Dostupni linkovi

Avioni iz Jagodine za američko tržište


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Fabrika aviona “Aero East Europe” iz Jagodine, 140 kilometara od Beograda, izvezla je prva dva laka aviona “SILA 600” u Sjedinjene Američke Države (SAD).

To su prve letelice proizvedene u Srbiji za tržište SAD, a u naredne dve godine očekuje se prodaja oko 50 ovakvih aviona.

Avioni marke “SILA” već lete širom Evrope, gde ih uglavnom koriste pilotske akademije.

Milorad Matić, vlasnik kompanije “Aero East Europe”, kaže za Radio Slobodna Evropa da za avione iz Srbije vlada veliko interesovanje kupaca i da, nakon izlaska na američko tržište, u naredne dve godine očekuje izvoz vredan dva miliona evra.

“Imamo dogovore da za godinu i po do dve, uvoznici kupe 50 naših aviona. Prvi avion će otići u jednu pilotsku školu i služiće za obuku pilota, a drugi će biti izložen na najvećem sajmu na svetu u toj kategoriji aviona, koji se održava od 10. do 15. aprila, na aerodromu Lejkland na Floridi. Potom će biti korišćen za demonstrativne letove jer imamo veliko interesovanje kupaca”, priča Matić.

Vlada veliko interesovanje za avionima iz Srbije: Milorad Matić
Vlada veliko interesovanje za avionima iz Srbije: Milorad Matić

Laki avioni proizvedeni u prvoj privatnoj fabrici te vrste u Srbiji već lete nebom Evropske unije, a prema navodima vlasnika kompanije, kupce u Evropi i Americi osvojili su visokim kvalitetom i konkurentnim cenama, što im je obezbedilo sve potrebne sertifikate.

“Pre svega kvalitet, jer su naši avioni proizvedeni od sertifikovanih aluminijumskih aeronautičkih materijala i mnogo su kvalitetniji i bolji od konkurentskih letelica koje se prave od plastike, šper ploče i platna. S druge strane, mi naše avione prodajemo po veoma povoljnim cenama u odnosu na konkurenciju”, kaže Matić i dodaje da je njegova kompanija, pre sertifikata dobijenog u SAD, zadovoljila sve standarde Italije, Francuske, Švedske, svih članica EU i Nemačke “koja je najzahtevnija i najrestriktivnija, a njen proces sertifikacije složeniji, teži i zahtevniji nego sertifikacija u Americi, tako da nismo imali teškoća da zadovoljimo američke standarde”.

U nekadašnjoj Jugoslaviji u fabrici “Soko” u Mostaru (BiH) proizvodili su se borbeni i školski avioni, a u “Utvi” u Pančevu u Srbiji samo školske letelice po domaćim vojnim standardima, koji nisu zadovoljavali kriterijume razvijenih zemalja, pa je izvoz bio orijentisan prema tržištima nesvrstanih država.

Zbog toga je let “SILE” na američkom nebu, u neku ruku, istorijski događaj za domaću avio industriju, kaže Matić.

“Nikada u istoriji srpskog i jugoslovenskog vazduhoplovstva, uz dužno poštovanje ‘Utve’ i fabrike ‘Soko’, koje su proizvodile po vojnim standardima, nikada nijedan avion nije mogao da bude upisan u zvaničan registar vazduhoplova ni u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, a kamoli u SAD gde treba da leti u tamošnjim školama za obuku pilota. Naši avioni će biti upisani u redovni civilni registar vazduhoplovstva SAD i koristiće se u školama za obuku letačkog osoblja”, zaključuje naš sagovornik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG