Dostupni linkovi

Bivši direktor 'Zastava oružja': Nismo prodavali puške pančevačkoj 'Utvi'


Radnici fabrike 'Zastava oružje' iz Kagujevca, fotoarhiv
Radnici fabrike 'Zastava oružje' iz Kagujevca, fotoarhiv

"Dok sam ja bio direktor, prodaje pušaka 'Utvi' nije bilo", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milojko Brzaković, bivši direktor fabrike 'Zastava oružje' iz Kagujevca.

On tako odgovara na medijske navode da je kragujevačka fabrika prodala 5.000 automatskih pušaka kalašnjikov vojnoj fabrici aviona 'Utva' iz Pančeva, što je podstaklo sumnje u nelegalnu trgovinu.

Naime, važeći zakon o Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja zabranjuje proizvođaču, a to je 'Utva', da prodaje bilo šta drugo osim svog proizvoda, pa se postavilo pitanje zašto su onda kupili puške, osim da ih daju preprodavcu, privatnoj firmi.

Bivši direktor 'Zastava oružja' kaže da kragujevačka fabrika jeste remontovala automatske puške za fabriku 'Utva', ali da sa njom nije imala ugovor o prodaji oružja.

"Bilo je prodaje pušaka 'Jugoimport SDPR-u', ali smo imali jedan ugovor koji smo prihvatili da bi pomogli kolegama iz 'Utve' i uradili smo neku vrstu mini remonta 5.000 pušaka kalašnjikov", rekao je Brzaković.

Proizvodi iz 'Utve'

Vojna fabrika 'Utva' proizvodi lake avione 'sova', te opremu i naoružanje koje se montira na letelice i borbene sisteme za državno preduzeće za izvoz naoružanja 'Jugoimport SDPR'. Fabriku je u februaru 2017. godine preuzeo 'Jugoimport SDPR', koji je sada vlasnik 97 odsto kapitala pančevačke fabrike.

Brzaković, koji je u vreme kada je kragujevačka 'Zastava' remontovala oružje za 'Utvu' bio njen direktor, tvrdi da je posao bio potpuno legitiman i transparentan.

Brzaković: Bilo je prodaje pušaka 'Jugoimport SDPR-u'
Brzaković: Bilo je prodaje pušaka 'Jugoimport SDPR-u'

Dodaje da je taj posao odrađen sukcesivno, kako ne bi remetio redovnu proizvodnju i da je preduzeće 'Jugoimport SDPR', koje je vlasnik Utve, prema njegovim saznanjima, remontovane kalašnjikove isporučilo naručiocu.

'Koliko znam, oružje je bilo namenjeno nekom od kupaca, kojem ne znam tačno. Rekli su mi da su prodaju tog oružja ugovorili, ali je moralo malo da se sredi, odnosno da se izvrše sitne popravke, čišćenje, ponovno bruniranje i provera na funkciju, odnosno provera da li je oružje ispravno i upotrebljivo', navodi Brzaković.

Da li je bilo povlašćenih kupaca?

On je rekao i da u vreme dok je on bio direktor, kragujevačka fabrika "nije imala povlašćenih kupaca", i da su cene njenih proizvoda "uvek bile na nivou konkurentskih kompanija industrije oružja iz Rusije i Bugarske".

"Ozbiljno smo vodili računa o svemu tome i svi kupci iz Srbije i inostranstva, slobodno mogu da tvrdim, imali su iste cene za naše proizvode. Eventualno je moglo biti odstupanja u nijansama, u zavisnosti od faktora o kojima sam govorio", rekao je Brzaković i dodao da su prilikom prodaje oružja poštovane zakonom propisane procedure, da su isporuke realizovane preko preduzeća 'Jugoimport SDPR', domaćih i inostranih kupaca, uz odgovarajuću dokumentaciju i sve potrebne domaće i međunarodne dozvole.

Brzaković je bio direktor fabrike u Kragujevcu od decembra 2014. godine do kraja novembra 2018. godine kada ga je Upravni odbor, u toku redovnog postupka za reizbor, mesec dana pre isteka četvorogodišnjeg mandata, razrešio dužnosti i na njegovo mesto imenovao Mladena Petkovića, dotadašnjeg direktora fabrike namenske industrije "Krušik" iz Valjeva.

Uzbunjivač iz 'Krušika'

Radnik "Krušika" Aleksandar Obradović je novinarima dostavio dokumentaciju koja ukazuje na to da je ta fabrika povlašćenim kupcima prodavala oružje po znatno nižim cenama od onih po kojima su prodavane državnom izvozniku, preduzeću 'Jugoimport SDPR'.

Među povlašćenim kupcima u dokumentaciji se navodi i firma 'GIM', uz koju se vezuje ime Branka Stefanovića, oca ministra policije Srbije.

Takvo poslovanje koje je, prema navodima Obradovića, "patentirano" nakon što je 2014. za generalnog direktora 'Krušika' postavljen Mladen Petković rezultiralo je finansijsko – proizvodnim kolapsom valjevske fabrike, koja radi sa samo 20 odsto kapaciteta. Mladen Petković je u decembru 2018. napustio 'Krušik' i došao u fabriku oružja u Kragujevcu.

Bivši direktor kragujevačke fabrike Milojko Brzaković nije želeo da komentariše navode o prodaji proizvoda namenske industrije po povlašćenim cenama. Istakao je da se cene formiraju na osnovu brojnih faktora, među kojima su kvalitet, tržišni uslovi, vrednost ugovora i rejting proizvođača na svetskom tržištu, ali da moraju biti i na nivou koji proizvođaču obezbeđuju profit.

"Bilo bi degutantno da pričam o cenama jer svako ko pravi ugovor vrednosti od 20 ili 30 miliona evra, i ako ugovor obuhvata više vrsta artikala, onda kao i u svakom drugom poslu, razgovara i pregovara sa kupcem. Jednostavno, za posao se morate boriti, pratiti konkurenciju, pratiti tržišne tokove u svetu, ali i voditi računa da se ne ide ispod cena koje fabrici obezbeđuju profit", rekao je Brzaković.

RSE je u proteklih mesec dana u više navrata pokušavao da od aktuelnog direktora kragujevačke fabrike oružja, Mladena Petkovića dobije odgovore na pitanja o sadašnjoj proizvodnji i izvozu u tom preduzeću, kao i na pitanja vezana za događaje u 'Krušiku' dok je bio direktor fabrike u Valjevu, ali on nije odgovorio na pozive.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG