Dostupni linkovi

Beograd prihvata samo statusno neutralan pečat


Prelaz Merdare između Kosova i Srbije - ilustracija
Prelaz Merdare između Kosova i Srbije - ilustracija
Nakon što su se strasti na severu Kosova stišale, pred Prištinom i Beogradom ponovo je isti izazov. Cele gužve možda ne bi bilo, samo da su se ranije dogovorili o izgledu pečata.

Kako je u izjavio za Radio Slobodna Evropa potvrdio šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović prepreka bi mogla biti prevaziđena uvođenjem dva pečata, kojima bi bila overavana roba što ulazi sa jedne na drugu stranu. Bilo bi to u svom konceptu zapravo jednostavno rešenje, istovremeno složeno u primeni, ali i izlaz iz krize tokom koje je jedan čovek i ubijen, a koja je tri sedmice pretila i izbijanjem širih sukoba. No, u ovom trenutku radi se samo o još jednoj polaznoj tački, za još jedan početak pregovora u Briselu.

Za nešto manje od tri nedelje nakon pretnji hapšenjem koje su mu upućivane iz Prištine, kao i dovođenja u pitanje njegovog pregovaračkog kapaciteta od strane šefice prištinskog tima Edite Tahiri, Borislav Stefanović ponovo će sesti za isti sto sa svojim kosovoskim kolegama. U ponedeljak, 5. septembra doneće i nove predloge a među njima bi mogla biti i ideja o dva pečata.

“Mislim da je to još jedna od stvari koje se javljaju kao ideje. Ostavimo da se početkom septembra na novoj rundi pregovora vidi kako ćemo rešiti tu stvar. Ono što je sigurno jeste da je za nas prihvatljiv pečat koji je u skladu sa Rezolucijom 1244, koji je statusno neutralan, tako da ja tu ništa ne bih dodavao”, kazao je Stefanović.

Na pitanje RSE da li to znači da mogućnost dva pečata figurira kao ideja za 5. septembar, odgovorio je:

“Ne, to ne kažem. Ima raznih ideja. To je sve što kažem. Da li će biti dva pečata ili jedan, to ostaje da se vidi”, rekao nam je Stefanović nakon što su neki mediji u Beogradu precizirali kako je ideja da se odrede pečati sa obe strane, i srpske i kosovske.

Navodno, na jednom pečatu bi pisalo „Carina Kosovo” ili „Carinarnica Peć, Mitrovica, Priština” a na drugom „UNMIK - Kosovo - carinska služba” ili „EULEKS - Kosovo - carinska služba”. Spekuliše se da bi nakon prolaska kroz punktove prvo bio stavljan pečat kosovske strane, a potom i srpske.

Predstavnik Vlade Srbije za odnose sa javnošću Milivoje Mihailović ovakav rasplet nije mogao da nam potvrdi.

“Ništa ne mogu da potvrdim sve dok ne počnu ti razgovori u Briselu. To su sve pretpostavke”, izjavio je Mihailović.

RSE: Da li bi ovo moglo biti jedno od rešenja?

Mihailović: To zaista ne znam. Rešenje treba da bude prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu. Kakvo god da je. A vi znate kako su se naši predlozi kretali – u okviru Ustava i zakona.

Nevolje oko dva pitanja

Čega god da su se dve strane držale pregovori o takozvanim praktičnim pitanjima, bili su ništa drugo nego čisto politički pregovori, što su pokazala dramatična zbivanja u zoni četiri kosovske opštine severno od reke Ibra. Stoga ne treba gajiti iluzije ni da će razgovori o izgledu pečata u buduće biti tek tehničko pitanje, podseća saradnik Centra za regionalizam Aleksandar Popov.
Aleksandar Popov

“Ja znam da je u opticaju bila varijanta da se prizna pečat carine Kosova uz to da ostala prateća dokumenta budu u neutralnom statusu. Mislim da bi to rešenje bilo verifikovano u Briselu da se nije izdešavalo sve što se dogodilo u poslednjih dvadesetak dana”, rekao je Popov.

Prava mala enigma vezivala se za to šta zapravo stoji na pečatu spornom za Beograd. Piše li Republika Kosovo ili samo Kosovo. Srpski zvaničnici insistirali su da je i do odlaganja pregovora došlo zato što je na njemu primenjeno prvo rešenje.

Podsećamo, u razgovoru sa našom Brankom Trivić britanski publicista Tim Džuda naveo je da to ne odgovara istini te da su prema tumačenju UNMIK-a carinski pečati Kosova na kojima nema reči Republika, već stoji “carina Kosova”, zapravo u skladu sa UN-ovom Rezolucijom 1244.

“Dobio sam pisani dokaz od Zanijera šefa UNMIK-a u kojem se navodi da na pečatu piše samo carina Kosova i da je to apsolutno prihvatljivo i u saglasnosti sa Rezolucijom 1244”, kazao je on.

Neki posmatrači su skloni da čitavu zavrzlamu oko pristajanja i nepristajanja na pečate, čitaju i kao izraz konfuzije, te nejasnog stava po pitanju onoga šta su zapravo konkretni predlozi Beograda.

Međutim, pogrešno bi bilo verovati da je konceptom dva pečata pronađeno rešenje. To je tek predlog o kom će se dalje razgovarati, a pri čemu ne treba uzeti u obzir samo otpor koji bi se mogao pojaviti u Prištini, već i to što se svaki ideja tretira ili kao provera odnosa Srbije prema kosvoskoj nezavisnosti ili odnosa prema Srbima na severu Kosova, dodaje Aleksandar Popov.

Stoga kao posebno pitanje koje se ne sme gubiti iz vida ostaje i da li će Srbi na severu prihvatiti takav model za izlazak iz krize.

“Nevolja je u tome što imamo dva pitanja koja se provlače kroz celu priču. Jedno je to što u nekim od opština imamo druge političke opcije na sceni, a drugo je to što imamo i interese pojedinaca koji tamo dobro žive upravo zato što imamo nerešeno granično pitanje. Naime, postoji bratstvo i jedinstvo u švercu i drugim stvarima koje se ilegalno dešavaju preko granice. Tako da nekima od njih odgovara ovakav status, a imaju uticaj među Srbima, pa se zbog toga može desiti da imamo otpor nečemu što bude došlo iz Beograda”, kaže Popov.

Sve je počelo odlaganjem pregovara u Briselu, a završiće se ponovnim povratkom na isti pregovarački sto. U međuvremenu je jedan čovek ubijen, a Jarinje spaljeno, delom i zbog izostanka dogovora o pečatima. Očigledno je da problem naizgled jednostavan, nadrasta političku realnost, u kojoj svi, pa i sitni koraci, imaju svoju cenu. Na žalost, neretko i tragičnu.

Šta piše na carinskom pečatu

Šta piše na carinskom pečatu





Branka Trivić

Srpski zvaničnici domaćoj javnosti saopštili su da su odložili briselske razgovore sa Prištinom zato što ne mogu da prihvate carinski pečat Kosova na kojem piše Republika Kosovo.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu Vlade Srbije za Kosovo, i 3. avgusta je za Radio Slobodna Evropa izjavio da upravo to piše na carinskom pečatu Kosova:

RSE: Da li ste vi videli carinski pečat Kosova? Šta piše na njemu?

Ivanović: Na pečatu piše Republika Kosovo tu nema dileme.

Britanski novinar Tim Judah, međutim, kaže za Radio Slobodna Evropa da ova tvrdnja ne odgovara istini i da su, prema tumačenju UNMIK-a carinski pečati Kosova, na kojima nema reči Republika već na njima piše Carina Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244. Podsećanja radi, i Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File izjavio je još prošle godine da su, prema tumačenju UNIMIK-a, carinski pečati Kosova u skladu s Rezolucijom 1244:

"Na kosovskom carinskom pečatu ne piše Republika Kosovo. Postoji dokaz da i UNMIK i svi drugi taj pečat prihvataju, osim Srbije i Bosne. Dobio sam pisani dokaz od Zaniera, šefa UNMIK-a, u kojem se navodi na na pečatu piše samo CARINA KOSOVA i da je to apsolutno prihvatljivo i u saglasnosti sa Rezolucijom 1244. Očigledno je da su u Srbiji uspešno naveli sve da poveruju da na tim carinskim pečatima piše REPUBLIKA KOSOVO, ali to nije istina. I Evropska unija sada vrši pritisak na Srbiju, zato što na pečatu ne stoji REPUBLIKA KOSOVO," kaže Tim Judah.
XS
SM
MD
LG