Dostupni linkovi

Vlada i MOL ponovno o INI: Puštanje probnih balona


Zračni koridor između Zagreba i Budimpešte svako malo ispunjen je probnima balonima na relaciji između dva najveća vlasnika hrvatske naftne kompanije INA – hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL.

Nakon što jer MOL – naravno neslužbeno – plasirao vijest da odustaju od daljih pregovora sa hrvatskom stranom i planiraju svoj dio dionica prodati ruskom Gazpromu, ministar gospodarstva u hrvatskoj Vladi Ivan Vrdoljak odgovorio je u razgovoru za „Bloomberg“ izlažući konstrukciju po kojoj hrvatska Vlada kupuje dionice INE koje su sada u vlasništvu MOL-a, ali da još nije definirano kako bi se to provelo odnosno – najkraće – otkud novac.

Vrdoljak je ministar iz kvote mlađih partnera u hrvatskoj koalicijskoj vladi lijevog centra – narodnjaka – i nije trebalo proći ni 24 sata od njegovog istupa da ga ministri iz veće koalicijske stranke – socijaldemokrata – demantiraju.

„SDP podržava zaštitu nacionalnih interesa i razvoj INE, podržava da se situacija u toj kompaniji konačno riješi, ali se pred javnost treba izići s definiranim rješenjima“ – poručio je ministar malog i srednjeg poduzetništva Gordan Maras.

Je li to samo još jedan u nizu nesporazuma unutar vladajuće koalicije, manevar za zavaravanje protivnika ili neusklađenost dva resora u hrvatskoj Vladi?

Kako pišu mediji, MOL u slučaju prodaje dionica INE hrvatskoj Vladi traži između dvije i tri milijarde eura, dok je hrvatska strana spremna ponuditi 1,6 milijardi eura.

Ruski Gazprom, koji je pokazao interes za ulazak u vlasničku strukturu INE, vjerojatno bi bio spreman platiti višu cijenu, ali ni EU ni SAD, čiji utjecaj na Hrvatsku ne treba podcijeniti, ne bi blagonaklono gledale na takvu transakciju.

Prema procjenama zagrebačkog „Večernjeg lista“, zato se stječe dojam da iza namjere da hrvatska Vlada kupi od MOL-a dionice INE stoji potpora iz tih centara. Kako im je potvrđeno iz izvora dobro upoznatih s namjerama hrvatske Vlade, država ima dva modela po kojima bi mogla otkupiti dionice INE od Mađara – klasičnim kreditom za koji bi se jamčilo dionicama INE, i nekim drugim za sada nepoznatim modelom.

U slučaju da Hrvatska kupi mađarski portfelj dionica INE, imala bi obavezu u roku od dvije godine prodati većinski paket.

U petak se nastavljaju pregovori između hrvatske Vlade i MOL-a oko odnosa u INI.

Na Vrdoljakovu najavu hrvatskog otkupa MOL-ovih dionica, MOL je reagirao priopćenjem u kojem kažu da – „ako pregovori s hrvatskom Vladom o INI ne uspiju, a Vlada i dalje bude nastojala zadobiti državnu kontrolu u INI, MOL će prodati svoj udjel od 49,1 posto.”

Neki mediji najavljuju da će mađarska strana danas i službeno zatražiti od hrvatske strane da se očituje o namjeri da otkupi MOL-ov dio dionica.

Iako je ministar Maras najavio da će se situacija oko INE „rasplesti u vrlo kratkom roku“, još nije jasan scenarij po kojem će se to desiti.

Hrvatski analitičari Ljubo Jurčić i Davor Štern kažu kako bi najbolje bilo da se hrvatska Vlada i MOL dogovore oko INE, a Štern sugerira da bi drugo najbolje rješenje nakon toga bilo da jedan dioničar kupi drugog. On procjenjuje da realna cijena za MOL-ov paket dionica INE nije viša od 1,4 milijarde eura.

Podsjetimo, MOL ima 49,08 posto dionica INE, a hrvatska Vlada 44,84 posto. Hrvatska strana nezadovoljna je MOL-ovim upravljanjem INOM, a pogotovo nakon pravomoćnosti presude hrvatskog suda da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader za 10 milijuna eura mita omogućio MOL-u da preuzme upravljačka prava u INI, iako mu to vlasnička struktura nije omogućavala.

XS
SM
MD
LG