Dostupni linkovi

Grupa parlamentaraca traži da BiH pošalje oružje Ukrajini


Zastupnici Predrag Kojović (prvi slijeva), Denis Zvizdić (za govornicom) i Saša Magazinović (prvi zdesna) (Arhivska fotografija)
Zastupnici Predrag Kojović (prvi slijeva), Denis Zvizdić (za govornicom) i Saša Magazinović (prvi zdesna) (Arhivska fotografija)

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je za petak, 4. marta hitnu sjednicu tog doma kada bi se trebalo raspravljati o pomoći Ukrajini i njenim državljanima te sankcijama Rusiji.

Među mjerama u zahtjevu za sazivanje sjednice koji je potpisalo devet zastupnika navodi se omogućavanje ulaska ukrajinskih građana u BiH s ličnim kartama, produženje njihovog bezviznog boravka u BiH sa 30 na 90 dana, te osiguranje smještaja i slanje medicinske i druge humanitarne pomoći Ukrajini.

Predlaže se i uvođenje sankcija fizičkim i pravnim osobama iz Rusije, te da se sugerira Predsjedništvu BiH da Ukrajini doznači vojnu pomoć.

Konkretni potezi

Kako se navodi u obrazloženju ujedno jedine tačke dnevnog reda sjednice, Ruska Federacija počela je 24. februara 2022. oružanu agresiju protiv Ukrajine, suverene države članice Ujedinjenih nacija te je proteklih dana zauzela određena područja Ukrajine.

''To je rezultiralo značajnim ljudskim žrtvama, uključujući civilnog stanovništva. Sve države članice Evropske unije osudile su agresiju, te su poduzele brojne konkretne mjere, uključujući zabranu letova preko svojih teritorija za avione Ruske Federacije'', navodi se u obrazloženju.

Napomenuto je i da su protiv najviših zvaničnika Rusije uvedene sankcije poput isključivanje određenih finansijskih institucija sa sjedištem u Rusiji iz međunarodnog platnog prometa, a poduzete su mjere za dostavu humanitarne, vojne, medicinske i druge pomoći Ukrajini, te brojne druge konkretne poteze.

''Bosna i Hercegovina je trenutno jedna od rijetkih evropskih država koja je agresiju osudila, ali još uvijek nije poduzela ovakve konkretne poteze, te je neophodno da Zastupnički dom održi hitnu sjednicu kako bi naložili Vijeću ministara BiH da poduzme određene mjere'', navodi se u zahtjevu za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma.

Zahtjev su potpisali osim predsjedavajućeg Denisa Zvizdića iz stranke Narod i pravda, i zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Mariković-Lepić i Damir Arnaut, zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Miladina i Zukan Helez te zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Dolazak zastupnika iz RS-a

Politički predstavnici iz RS-a, nakon što je bivši visoki predstavnik nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, ne sudjeluju u radu državnih institucija od kraja jula.

Tada je održana i posebna sjednica Narodne skupštine entiteta Republika Srpska (RS), a jedan od zaključaka je bio da će se u Sarajevo vratiti kada se izmjene povuku te da će glasati ''samo kad je to u interesu RS-a''.

Za usvajanje zakona i pojedinih odluka u Zastupničkom domu potrebno je da za njih, osim opće većine, glasa i većina zastupnika iz oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG