Dostupni linkovi

Gazprom u Hrvatskoj: INA, Južni tok i investicije


Logo ruske kompanije Gazprom

Izaslanstvo ruske naftne kompanije Gazprom je u Hrvatskoj. Susreli su se sa predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, a tema je bila – mogućnost buduće suradnje hrvatske i ruske strane u energetici.

Bez očekivanja nekih konkretnih dogovora hrvatski državni vrh sastao se u srijedu na zasebnim sastancima sa izaslanstvom ruskog energetskog diva Gazprom predvođenim prvim čovjekom Gazproma Aleksejem Millerom. Prema priopćenju iz Ureda Predsjednika, Josipović je naglasio kako „ vodi politiku 'otvorenih vrata' za razgovor sa svima čiji su poslovni planovi sukladni hrvatskim nacionalnim interesima. Hrvatska energetska politika, naši ekonomski interesi i europska energetska politika okvir su za odnose sa svim stranim partnerima.“

Izaslanstvo Gazproma i Gazpromnjefta iskazalo je interes za prijavu na natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu koji se otvara 18. srpnja ove godine. Predsjednik Josipović zahvalio je na iskazanom interesu te istaknuo da će postupak odlučivanja na natječaju biti u cijelosti transparentan, s jednakim odnosom prema svim ponuđačima.

Razgovor se vodio i o drugim aktualnim temama energetske politike, uključivši projekt Južni tok i poziciju INA-e i drugih tvrtki na hrvatskom i europskom energetskom tržištu, stoji u priopćenju.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

O sadržaju sastanka čelnika Gazproma i Gazpromnjefta sa premijerom Zoranom Milanovićem nema informacija.

Dodajmo da je INA bila predmet razgovora jer je hrvatska Vlada suvlasnik sa mađarskom naftnom kompanijom MOL, a ni jedna ni druga strana nisu zadovoljne suradnjom. MOL je čak davao i signale da je zainteresiran svoje dionice prodati Rusima.

Hrvatska je pred nekoliko godina dogovorila da se priključi na „Južni tok“ odvojkom iz Mađarske, ali ugovor o tome nije potpisan u predviđenih dvije godine, i ta je opcija zamrla. U utorak je, na potpisivanju ugovora u „Južnom toku“ između ruske strane i Srbije, kao mogućnost navedena i izgradnja kraka plinovoda i prema Hrvatskoj. Podsjetimo, Europska unija protivi se sudjelovanju država članica izgradnji „Južnog toka“ jer njezin Treći energetski paket zabranjuje kompanijama koje proizvode plin da se bave i njegovim transportom. Na to se referirao premijer Zoran Milanović prije sastanka.

„Slušamo i pratimo što se događa u Bruxellesu, ali moramo se pobrinuti i sami za sebe. Ali kažem, neka naša članstva nas obavezuju na određeni način – to je NATO, to je EU – ali nismo prestali biti država. Prema tome, gledamo svoj interes.“

Pred manje od mjesec dana u Hrvatskoj su bili i prvi ljudi američke energetske diplomacije.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG