Dostupni linkovi

Suša i Aleksić: Mađarski scenario u Srbiji


Neizvesnosti "naprednjačkog" trijumfa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:32:50 0:00

Neizvesnosti "naprednjačkog" trijumfa

Mađarski scenario, to je ono što se događa Srbiji i što je trijumfovalo na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju. U tome su se složili novinarka i politička komentatorka Gordana Suša i antropolog i politički analitičar Stefan Aleksić u specijalnoj televizijskoj emisiji uživo na Radiju Slobodna Evropa.

Trijumf desnice oličene u Srpskoj naprednoj stranci, na sličan način kao što se to dogodilo u Mađarskoj, po njima ukazuje da bi Srbija mogla nastaviti da ide putem desnog populizma, ali bez konfrontacija sa Evropskom unijom. Suša i Aleksić bili su sagovornici u našoj emisiji koju smo emitovali na internet sajtu.

Suša: Samo da vas podsetimo, mi ne znamo zašto su raspisani ovi izbori osim da dođe do rokade. Ovo je neka vrsta reprize. Dogodiće se rekonstruisanje Vlade. Poenta priče je kako će Vučić da vlada. Mi smo sada videli kako on zapravo vlada, po medijima u kojima je imao stopostotnu kontrolu. Znači, mi smo imali dva procesa. Na jednoj strani medijsko spinovanje i jačanje Vučića, na to se nadovezuje ona priča o tradicionalizmu – Srbiji su potrebne velike vođe i slično.

RSE: Ispada da tako i jeste.

Suša: Ispada da je baš tako. To smo imali sa jedne strane. S druge strane smo imali totalno, javno, medijsko devastiranje, pa i linčovanje preko saopštenja SNS-a Demokratske stranke, koja se pri tome uništila iznutra.

RSE: Može li se time objasniti rezultat Demokratske stranke. Uzmimo samo da je pre dve godine ta partija poražena u Srbiji, ali je Dragan Đilas kao DS-ov gradonačelnik Beograda postigao odličan rezultat. Kako objasniti to što je sada tako ubedljivo poražen od naprednjaka?

Aleksić: Izgleda da prosto na čudan način funkcionišu političke stranke kod nas. Vi znate za logiku velikog broja glasača. Jednostavno glasaju za onog ko je na vlasti i dalje ne pitaju. Ali tu postoji i jedna interesna struktura koja može da se definiše. Jednostavno stranke kada su poziciji moći i vlasti zapravo mogu da izgrađuju svoju glasačku strukturu totalnom korupcijom.

RSE: Korišćenjem državnih resursa u partijske svrhe.

Aleksić: Zapošljavanjem svojih ljudi, korišćenjem državnih resursa. To je jednostavno tako.

RSE: To smo gledali u slučaju DS-a, to sada gledamo u slučaju SNS-a.

Aleksić: U slučaju svake stranke koja se nađe u poziciji moći. Koja se na nekom nivou vlasti uključi u tu strukturu moći.

RSE: Ako sve to uzmemo, posebno ako imamo na umu da je uticaj jedne partije dominantan i neupitan, kako nazvati sistem koji vlada u Srbiji? Da li je to diktatura?

Stefan Aleksić
Stefan Aleksić
Aleksić: Ne, daleko je ovo od diktature. Ovo je pravi pravcati autoritatizam i to se vidi iz medija. Mada ja moram da primetim da su u Srbiji mediji najveći problem. Onog trenutka kada se reklo da mediji idu na tržište, pa neka se snalaze, to je značilo da je u medijima sve, uključujući i savest i objektivnost. bilo na prodaju. I to nam se desilo. Sa tim sada moramo da izađemo na kraj.

Suša: Sa tim društvo mora da izađe na kraj. Ima društvo te mehanizme. Samoorganizovani građani u krajnjem slučaju. Jesu li građani Lazarevca nešto tamo uradili sa narkodilerima? Jesu. Jesu li građani u Beogradu odbranili selidbu urne Nikole Tesle?

RSE: To još nije završeno. Rečeno je da će nova vlast o tome odlučiti. Ali to otvara jedno drugo pitanje. Pomislite samo kako slične stvari postižu različite efekte. Na primer, kada je Boris Tadić mazio telad u vreme predizborne kampanje pre dve godine, to je izazvalo neverovatan kontraefekat. A kada se Vučiću dogodio gaf u vreme spasilačke misije u Feketiću, to ga nije posebno koštalo. Kako to objasniti?

Suša: Pa nije zato što je mogao da kontroliše i da zaustavi internet. Da li je Boris Tadić ikada mogao da zaustavi internet informaciju?

RSE: Da li medijima može da se zahvali što je Demokratska stranka postigla tako poražavajući rezultat?

Suša: Ne. Demokratska stranka je sama kriva. Kažnjeni su. Izvinite, Tadić je imao dva mandata da ne bude onako popustljiv. Tadić je neke stvari započeo, istina. Ali u to vreme bi ova sadašnja vlast spalila Beograd da je on potpisao Briselski sporazum. Ali demokrate su same krive.

RSE: Iz DS-a je to često pominjano, ali šta bi bilo da je bilo, sada to ne možemo znati.

Suša: Dobro, i zato su dobili kaznu. Ja stvarno mislim da DS ne treba kažnjavati za ceo život. Neka ona pređe cenzus, neka se bori i neka stvara novi profil.

RSE: Koga su birači na ovim izborima više kaznili? DS ili Borisa Tadića, to jest njegovu novu partiju?

Aleksić: Ipak su više kaznili DS, zato što je ta partija spala sa 29 procenata na pet ili šest. Da se bore da pređu cenzus. To je ogroman pad. To je da se stavi prst na čelo i razmisli, šta radimo, kako radimo, gde uopšte idemo i tako dalje.

RSE: Kako da se oseća Ivica Dačić, premijer i lider socijalista? U Vladi je imao žestoku konkurenciju, borio se da dokaže ko je šef, on ili vicepremijer Vučić. I on je platio cenu, ne beleži poseban rast.

Gordana Suša
Gordana Suša
Suša: Da, ali on je ostvario predviđeni rezultat. Izvinite, on je druga najjača stranka sada. Tu nema govora. On je tu završio priču. On sad ima druge probleme, optužbe za veze sa kriminalom ...

RSE: Možemo i o tome, ali da li Dačić može da pomisli – završio sam posao ali za Vučića. Pomislimo samo na Briselski sporazum koji u EU tretiraju kao najviši domet odlazeće Vlade, učinio je pre svega Dačić.

Aleksić: To je tačno, zaista. Ako je neko pregrizao Kosovo, to je učinio prvo Dačić.

Suša: Ne bi ga on mogao pregristi, da ga nije u grizao u tandemu sa Vučićem. Da se ne lažemo. Ja mislim da ćemo mi najveći problem imati sa onim što se sada dešava u Ukrajini. Ovi izbori nama donose već viđeno – ojačanog Vučića. Ono što smo predvideli. A videćemo da li će taj ojačani Vučić biti isti. To je poenta priče. Posle današnjeg referenduma na Krimu, gde je naravno izlaznost bila veća, mnogo toga se može promeniti.

RSE: To jeste nova situacija, pre svega s obzirom na ocene koji dolaze iz Moskve. To sada postaje novi i veliki izazov za kurs koji je Vučić zauzeo prema Kosvou. Šta on sada može da očekuje, da će u nekoj fazi Rusija priznati nezavisno Kosovo?

Aleksić: U toj međunarodnoj politici zapravo nema previše principa. Ništa strašno se neće desiti ako bi dvostruki standardi bili u Rusiji i ovde. Ne verujem da će kriza u Ukrajini imati neke prevelike refleksije na Srbiju.

RSE: S obzirom na kurs koji je zauzeo prema regionu, da li ćemo mi sada, nakon pobede naprednjaka na izborima, imati finalizaciju tog procesa, da ne kažem apsurda? Da li će Vučić konačno pomiriti Srbiju sa regionom?

Aleksić: Ono što mogu biti siguran to je da će Aleksandar Vučić voditi desnu, populističku politiku. Ona će, zapravo, i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu biti desna i populistička. Ali tačka u kojoj će se sinergizovati taj politički narativ naše političke elite i okolnih zemalja, recimo u Hrvatskoj ili BiH, to je zapravo što i oni vode sličnu politiku.

RSE: Da zaokružimo tamo gde smo počeli. Ako pratimo mađarski primer, njihovi politički čelnici na briselskom nivou ne preduzimaju poteze koji bi doveli u pitanje mađarsku evro poziciju. Ono što uznemirava jeste atmosfera koja se kao posledica državne politike stvara u mađarskom društvu. Da li će se to dogoditi i Srbiji?

Aleksić: Ja mislim da će se stvari upravo tako razvijati. I greška koja je napravljena pre četrnaest godina je upravo u tome što smo se previše oslonili na Evropsku uniju. Mislilo se da će EU da dođe i reši sve naše probleme. Bojim se da neće. Evropska unija ima svoju agendu, to je rešenje pitanja Kosova, miran region i liberalizacija tržišta kod nas. Sve sem toga će oni ostaviti.

Suša: Njih to ne interesuje. Uzmimo samo ljudska prava. Što se više o ljudskim pravima priča, njih je sve manje. Da se ne lažemo, ima tu izvesnog licemernog odnosa Evrope prema zemljama u tranziciji, koje imaju sve iste probleme. Prema tome, Vučić ima šansu. Hajde da mu je damo. Opet ima onih čuvenih prvih sto dana nove Vlade, a ja se nadam da u narednih sto dana neće voditi kampanju za novu rekonstrukciju Vlade.

RSE: Može se tu pratiti i sledeći zaključak. Kada je 1990. godine Milošević i SPS pobedio na izborima sa slično visokih rezultatom, trebalo je deset godina da se taj sistem obruši. Kada je 2000. godine DOS imao još bolji rezultati (tu je ista bilo skoro dvadeset partija unutar koalicije) trebalo je da prođe slični broj godina pa da i to prođe. Da li će sistemu naprednjaka trebati isto toliko vremena da se potroši?

Suša: Ne, nikako. Potrošeni su i ljudski i materijalni i finansijski resursi. Apsolutno svi resursi. Ljudi su odavno izgubili iluzije, što se najbolje vidi niskim procentom izlaznosti na izbore. Mislim da pošto su očekivanja tako visoka, Vučić ako nešto ne uradi zaista radikalno od onoga što je obećavao, mi ćemo imati mnogo bržu varijantu smene vlasti. To sam stoprocentno sigurna.

Aleksić: Vidite šta se događa u okruženju. Te stvari se događaju iznenada. Jedno jutro se probudite i sve se iz korena menja.

RSE: Da li će Vlada koja će biti formirana po rezultatima upravo završenih vanrednih parlamentarnih izbora trajati četiri godine?

Suša: Ako Vlada zna šta hoće da radi i ima o tome konsenzus bilo bi dobro da traje četiri godine. I da ima neke rezultate.

Aleksić: Mislim da neće izdržati četiri godine. Ali je zapravo mnogo bitnije pitanje šta će za to vreme da radi opozicija.
XS
SM
MD
LG