Dostupni linkovi

Šef IAEA kaže da je integritet nuklearne elektrane Zaporožje 'narušen'


Eksperati Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u posjeti su nuklearnoj elektrani Zaporožje, 1. septembar 2022.
Eksperati Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u posjeti su nuklearnoj elektrani Zaporožje, 1. septembar 2022.

“Fizički integritet" elektrane u Ukrajini je "narušen" nakon učestalog granatiranja, rekao je novinarima šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nakon povratka na teritoriju pod kontrolom Ukrajine.

On i njegov tim inspektora IAEA, naime, posjetili su najveću nuklearnu elektranu u Evropi, Zaporožje, kako bi izvršili inspekciju bezbjednosnih uslova.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom u južnoj Ukrajini ubrzo nakon početka invazije 24. februara. Obje strane krive jedna drugu za nedavno granatiranje u blizini elektrane koja se nalazi na prvoj liniji fronta, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

"Očigledno je da je postrojenje i fizički integritet elektrane narušen nekoliko puta", rekao je Grossi.

Neki inspektori ostat će u nuklearnoj elektrani, rekao je šef Agencije.

"Neka svijet zna da IAEA boravi u Zaporožju", rekao je Rafael Grossi u snimku koji je objavila ruska novinska agencija RIA Novosti. Nije precizirao koliko će ljudi ostati, niti je rekao koliko dugo.

Operater elektrane Enerhoatom rekao je da je pet predstavnika misije IAEA ostalo u elektrani.

Istovarili su opremu koju su donijeli sa sobom i "nastaviće rad u fabrici", naveli su iz Enerhoatoma na Telegramu. Očekuje se da će ostati do 3. septembra, dodaje se.

Prethodno je gradonačelnik Energodara, grada koji se nalazi u blizini elektrane, rekao da je taj grad bio izložen kontinuiranom napadu u četvrtak rano ujutru.

Ruske trupe su od zore "granatirale Energodar iz minobacača i koristile automatsko oružje i rakete", rekao je gradonačelnik Dmitro Orlov na Telegramu, objavljujući slike oštećenih zgrada iznad kojih se diže dim.

Na drugoj strani, Moskva je optužila Kijev da su prokrijumčarili "do 60 vojnih diverzanata" koji su stigli u oblast blizu nuklearne elektrane rano ujutru, te naveli da su ruske trupe preduzele "mjere da unište neprijatelja".

"Znamo da postoji siva zona gdje se završava posljednja linija ukrajinske odbrane i počinje prva linija ruskih okupacionih snaga gde su rizici značajni", naveo je Grosi prije nego što je njegov tim od 14 članova prešao na liniju fronta na teritoriju pod ruskom kontrolom:

"Vjerujem da moramo da nastavimo sa ovim. Imamo veoma važnu misiju koju treba da ispunimo."

Grosi je u srijedu rekao da će IAEA nastojati da uspostavi "stalno prisustvo" u elektrani kako bi se izbjegla nuklearna katastrofa u postrojenju koje se nalazi na prvoj liniji borbi.

"Moja misija je... da spriječim nuklearnu nesreću i sačuvam najveću nuklearnu elektranu u Evropi", rekao je on.

Oblast oko objekta, koja se nalazi na južnoj strani rijeke Dnjepar, bila je pogođena ponovljenim granatiranjem, što je izazvalo globalnu zabrinutost. Obje strane su razmijenile optužbe za napade u toj oblasti.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG