Dostupni linkovi

Šef IAEA kaže da je šest inspektora ostalo u Zaporožju jer se u blizini vode teške borbe


Pripadnici IAEA na terenu u nuklearnoj elektrani Zaporožje, 1. septembra
Pripadnici IAEA na terenu u nuklearnoj elektrani Zaporožje, 1. septembra

Šef jedinice Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor rekao je da je šest inspektora ostalo u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Također je rekao da sljedeće sedmice planira izdati izvještaj o sigurnosti lokacije koju drže Rusija iako su zabilježene teške borbe u blizini najvećeg evropskog nuklearnog postrojenja.

Rafael Grossi, koji je predvodio tim od 14 članova u elektranu, rekao je 2. septembra da će prisutnost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Zaporožju biti smanjena na dva člana osoblja i da će oni tamo ostati duži period.

Odvojeno, ukrajinska vojska je rekla da je izvela napade na ruske vojne položaje u okolici grada Enerhodara, u blizini lokacije nuklearne elektrane.

Obje strane su posljednjih sedmica razmijenile optužbe o granatiranju elektrane, što je povećalo strah od nuklearne katastrofe i potaknulo IAEA da zahtijeva od ruskih snaga da dopuste svojim inspektorima pristup lokaciji.

Ruski ambasador pri međunarodnim institucijama u Beču ranije je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti rekao da će šest stručnjaka iz misije IAEA-e ostati na lokaciji nekoliko dana, dok će dvojica ondje biti stalno stacionirana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tražio je da se elektrana vrati ukrajinskim vlastima i požalio se što IAEA nije uspjela da postigne demilitarizaciju lokacije i nije osigurala pristup nezavisnim medijima.

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o "stalnim minobacačkim napadima" ruskih snaga koji su započeli rano ujutro, pogodivši nekoliko civilnih zgrada na tom mjestu 1. septembra.

S druge strane, rusko ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinske snage za pokušaj zauzimanja elektrane.

Tvornicu u Zaporožju okupirale su ruske snage, ali je vode ukrajinski inženjeri od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajinski dužnosnici kažu da Rusija koristi objekat kao štit, tamo skladišti oružje i pokreće napade okolo, dok Moskva negira optužbe i optužuje Ukrajinu da bezobzirno puca na to područje. Obje strane kažu da strahuju od nuklearne katastrofe zbog granatiranja za koje krive jedna drugu.

Izvor: Reuters, AFP i RIA Novosti
XS
SM
MD
LG