Dostupni linkovi

Započela arbitraža oko INE


Pred arbitražnim sudištem Međunarodne gospodarske komore u Parizu započela je arbitraža između hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL oko upravljanja naftnom kompanijom INA. Hrvatska strana traži raskid svih ugovora što ih je Vlada sklopila s MOL-om u Sanaderovo vrijeme, a glavni argument za to im je pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da je Ivo Sanader od prvog čovjeka MOL-a Zolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita.

Što je nastalo korupcijom, ne može biti smatrano valjanim – to je polazna pozicija hrvatske Vlade u danas započetom postupku pred arbitražnim sudištem Međunarodne gospodarske komore u Parizu oko upravljanja INOM.

Danas je održano pripremno ročište po tužbi hrvatske Vlade protiv MOL-a, a hrvatska strana uvjerena je da su joj pozicije osjetno ojačane nakon što je pred 2 mjeseca presuda Ivi Sanaderu za korupciju, kojom je utvrđeno da je od predsjednika Uprave MOL-a Zoltana Hernadija primio 10 milijuna eura mita, postala pravomoćna.

Hrvatska strana zato traži poništenje svih ugovora o upravljanju INOM sklopljenih u Sanaderovom mandatu i da MOL nadoknadi štetu počinjenu lošim upravljanjem INOM unazad 5 godina u visini od 6,2 milijarde dolara.

„Sve ono što je nastalo korupcijom ne može biti smatrano pravovaljanim. Prema tome, vraćam se još jednom na tezu – INI treba partner, Hrvatskoj treba partner, ali ne na koruptivnim temeljima“, poručuje hrvatski predsjednik Ivo Josipović, inače sveučilišni profesor prava.

Mađari, sa svoje strane, odbijaju bilo kakvu pomisao da su korumpirali Sanadera i traže da se u arbitraži ustanovi kako su oni zakinuti zbog toga što iz INE nije izdvojen plinski biznis, kako je bilo dogovoreno 2009. godine.

Tročlanim arbitražnim vijećem predsjeda Britanac Neal Kaplan, a članovi su mu i Jakša Barbić s hrvatske strane i Jan Paulsson s mađarske strane. O postupku čija će odluka biti izvršna i obavezujuća za obje strane ekspert za međunarodno privatno pravo sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Adrijan Babić:

„Riječ je o jednoj od najuglednijih arbitražnih institucija. Spor se vodi pred tročlanim arbitražnim vijećem kojega su stranke same imenovale i protiv odluke tog vijeća nema mogućnosti žalbe ili naknadnog osporavanja. Danas je održan pripremni sastanak na kojem je planiran dalji tijek arbitražnog postupka.“

Loše iskustvo s arbitražama

Naftaš sa preko 4 decenije iskustva, ministar u HDZ-ovim vladama i jedno vrijeme direktor, a potom i predsjednik Nadzornog odbora INE Davor Štern kaže za naš radio kako ima vrlo loše iskustvo s arbitražama.

„Iz mog 40-i-neštogodišnjeg iskustva u poslu mogu reći da arbitraža uvijek završi neriješeno, traje dugo, košta izuzetno puno, ali nikada nisam vidio da je arbitraža donijela neke operativne odluke koje bi prisiljavale stranke da ih se pridržavaju“, ocjenjuje Štern za RSE.

Procjene su da bi arbitražni postupak pred pariškim sudištem mogao potrajati i dvije godine. Štern je i ovoga puta ponovio svoju mantru kako bi najbolje bilo da se dva suvlasnika – hrvatska Vlada i MOL – dogovore oko upravljanja INOM, za što je potrebno postići suglasnost oko strateškog razvoja INE.

„Ako strane nemaju rješenje za situaciju, onda se na žalost i odgađanje smatra nekim rješenjem. Ali mislim da to nije nikome u interesu. Nije u interesu INI, ali nije u interesu ni MOL-u s obzirom na njegovu izloženost na burzi. Za INU je manji problem jer nema promet u dionicama. Bilo bi dobro kada bi MOL htio konačno sjesti i razgovarati konkretno, ja ne znam kako su tekli pregovori, međutim prema onome što znam iz tiska, oni su odbili razgovarati o suštinskim stvarima. Bilo bi dobro kada bi se vratili pregovorima, ali s osnova jednakosti u pristupu“, konstatira Štern.

MOL je posljednjih mjeseci puštao probne balone o mogućnosti da svoj dio dionica INE proda ruskom Rosnjeftu. S obzirom na rastuće tenzije između Europske unije i Rusije oko Ukrajine, nije li ta opcija ipak manje vjerojatna nego što je bila pred tri mjeseca?

„Ja bih se složio s vama, makar je Mađarska pokazala da je dosta samostalna u svom odlučivanju u odnosu na ostale zemlje Europske unije, a pošto Mađarska prodaje, vrlo mi je teško govoriti što oni o tom misle“, kaže Štern.

Podsjetimo, Ivo Sanader je studenog 2012. godine osuđen prvostupanjski zbog ratnog profiterstva u slučaju Hypo i koruptivnog djelovanja u slučaju INA-MOL.

Obrazlažući presudu, predsjednik Sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić tada je rekao:

„Tvrdite i da ste ugovore predlagali da biste ojačali strateške položaje u INI. Mi, sudsko vijeće, mislimo da su ti ugovori protivni interesima Hrvatske. Zbog počinjenja kaznenog djela imamo situaciju da MOL u potpunosti upravlja INOM. Bili ste autoritet svim vladajućim strukturama Republike Hrvatske i mogli ste postići da se obavljaju poslovi suprotni interesima Hrvatske.“

Danas započeta arbitraža pokušaj je da hrvatska Vlada nađe izlaz iz te situacije. Neslužbeno se doznaje i da će hrvatska strana tražiti i da se donese privremena mjera kojom bi se sporne ugovore o upravljanju INOM suspendiralo do završetka arbitraže. No vijesti o tome za sada još nema.

XS
SM
MD
LG