Dostupni linkovi

Ukrajina optužuje Rusiju da ometa misiju IAEA u Zaporožju, Moskva demantuje


Šef inspekcijskog tima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)Rafaelo Grosi tokom posete nuklearnoj elektrani u Zaporožju, 1. septembar 2022.
Šef inspekcijskog tima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)Rafaelo Grosi tokom posete nuklearnoj elektrani u Zaporožju, 1. septembar 2022.

Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Enerhoatom optužila je Rusiju da ometa posetu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi sprečila da napravi "nepristrasnu procenu" situacije oko Zaporoške nuklearne elektrane, iako je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da bi istražitelji i dalje mogli da igraju ulogu u izbegavanju katastrofe.

Enerhoatom je u postu na Telegramu 2. septembra naveo da misiji IAEA nije bilo dozvoljeno da uđe u krizni centar fabrike, gde su stacionirane ruske trupe, i da joj je otežano da napravi nepristrasnu procenu situacije, te da je pristup zaposlenim u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi „značajno ograničen“.

"Jasno je da će pod takvim uslovima IAEA-i biti teško da napravi nepristrasnu procenu situacije", saopštio je Enerhoatom.

"Umesto toga, naglašavamo da je nemoguće sprovesti sve preporuke međunarodne misije za obnavljanje nuklearne i radiacione bezbednosti u elektrani dok je ona pod kontrolom ruskih okupacionih snaga", navodi se u saopštenju.

Enerhoatom je takođe optužio rusku stranu da "laže i izvrće činjenice i dokaze koji svedoče o njenom granatiranju elektrane, kao i o posledicama oštećenja infrastrukture [elektrane]".

Vladimir Rogov, član glavnog saveta ruske administracije regiona, dao je drugačiju ocenu posete, rekavši za zvaničnu rusku državnu novinsku agenciju TASS da je misija mogla da vidi sve što je želela.

"Sve je bilo mirno. Članovi misije IAEA dobili su pristup svemu što su želeli. Obišli su krov specijalne zgrade broj 1, gde su pale NATO granate, od kojih je jedna probila krov, razgovarali sa osobljem", rekao je on.

Postrojenje u Zaporožju okupirale su ruske snage, ali ga vode ukrajinski inženjeri od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu. I Ukrajina i Rusija kažu da se plaše od nuklearne katastrofe zbog granatiranja za koje se međusobno optužuju.

Teške borbe i dalje traju u južnom delu Ukrajine, uključujući granatiranje u okrugu Enerhodar, u blizini fabrike, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane 2. septembra.


Šest članova misije ostaje u ukrajinskoj fabrici u Enerhobaru na jugu zemlje, nakon što su tamo stigli 1. septembra da procene bezbednosnu situaciju na energetskoj stanici.

Uprkos poteškoćama, Zelenski je rekao da ostaje optimista da će misija "ispoštovati ono što smo dogovorili i da će služiti interesima cele međunarodne zajednice2.

"Učinili smo sve da osiguramo da IAEA dobije pristup fabrici u Zaporožju i verujem da ova misija još uvek može da igra ulogu", rekao je Zelenski na poslovnom forumu u Italiji putem video linka 2. septembra.

"Nažalost, nismo čuli glavnu stvar od IAEA, a to je poziv Rusiji da demilitarizuje postrojenje", dodao je on.

Zelenski je rekao da bi osiguranje bezbednog rada ovog kompleksa i njegovu povezanost sa električnom mrežom zemlje pomoglo Ukrajini da se izbori sa energetskom krizom u Evropi. On je rekao da je Ukrajina "spremna da poveća izvoz električne energije" u zemlje EU.

Većina članova inspekcijskog tima napustila je fabriku 1. septembra, navodi agencija, dodajući da su inspektori mogli da vide ono što je trebalo. Očekuje se da će preostalih šest predstavnika IAEA ostati u elektrani do 3. septembra kako bi procenili fizičku štetu na postrojenju, navodi Enerhoatom.

Ruski ambasador pri međunarodnim institucijama u Beču rekao je agenciji RIA Novosti 2. septembra da će dva radnika IAEA biti stalno stacionirana u fabrici.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG