Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Aleksić: Besmislena veza 'Oluje' i taksi


Palata Srbije

Upotreba simbolički nabijenih datuma u Srbiji stvarno cinculira između potrebe za razvijanjem dimnih zavesa koje skrivaju neke suštinske probleme i potrebe političkih elita za samopromocijom, kaže za "Zašto" antropolog Stefan Aleksić, komentarišući pitanje zašto u Srbiji poteze hrvatske vlade, kao što je poslednji sa podizanjem taksi za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja, povezuju sa godišnjicom "Oluje"?

  • Simbolika

Primetili ste da se nije neophodno da se datumi poklope da bi se povezale stvari, godišnjica ’Oluje’ je tek za izvesno vreme, ali to neće sprečiti političke elite da se late povezivanja – ako nisu do sada, povezaće ih za dan dva, a vidim da je premijerka već uspela da napravi neku besmislenu vezu između dva potpuno nepovezana događaja – kladim se da bi ih povezala i da je ovo došlo u januaru.

  • Patriotizam kao dimna zavesa

Srbi izbegli iz Hrvatske u poslednje dve i po decenije ni za jotu nisu promenili svoj položaj unutar političkog diskursa u Srbiji – kao što su bili zgodno topovsko meso početkom devedesetih te neiscrpni izvor samoviktimizacije od ’95, tako su i danas ostali jedna potentna tema na kojoj će se političke elite razbacivati nekakvim kvazi-pijetetom i patetičnim kvazi-patriotizmom.

Valja podsetiti i na to da izlivi patriotizma u Srbiji najčešće služe kao dimna zavesa iza koje se sakrivaju neki politički ozbiljniji i potentniji problemi – konkretno u Srbiji je ekonomski položaj radnika ključna tema, što pokazuje serija štrajkova koja se pre par nedelja dogodila.

  • Politički marketing

Nema sumnje da je u pitanju politički marketing: političke elite žive od konstantne medijske prisutnosti i svaka prilika je dobrodošla, tu nema nikakve misterije. Javno mnjenje, nažalost, reaguje na ono što im se nameće kao tema i u tom smislu političke elite su u prednosti jer kontrolišući teme u javnosti kontrolišu javno mnjenje.

Čini mi se i da oživljavanjem – u suštini veštačkog- sukoba iz devedesetih političke elite pokušavaju da zapreče neke politički potentnije projekte koji prvenstveno dolaze sa leve strane političkog spektra.

  • Legalistička manipulacija

Hrvatska se latila prastare strategije legalističke manipulacije – carine više nisu carine već nekakve takse, kao što kada vas privede komunalna policija, to nije privođenje, već dovođenje ili kako već beše. U pitanju je cinični pokušaj transcedencije zakona što i pokazuje da je zakon u kapitalizmu sredstvo klasnog sukoba – ko ima moć da imenuje, ima moć i da izbegne ili zaobiđe zakon.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG