Dostupni linkovi

EU uvodi nove sankcije Moskvi, NATO osudio napad Rusije


Ursula von der Leyen i Jens Stoltenberg, Brisel (decembar 2020.)

Čelnici evropskih institucija najavili su u četvrtak (24. februar) nove, oštrije mere protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

U zajedničkoj deklaraciji predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela se potvrđuje da će na vanrednom samitu, koji će se održati u četvrtak uveče, biti predstavljen novi paket sankcija.

"To će Rusiji nametnuti ogromne i teške posledice za njene akcije", navodi se u zajedničkom saopštenju, uz potvrdu da će nove sankcije veoma brzo biti usvojene.

"Najoštrije osuđujemo vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine bez presedana. Rusija svojim ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost. Žalimo zbog gubitka života i ljudske patnje", navodi se u saopštenju koje su potpisali Von der Leyen i Michel.

Oni pozivaju Rusiju da odmah prekine neprijateljstva, povuče svoju vojsku iz Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. "Takvoj upotrebi sile i prinude nije mesto u 21. veku", naveli su oni.

Ovo su jedni od najmračnijih časova Evrope od Drugog svetskog rata, ocenio je na Twitter nalogu šef evropske diplomatije Josep Borrell.

"EU će odgovoriti najoštrije moguće i dogovoriti najoštriji paket sankcija koji ćemo ikada implementirali. Predsednik Putin treba da zaustavi ovu besmislenu agresiju. Stojimo uz Ukrajinu", naveo je Borrell.

Ranije je u četvrtak Ursula von der Leyen pozvala Kremlj na odgovornost za invaziju Rusije u Ukrajini.

"U ovim mračnim časovima, naše misli su sa Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i decom dok se suočavaju sa ovim ničim izazvanim napadom i strahom za svoje živote", proučila je Von der Leyen.

Generalni sekretar NATO-a je oštro osudio, kako se kazao, "nepromišljen i ničim izazvan napad Rusije na Ukrajinu", koji dovodi u opasnost nebrojene živote civila.

Najavio je sastanak svih članica Alijanse kako bi se razgovaralo posledicama ruske agresije.

Stoltenberg je poručio da će NATO učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani sve saveznike.

"Ovo je teška povreda međunarodnog prava i ozbiljna pretnja evroatlantskoj bezbednosti", ocenio je šef NATO-a, koji je pozvao Rusiju da odmah prekine svoju vojnu akciju i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do "posljedica koje nikada ranije u historiji niste vidjeli".

Istovremeno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je u četvrtak ratno stanje u cijeloj zemlji.

"Rusija je izvršila napade na našu vojnu infrastrukturu i na naše graničnu stražu i granične odrede", rekao je Zelenski.

XS
SM
MD
LG