Dostupni linkovi

Zašto Srbija nije čestitala Obami reizbor


Predsedništvo Srbije
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić do ovog trenutka nije obavestio javnost da je poslao čestitku ponovo izabranom američkom predsedniku Baraku Obami. To su uradili svi regionalni lideri, čestitke su poslate i sa svih važnih međunarodnih adresa.

RSE je pokušala da u Predsedništvu dobije informaciju, saopšteno nam je samo da će o tome biti izdato saopštenje iz Kabineta predsednika Republike.

Ni predsednik Narodne Skupštine Nebojša Stefanović nije znao da nam kaže zašto čestitka nije poslata.

“Nema ništa sporno da se čestita predsedniku SAD na izboru, samo ja ne raspolažem informacijama da li je to neko uradio“, kaže Stefanović a na primedbu da je ruskom novom ministru odbrane Sergeju Šojguu srpski ministar Aleksandar Vučić istog dana čestitao, Stefanović je odgovorio da je to uobičajena praksa.

Spoljnopolitički analitičar Vatroslav Vekarić kaže za Radio Slobodna Evropa da je izostanak čestitke dva dana nakon Obaminog izbora, krajnje neuobičajen, čudan.

„Uobičajeno je da se čestitka na izboru predsedniku drugih država pošalje odmah. Činjenica da ona Obami nije poslana, zahteva objašnjenje i predsedničkog Kabineta i Ministarstva inostranih poslova.“

Ako se isključi administrativna greška, koja je po Vekariću, takođe moguća, ako se pođe od toga da to ima neku političku pozadinu, onda je to zabrinjavajuća činjenica, kaže Vekarić.

„Na tim protokolarnim stvarima nije uobičajeno da se demonstriraju politički stavovi.“

Vekarić podseća da je Vašington na uobičajen način, čestitkom državne sekretarke Hilari Klinton, propratio Nikolićev izbor za predsednika, takođe da je nedavna poseta šefice američke diplomatije prošla u dobroj atmosferi, tako da se teško tu mogu naći objašnjenja.

Ipak, kaže Vekarić, treba sačekati, moguće je da tokom dana stigne vest o čestitki, uz objašnjenje o zakašnjenju.

*Pratićemo saopštenje iz Kabineta predsednika i temom ćemo se baviti detaljnije tokom dana. Ostanite uz RSE.
  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG