Dostupni linkovi

Vučić: Ne isključujem mogućnost da na Kosovu usvoje zakon sličan crnogorskom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne bi isključio mogućnost da kosovske vlasti usvoje zakon sličan crnogorskom o slobodi veroispovesti.

"Vidim to kroz pripremu, kroz njihove udžbenike. Kampanja je već više godina, govori se o kosovskoj baštini koja treba da bude različita od srpske, a ulaziće u tu baštinu i islamski spomenici i katoličke crkve i pravoslavne i govoriće da je čuvena porodica Gaši izgradila Dečane. Tako da ne isključujem tu mogućnost (usvajanja sličnog zakona), ali naš narod kada je jedinstven tvrd je orah i žilav u nemari da očuva svoje", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je kazao da će Srbi uspeti da se izbore kao i uvek "kada im dirnete u to da ne smeju da sačuvaju svoje ime i prezime, veru i crkvu i svoje kulturne spomenike i svoju kulturnu baštinu".

Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je 27. decembra 2019. i od tada se širom Crne Gore održavaju protesti vernika Srpske pravoslavne crkve(SPC) koja je taj zakon okarakterisala "pokušajem otimačine crkvene imovine u Crnoj Gori".

Za SPC sporna je pre svega formulacija zakona po kojoj će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago".

Predsednik Srbije je rekao da se nije čuo sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, ali da je spreman da sa njim razgovara o svemu.

"Kad god Đukanović bude želeo da razgovara, ja sam za razgovore spreman. On uvek ima otvoren poziv da poseti Srbiju", rekao je Vučić.

On je naveo da je u crnogorskim državnim medijima "organizovan napad na Srbiju i njene zvaničnike, zbog protivljenja zakonu o verskim slobodama, ali da bi voleo da neko razume koliko je nezadovoljstvo srpskog naroda u Crnoj Gori".

"Ukazivaćemo na muke i probleme sa kojima se naš narod u Crnoj Gori suočava. I to nećemo kriti, ni od međunarodne zajednice", poručio je on.

'Čestitaću Milanoviću'

Predsednik Srbije izjavio je da će novoizabranom predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, kada budu proglašeni zvanični rezultati izbora, poslati telegram sa sadržajem: "Čestitam vam na izboru za predsednika Republike Hrvatske", jer tako rade pristojni ljudi.

Vučić je novinarima, posle susreta sa srpskom decom iz Hrvatske, rekao da je, povodom "raznih uvreda koje su dolazile iz te države tokom izborne kampanje na njegov i račun Srbije", rekao da je sebe "naterao da ćuti i ni reč da im ne kaže, i da reaguje samo još većim radom".

Dodao je da Hrvatskoj želi svako dobro, ali da isto tako želi i Srbiji da uvek ima dvostruko veći privredni rast od te države.

Kandidat levog centra, bivši premijer Zoran Milanović pobedio je u nedelju u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj protivkandidatkinju i dosadašnju predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

XS
SM
MD
LG