opštinama na severu zemlje.

Gaon je u izjavi za RSE rekao da je izborni proces protekao bez problema.

“Do sada cela naša operacija na terenu se odvija bez ometanja. Mi na terenu imamo skoro 400 članova našeg osoblja. Prema podacima koje smo dobili u 14h sa terena, odaziv je došao do brojke 15.094. Centri će ostati otvoreni do 20 časova, mi ćemo tada spakovati sav taj materijal i prebaciti u Vranje i Rašku na dalje procesuiranje”, precizirao je Gaon.

On je rekao da OEBS koristi materijale koje su primili od Republičke izborne komisije (RIK), što uključuje i biračke spiskove, da je upoznat da je bilo određenih žalbi na biračke spiskove, ali da je to ono što OEBS ima i sa tim radi.

Gaon je ponovio da su svi modaliteti sprovođenja operacije razvijeni u konsultacijama sa svim relevantnim akterima, uključujući i Vladu u Beogradu i Prištini, te da je ovo taj model koji se sprovodi u nedelju.

Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, izjave vladinih zvaničnika da Srbija ne oranizuje izbore na Kosovu ocenio je prevarom. On je na svom Facebook profilu napisao da građanima treba da se kaže istina.

“Kažu: Srbija ne organizuje izbore, već prikuplja glasove. Da li se glasovi mogu prikupiti bez izbora? Šta reći na ovu prevaru, osim, ne vređjajte intelegenciju ovom narodu zato što se ne hrani se gorkom travom. Potrebno je narodu reći istinu. Laž ne pije vodu”, napisao je Krasniqi, koji je nedavno napustio Thacijevu Demokratsku partiju Kosova, da bi sa Fatmirom Ljimajem formirao Građansku inicijativu.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima na Kosovu ima 107. 958 birača koji svoju građansku dužnost mogu da ostvare na ukupno deset birackih centara i petnaest ogranaka.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:17 0:00
Direktan link

Član biračkog odbora u severnoj Mitrovici Aleksandar Trajković izjavio je da predstavnici OEBS-a nisu dozvolili danas isticanje državne zastave Srbije na biračkom mestu u srednjoj Tehničkoj školi "Mihajlo Petrović Alas".

"Na biračkom mestu broj jedan došlo je do problema jer predstavnici OEBS-a nisu dozvolili isticinja državne zastave Srbije koju smo preuzeli sa ostalim biračkim materijalom u Raški u subotu", rekao je Trajković novinarima.

On je dodao da je nakon konsultacija sa članovima RIK -a rečeno da se ne ističu te zastave već zastave koje su u manjem formatu na glasačkoj kutiji.

"To je bio jedan od problema zbog čega se kasnilo malo sa otvaranjem biračkih mesta, drugi problem je bio što su glavna ulazna vrata na Tehničkoj školi gde građani Mitrovice glasaju zatvorena i otvoren je samo sporedni ulaz", kazao je Trajković.

"Glasači nailaze na zatvorena vrata i svi idu na sporedni ulaz. Od početka glasanja pojavljuju se opstrukcije od ljudi iz OEBS-a, nema zastava države Srbije osim onih koji se nalaze na glasačkoj kutiji", istakao je on.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić tvrdi da je uklanjanje zastave Republike Srbije sa školske zgrade još jedan propust OEBS-a, da ne zna da li je to urađeno namerno i da će o tome obavestiti RIK.

Rakić je kazao da se na glasačkim kutijama ipak nalaze zastave Republike Srbije.

Zbog državne zastave Srbije koja je bila istaknuta na školi u severnoj MItrovici, a koja je u međuvremenu uklonjena, kako su objasnili predstavnici OEBS-a -glavni ulaz u školu je zatvoren. Birači do glasačkih mesta u školi "Mihajlo Petrović Alas" dolaze preko sporednog ulaza.

Vlada Kosova je ranije donela odluku da građani sa dvojnim državljanstvom mogu glasati na parlamentarnim izborima u Srbiji u nedelju, i da će taj tehnički proces podržati OEBS putem "centra za prikupljanje glasova".

Premijer Kosova, Hashim Thaci je u subotu je izjavio da Srbija nije mogla da organizuje izbore na Kosovu ali kosovski Srbi imaju pravo da glasaju.

"Ustavom i zakonima Kosova, građani Kosova imaju pravo na dvojno državljanstvo i to pravo se treba poštovati, bez ikakvih razlika", kazao je Thaci.

On je ranije poručio stanovnicima Preševa, Medveđe i Bujanovca da uzmu ućešće u ovaj demokratski, izborni proces i da izaberu ljude koji će da ih predstavljaju.

Opozicija u Prištini smatra da održavanje ovih izbora na Kosovu predstavlja kršenje suvereniteta države.
XS
SM
MD
LG