Dostupni linkovi

Zašto Beograd zateže oko pečata


Pečat carine
Pečat carine
Kada predstavnici Beograda i Prištine budu seli za sto u Briselu u septembru jedno od prvih pitanja biće carinski pečat oko koga su se i razišli u julu. U međuvremenu je u domaćoj javnosti nastala konfuzija šta je zapravo sporno sa tim pečatom. I zbog čega srpske vlasti kao glavni argument potežu da ne mogu prihvatiti pečat na kome piše "Republika Kosovo - carina" kad iz Prištine stiže objašnjenje da na njemu piše samo Carina Kosova.

Srbija će dati svoj maksimum kako bi bio postignut kompromis oko carinskih pečata, ali neće preći "crvene linije", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Imamo razne predloge, ali ono što je sigurno, to je da Beograd ne može da prihvati pečat na kome piše "republika Kosovo - carina", kao ni bilo šta drugo što ima simbole državnosti, naglasio je prvi čovek pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Zašto Beograd ponavlja da ne može da prihvati nešto, što prema zvaničnim izjavama iz Prištine i ne postoji, jer na pečatu, tvrde, piše Carina Kosova.

Oliver Ivanović, državni sekretar u ministarstvu za Kosovo kaže za RSE da je mnogo važnije od čega Beograd odustaje prihvatajući promenu.

„Da li mi možemo odustati od Rezolucije 1244 i onoga što je u međunarodnom pravu naša jedina brana nezavisnom Kosovu sem srpskog Ustava razume se. Bitno je da vidimo šta će biti zamena za naziv UNMIK. Kosovo može biti definisano samo po Rezoluciji 1244 a ne nikako Kosovo, carina, nezavisno Kosovo. Republika Kosovo piše danas, ali je to nešto što su Albanci ponudili kao opciju da isključe republiku iz naziva kao ustupak koji bi mi mogli da prihvatimo. Međutim, ja mislim da to ne bio baš korektan ustupak, to nikako ne bi imliciralo status Kosova. Ako stoji Kosovo po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, a ispod toga carine to bi po mom mišljenju moglo biti prihvatljivo“, objašnjava Ivanović.

Počelo je od carinskog pečata a dovelo do pitanja severa Kosova gde je danima vladala kriza nakon pokušaja kosovskog premijera da preuzme granične prelaze a koja je kulminirala kada su srpski ekstremisti zapalili prelaz Jarinje.

Mimikrija i šizofrenija

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je u Briselu u dijalogu dogovorena kompromisna varijanta pečata na kome piše Carina Kosova između predloga Beograda UNMIK-Kosovo i druge varijante Carina Rebublike Kosova. Komplikacije oko kompromisne varijante, prema Janjićevom saznanju, nastale su unutar vladajuće koalicije u Beogradu.
Ivan Kuzminović

„Pregovarački tim nije dobio podršku za to. Beograd mora konačno da pravi šire konsultacije nego što je kabinet predsednika Tadića i njegovi savetnici. Ja se bojim da će sada nastavak više iskomplikovati nego olakšati proces. Tako da je Beograd sad, kako se to kaže, pucao sebi u noge. Jedan predlog oko koga se složio povukao je, onda je serijom neprijatnih događaja nateran da na njega pristane, i što je najgore za Beograd iza toga se otvorilo neočekivano pitanje severa Kosova“, navodi Janjić.

Kako će Vlada Srbije izaći iz ovoga biće poznato početkom septembra kada će obelodaniti svoj predlog. Ovdašnji mediji pominju da bi ideja Beograda mogli biti dvojni pečati, jedan sa obeležjem međunarodne misije, drugi sa oznakom Carina Kosova.

Ivan Kuzminović iz Helsinškog odbora za ljudska prava pri tom upozorava da je epilog cele priče o pečatu da Srbija dnevno gubi milion eura u izvozu na Kosovo i da su tri granična prelaza na severu Kosova pretvorena u vojne zone KFOR-a.

„Ali meni od svega ovoga najviše nije jasno koji bi mogli biti razlozi za ovakvo ponašanje naše države. Mene zaista interesuje kako državni funkcioneri planiraju da se izvuku iz ovoga i da nam objasne zašto su već nekoliko meseci kategorički tvrdili da na tom pečatu piše Republika Kosovo‚ a da se sad to ispostavlja kao potpuna laž“, pita Kuzminović.

Dušan Janjić kaže da su sve izjave domaćih političara, čak i one davane u najvećoj krizi na barikadama, namenjenje prvenstveno domaćoj javnosti i odbrani stranačkog i ličnog rejtinga predsednika Borisa Tadića.

„Moram da kažem da smo sada suočeni sa jednom vrstom šizofrenije. U konkretnom dijalogu pregovarači se ponašaju vrlo korektno, vrlo stručno, to se odnosi na Borka Stefanovića. On je čak napravio jedan iskorak koji je bio nepojmljiv za analitičare u zadnjih deset godina, to je direktan kontakt i odlazak u Prištinu na razgovore sa vlastima Kosova. Sigurno je da to ne bi mogao da uradi da nije imao iza sebe i predsednika Tadića. Međutim, ovom drugom licu te borbe za unutrašnji politički rejting, i ta neka vrsta neksolidovanog odnosa strateškog partnerstva sa Rusijom, odnosno sa drugim zemljama, dovela je Beograd do ove mimikrije i šizofrenije“, zaključuje Janjić.

U međuvremenu potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić opominje da su pronalaženje rešenja za carinske pečate i za prisustvo kosovskih predstavnika na regionalnim forumima uslov da bi Srbija dobila status kandidata za članstvo i počela pregovore sa Evropskom unijom.

Šta piše na carinskom pečatu

Šta piše na carinskom pečatu





Branka Trivić

Srpski zvaničnici domaćoj javnosti saopštili su da su odložili briselske razgovore sa Prištinom zato što ne mogu da prihvate carinski pečat Kosova na kojem piše Republika Kosovo.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu Vlade Srbije za Kosovo, i 3. avgusta je za Radio Slobodna Evropa izjavio da upravo to piše na carinskom pečatu Kosova:

RSE: Da li ste vi videli carinski pečat Kosova? Šta piše na njemu?

Ivanović: Na pečatu piše Republika Kosovo tu nema dileme.

Britanski novinar Tim Judah, međutim, kaže za Radio Slobodna Evropa da ova tvrdnja ne odgovara istini i da su, prema tumačenju UNMIK-a carinski pečati Kosova, na kojima nema reči Republika već na njima piše Carina Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244. Podsećanja radi, i Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File izjavio je još prošle godine da su, prema tumačenju UNIMIK-a, carinski pečati Kosova u skladu s Rezolucijom 1244:

"Na kosovskom carinskom pečatu ne piše Republika Kosovo. Postoji dokaz da i UNMIK i svi drugi taj pečat prihvataju, osim Srbije i Bosne. Dobio sam pisani dokaz od Zaniera, šefa UNMIK-a, u kojem se navodi na na pečatu piše samo CARINA KOSOVA i da je to apsolutno prihvatljivo i u saglasnosti sa Rezolucijom 1244. Očigledno je da su u Srbiji uspešno naveli sve da poveruju da na tim carinskim pečatima piše REPUBLIKA KOSOVO, ali to nije istina. I Evropska unija sada vrši pritisak na Srbiju, zato što na pečatu ne stoji REPUBLIKA KOSOVO," kaže Tim Judah.
XS
SM
MD
LG