Dostupni linkovi

Politički lideri Zapadnog Balkana osuđuju napad Rusije na Ukrajinu


Prizor iz Kijeva nakon ruskih napada, 24. februar 2022.
Prizor iz Kijeva nakon ruskih napada, 24. februar 2022.

Nakon vijesti da je Rusija u četvrtak (24. februar) počela sa vojnom operacijom prema Ukrajini, osude na poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina dolaze i od političkih lidera zemalja Zapadnog Balkana.

Tako se država Bosna i Hercegovina pridružila izjavi zemalja članica Evropske unije (EU) o situaciji u Ukrajini.

"U skladu sa svojim mogućnostima, nastavit ćemo da pružamo podršku Ukrajini", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Dodaje se da je Komšić u četvrtak već razgovarao sa ukrajinskim otpravnikom poslova koji je zvanično obavijestio Bosnu i Hercegovinu da je počeo napad na Ukrajinu i da Ukrajina traži podršku BiH i ubuduće. Početak ruske invazije osudio je i Komšićev kolega iz Predsjedništva, Šefik Džaferović.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz entiteta Republike Srpske, ponovio je svoje ranije stavove da je BiH "neutralna u rusko-ukrajinskoj krizi, odnosno oružanom konfliktu, s obzirom da Predsjedništvo nije odlučilo drugačije".

Dodik je za agenciju SRNA rekao da je ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj bez ovlaštenja pridružio BiH izjavi EU o rusko-ukrajinskoj krizi te da je, prema njemu, taj postupak ništavan.

Crna Gora najoštrije osuđuje vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine, napisao je na Twitteru crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

"Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva evropsku bezbjednost i ugrožava njenu stabilnost", naveo je Đukanović.

I premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, kojem je izglasano nepovjerenje, poručio je da Crna Gora stoji ujedinjena sa svojim saveznicima i partnerima u zaštiti mira i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Mir i razgovor moraju biti načini za prevazilaženje svih nesporazuma. Molimo se za sve stradale u Ukrajini i za to da se izbjegle porodice i uplakana djeca vrate svojim domovima", napisao je Krivokapić na Twitteru 24. februara.

Kako je dodao, Crna Gora se nada da će se Rusija okrenuti razumnom i diplomatskom putu za prevazilaženje krize, "jer rat to nije".

Inače, ovo je prvi put da se odlazeći premijer oglasi povodom rusko ukrajinske krize, koja se dodatno zakomplikovala kada je Rusija krajem novembra prošle godine počela da gomila trupe duž granica sa Ukrajinom.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da njena zemlja i narod podržavaju narod Ukrajine koji se suočava sa "posljedicama ničim izazvanog rata, koji je rezultat ruske agresije".

"Radit ćemo sa našim saveznicima da zaustavimo bilo kakvu destabilizaciju našeg regiona. Ruska hegemonija neće trijumfovati. Sloboda i demokratija će pobijediti", napisala je Osmani na Twitter nalogu.

I hrvatski premijer Andrej Plenković osuđuje posljednje poteze Moskve.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na svom je twitter profilu osudio rusku agresiju na Ukrajinu.

"Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava. Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom. Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom", napisao je Plenković.

Hrvatski premijer je takođe poručio da će Hrvatska podržati paket sankcija Rusiji i da je spremna humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji se posljednjih tjedana oštro protivio bilo kakvom konfrontiranju sa Rusijom oko Ukrajine, "oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, a napade ruskih vojnih snaga smatra neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta", navodi se u priopćenju iz njegovog ureda. Pozvao je Rusiju na "prekid vojnih napada protiv Ukrajine, nada se brzom smirivanju situacije i nastavku diplomatskih aktivnosti u cilju pronalaženja mirnog rješenja. Predsjednik Milanović izražava žaljenje zbog ljudskih žrtava u Ukrajini. Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Europske unije postupat će u ovoj situaciji u okviru svojih obveza", navodi se u priopćenju Milanovića.

On je izvijestio da se zbog ratnog sukoba u Ukrajini u četvrtak ujutro hitno sastao sa čelnim ljudima Oružanih snaga Republike Hrvatske i hrvatskih obavještajnih agencija, koji su ga informirali o o aktualnoj situaciji i mogućem razvoju događaja u Ukrajini.

Rusku agresiju na Ukrajinu osudio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, kao i dvije glavne lijeve oporbene stranke – socijaldemokrati i Možemo, i drugi.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iskazao je u četvrtak solidarnost s narodom Ukrajine koju su jutros napale ruske snage te izrazio uvjerenje i nadu da će vojna djelovanja biti zaustavljena, najavivši u tom smislu za petak i saborsku deklaraciju.

Državni vrh Sjeverne Makedonije takođe je reagovao i osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

"Kao NATO članica, priključujemo se pozivu Alijanse usmjerenom ka Rusiji za prekid vojnih dejstava na teritoriji Ukraine. U ime građana Sjeverne Makedonije, izražavam solidarnost sa ukrajinskim narodom u ovim teškim vremenima", navodi se u saopštenju makedonskog predsjednika Steva Pendarovskog.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, pak, sazvao za 13.00 sati sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog događaja u Ukrajini i regionu, a u 15 sati bit će održana sjednica Vlade Srbije, prenosi Euronews.

Vučić je 23. februara uveče izjavio da će Srbija u narednih 48 sati odgovoriti na zahtjeve da se uskladi sa odlukom EU o uvođenju sankcija Rusiji.

Sirene u Kijevu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Napad, ratno stanje i sankcije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je u četvrtak ratno stanje u cijeloj zemlji, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do "posljedica koje nikada ranije u historiji niste vidjeli".

Čelnici evropskih institucija najavili su u četvrtak nove, oštrije mjere protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

U zajedničkoj deklaraciji predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela potvrđuje se da će na vanrednom samitu, koji će se održati u četvrtak uveče, biti predstavljen novi paket sankcija.

XS
SM
MD
LG