Dostupni linkovi

Evropski parlament ne priznaje Lukašenka kao predsednika Belorusije


Minsk, avgust 2020.

Evropski parlament (EP) ne priznaje Aleksandra Lukašenka kao novoizabranog predsednika Belorusije i smatra ga "personom non-grata" u Evropskoj uniji (EU), stav je glavnih političkih grupacija u EP.

U zajedničkoj deklaraciji donesenoj 18. avgusta, naglasili su da predsednički izbori u ovoj državi, koji su održani 9. avgusta "nisu bili ni slobodni, ni pošteni" te da verodostojni izveštaji ukazuju na pobedu opozicione liderke Svetlane Tikhanovske.

"Pozdravljamo beloruski narod zbog njegove hrabrosti i odlučnosti te snažno podržavamo njihovu želju za demokratskim promenama i slobodom", poručili su zastupnici EP.

U saopštenju se navodi da se pridružuju beloruskom narodu u njihovom zahtevu za novim i slobodnim izborima, pod nadzorom nezavisnih posmatrača.

Osuđujući najoštrije hapšenja i torturu nad mirnim demonstrantima, glavne političke grupacije u Evropskom parlamentu podsećaju Lukašenka na njegovu odgovornost.

Zajedničku deklaraciju su potpisali evropski narodnjaci, socijaldemokrate, liberali, grupa zelenih kao i grupa evropskih konzervativaca i reformista. Potpisnice dokumenta nisu političke grupacije ekstremne desnice i levice.

Inače, Evropski parlament nema nadležnost da proglasi bilo koga personom non-grata. To pitanje pripada zemljama članicama EU. Šefovi država i vlada će u sredu 19 avgusta, putem video-konferencije raspravljati o situaciji u Belorusiji.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel (Charles Michel) koji je sazvao ovaj samit, poručio je da "narod Belorusije ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i slobodno bira svog vođu".

XS
SM
MD
LG