Dostupni linkovi

Građani Prištine i Beograda ne očekuju promjenu politike SAD prema regiji

  • RSE

Trg Republike u Beogradu
Srbija je zemlja u kojoj su Sjedinjene Američke Države najmanje popularne u odnosu na druge države regije. Ipak, Beograđani su pratili izbornu noć u SAD. Reporteri RSE su zabilježili prve reakcije građana.

Miroslav Vojvodić kaže da je pratio američku izbornu utrku jer je želio saznati da li će se mijenjati vanjska politika prema zemlji u kojoj živi. “Mislio sam da bi dolazak Mitta Romneya značio zaoštravanje politike prema Srbiji, u odnosu na evropske integracije, po pitanju Kosova”. Na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa kome građani Srbije više vjeruju, demokratima ili republikancima, odgovara - demokratima. “Demokratama”, jer po njegovom mišljenju, “oni imaju nešto uravnoteženiju politiku prema Srbiji.”

Bojana Veljović
Bojana Veljović
Bojana Veljović je zadovoljna što je pobijedio Barack Obama, jer ono što on radi, radi dobro. “To je budućnost sveta ili će sve otići do đavola”, dodaje Bojana, slažući se sa prethodnim sugovornikom da građani Srbije više vjeruju demokratima.

Dejan nije pratio američke izbore, jer ga ne zanima politika. Smatra da građani Srbije imaju drugih problema i da ih nije briga za američke izbore. Tako je među običnim svijetom u kojem se ja krećem, zaključuje Dejan.

Irena Ikras kaže da su mediji isuviše pratili američke izbore, jer imaju sasvim druge probleme. Ističe da ima još dosta Srba koje su kivni na Ameriku i zaključuje da Srbi više naginju republikancima “jer su oni manje ratovali”.

Boško Jakšić, urednik vanjsko-političke rubrike dnevnika “Politika” za Radio Slobodna Evropa kaže da ne vjeruje u promjenu politike Washingtona prema Evropi, bez obzira na to tko sjedi u Bijeloj kući.

“Politika prema državama regije je uspostavljena davno pre Baracka Obame i Georga Busha, još u doba Billa Clintona. Mislim da je to navijanje srpske javnosti ili političkog establišmenta za Obamu potpuno emotivno pitanje i bez ikakve racionalne podloge” zaključuje Jakšić.

Za razliku od Srbije, na Kosovu su Sjedinjene Američke države izuzetno popularne.
Naši reporteri su za komentare pitali građane Prištine.

Nexhat Rexhepi, 76- godišnji umirovljenik kaže da je sretan što je izabran Barack Obama. “Ako misli ono što govori, nije ni trebao izbore. No, ako građani shvate da ne ispunjava obećano, glas za njega bio bi pogreška”.

Shyhrete Ilazi
Shyhrete Ilazi
Shyhrete Ilazi je 24- godišnja studentkinja i ona smatra da je Obama pobijedio jer se u prvom mandatu pokazao kao dobar lider, te je bio “vrlo dobar i prema nama”. "Vjerujem da će takav biti i tokom drugom mandata”.

Istref Klinaku, 55-godišnji knjigovođa, kaže kako je nebitno ko je pobijedio, Obama ili Romney, jer je to odluka američkih građana. On ne vjeruje da će se “politika prema Kosovu mijenjati, bez obzira tko je predsjednik ili iz koje stranke dolazi.”

Prištinski analitičar Shenoll Muharemmi ističe da je Kosovo pokazalo veliki interes za američke izbore, jer su i demokrati i republikanci podržali Kosovo protelih godina.

“Oba kandidata dijele iste univerzalne vrijednosti prema slobodi i demokraciji, a to nas i povezuje”, dodaje Muharemmi naglašavajući da se Kosovo nada jednakoj politici prema jugoistočnoj Evropi, posebno Kosovu, ali očekuje da će se ubuduće dvije države povezati i ekonomski, a ne samo po pitanjima sigurnosti i mira.

Američki izbori 2012 i predsjednik Barack Obama mogu biti model i inspiracija za Kosovo, ali i liderima na Balkanu u tome kako se provode slobodni izbori i kako treba služiti interesu i dobrobiti svih građana”, kaže Muharemmi.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG