Dostupni linkovi

Zastupnici EP zatražili demokratske izbore u Belorusiji, ne priznaju Lukašenka


Sa protesta protiv reizbora Aleksandra Lukašenka na mesto predsednika Belorusije, Minsk, 23. avgust
Sa protesta protiv reizbora Aleksandra Lukašenka na mesto predsednika Belorusije, Minsk, 23. avgust

Zastupnici Evropskog parlamenta (EP) su zatražili slobodne i demokratske izbore u Belorusiji i potvrdili stajalište da ne priznaju Aleksandra Lukašenka kao novoizabranog predsednika ove države.

Članovi spoljnopolitičkog komiteta u ovoj instituciji (AFET) su održali vanrednu raspravu na kojoj su istakli neophodnost da Evropska unija (EU) uvede sankcije protiv onih koji su odgovorni sa izbornu krađu i nasilje na demonstrantima, osudili su represiju prema učesnicima protesta u gradovima Belorusije, te zahtevali hitno oslobađanje svih uhapšenih.

Predsednik spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister (David McAllister) je ocenio da je izborna kampanja u Belorusiji jasno pokazala želju za demokratskim promenama u zemlji. On je naveo da je manipulacija rezultatima izazvala najveće proteste u Belorusiji od njene nezavisnosti na koje je vlast odgovorila "ekstremnom brutalnošću".

"Ne priznajemo rezultate izbora, osuđujemo brutalnost bezbednosnih snaga i podržavamo zahteva naroda Belorusije za novim i slobodnim izborima pod nadzorom nezavisnih posmatrača kao što je OEBS (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju)", naglasio je Dejvid Mekalister.

Generalna sekretarka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Helga Šmit (Schmidt) je u svom obraćanju istakla da je i ranije viđeno nasilje nad demonstrantima u Belorusiji, međutim, da je ovaj put, to podstaklo "neviđenu mobilizaciju društva Belorusije".

"Protesti su jasan odgovor na falsifikovanje izbornih rezultata. Ljudi ne žele da se njihovi glasovi zanemaruju. Oni imaju jasna zahtev za slobodne, fer i demokratske izbore", izjavila je Helga Šmit.

Ona je potvrdila da EU radi na listi sankcija protiv onih koji su odgovorni za izbornu krađu i represiju, te da će se učiniti sve kako sankcije ne bi imale posledice po narod.

Bjelorusija: Pjesmom i igrom protiv predsjednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Tihanovskaja: Belorusija se probudila

Evropskim zastupnicima se video-vezom obratila i liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja, koju EP smatra pobednicom beloruskih predsedničkih izbora 9. avgusta. Ona je poručila da su službeni rezultati izbora falsifikovani i odbačeni kako od naroda, tako i od jednog dela međunarodne zajednice.

Osvrćući se na prošlonedeljni protest, koji se smatra najvećim u istoriji Belorusije, Tihanovskaja je ocenila da se u njenoj državi "dešava revolucija".

"Belorusija se probudila. Više nismo opozicija. Sada smo većina. Odvija se mirna revolucija", poručila je Tihanovskaja, istakavši da se ne radi o geopolitičkoj revoluciji.

"To nije ni proruska, niti antiruska revolucija. Niti je pro-EU ili anti-EU revolucija. To je demokratska revolucija", rekla je opoziciona liderka.

Ona je izrazila spremnost da pregovara sa vlastima u Minsku i da razmotri međunarodnih organizacija radi olakšavanja dijaloga.

Glavne političke grupacije u Evropskom parlamentu su već ranije, prošle nedelje, saopštile da ne priznaju Aleksandra Lukašenka kao novoizabranog predsednika Belorusije i smatraju ga "personom non-grata" u EU.

Inače, ova rasprava u Evropskom parlamentu se održala uoči neformalnog susreta ministara inostranih poslova država EU koji će se održati u Berlinu, 27. i 28. avgusta, na kojem će se takođe raspravljati o situaciji u Belorusiji.

Prošle nedelje (19. avgust) lideri država i vlada EU su o ovom pitanju raspravljali putem video-konferencije nakon koje je poručeno da EU ne priznaje zvanične rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji i da će uvesti sankcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG