Dostupni linkovi

Radna diskriminacija prema starosnom kriteriju


Više od 80 odsto zaposlenih u Hrvatskoj mlađe je od 49 godina. Pokazuju to i najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljvanje prema kojima je od ukupno zaposlenih u prvih 11 mjeseci ove godine čak 74 odsto mlađe od 35 godina.

Mnoga istraživanja, a i nezaposleni s kojima smo razgovarali pred Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, upozoravaju da je upravo dobna diskriminacija u Hrvatskoj jača od spolne, rasne ili vjerske.

“Čim kažeš koliko imaš godina pitaju, a kaj ste uopće došli?! Čim imaš prek' 35 i ne gledaju te”

“Evo, ja sam u prekvalifikaciji završila i tečaj za kompjutere i mislila sam da ću se uspjet zaposlit, al' rekli su mi da sam prestara i da oni uzimaju mladu radnu snagu,a, eto, imam 48 godina, pa za koga je to prestaro?!”

“Pa, neće ti ni za čistačicu ak' imaš više od 30 godina.”

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od početka godine do kraja studenog ukupno je u Hrvatskoj zaposleno 110.948 osoba i doista bi se, potvrđuje za RSE Luci Marin, voditeljica odjela za rad s nezaposlenima, moglo reći da su mlađi u bitnoj prednosti, odnosno samo je devet odsto zaposlenih imalo više od 49 godina.

„Najveći udio zaposlenih u tom ukupnom broju su mladi, posebno od 15-29 godina bio veći od 49 posto, dok je udio osoba od 30-39 godina iznosio oko 23 procenata, a od 40-49 godina oko 17.8. To znači da se najveći udio u zapošljavanju odnosi na mlađe dobne skupine, do 29 godina ili maksimalno 40 godina”, kaže Marin.

POSLJEDICA TRANZICIJE?

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak:

„To je jedna vrlo složena problematika, to traje već 15 godina u Hrvatskoj. Jedan od razloga je sistematsko odlaženje u prijevremenu mirovinu. Dakle, to nije samo zbog propasti firmi, već naprosto...ne znam kako bih to nazvao najpristojnije. Naravno da poslodavci trebaju svježe snage, al' to nikako ne znači da su ljudi u srednjoj dobi za baciti, uostalom i sam sam u tim godinama.To je, ja bih rekao, posljedica tranzicije, a ne diskriminacije“

Martina Lovrić iz portala Moj Posao kaže da njihova istraživanja od 2007. do danas, ipak, govore da se situacija mijenja

„Od 2007.otkad se ti podaci prate, pa do danas, u više oglasa se traži radno iskustvo i to sve duže radno iskustvo i u većoj mjeri traže se i specijalizirani stručnjaci koji u kratkom vremenu mogu pridonostiti tvrtki.“

No, još uvijek je to, zaključuju naši sugovornici, unatoč zakonima i praksi, daleko od ravnopravnosti pri zapošljavanju u Hrvatskoj.

Psihologinja Mirjana Krizmanić:

„To je strašna diskriminacija, pa, kako može biti čovjek od 35 godina star?! Pa muškarci i žene su u tim godinama u najboljim godinama! Imaju znanja, imaju motivaciju, imaju iskuistva, imaju psihičku i fizičku snagu, osim, ajmo reći, trčanja. Ali, očito se ništa ne daje na znanje, na iskustvo, na iskustvo u radu, na dobre osobine ličnosti koje se godinama stječu,kao odgovornost, kao lojalnost...sve se to briše i uzimaju samo oni koji se mogu 'izraubati'
XS
SM
MD
LG