Dostupni linkovi

Cijena nafte premašila 100 dolara po barelu, pad na berzama


Žena u prodavnici gleda na ekrane koji prenose vijesti o napadu Rusije na Ukrajinu, Hong Kong, 24. februar 2022.
Žena u prodavnici gleda na ekrane koji prenose vijesti o napadu Rusije na Ukrajinu, Hong Kong, 24. februar 2022.

Cijene nafte porasle su iznad 100 dolara po barelu, a svjetske berze su pale nakon izvještaja o raširenoj vojnoj operaciji Rusije protiv Ukrajine, što je pojačalo strah od velikog rata u Evropi.

Cijene zlata i japanski jen – tradicionalna sigurna u vremenima globalne neizvjesnosti – takođe su skočili naviše rano u četvrtak (24. februar).

Cijene nafte tipa Brent porasle su na nivoe koji nisu viđeni od septembra 2014. zbog zabrinutosti da će doći do poremećaja u isporuci ako sankcije Zapada utiču na izvoz ruske nafte.

Berze u Hong Kongu, Sydneyju, Mumbaiju i Seulu pale su za više od tri procenta.

Tržišta u Tokiju, Singapuru, Tajpeju i Velingtonu pala su za više od dva procenta, a veliki gubici su zabilježeni u Šangaju, Manili, Džakarti i Bangkoku.

Tržišta berzanskih fjučersa takođe su pala u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Vlasti u Rusiji obustavile su sve trgovanje na moskovskim berzama.

"Napetosti između Rusije i Ukrajine donose i mogući šok potražnje [za Evropu], i što je važnije, mnogo veći šok ponude za ostatak svijeta s obzirom na važnost Rusije i Ukrajine za energiju, čvrste i meke proizvode", rekao je Tapas Strickland iz Nacionalne banke Australije (National Australia Bank).

"Očekujte da će volatilnost zaista opstati u narednih nekoliko mjeseci" usred neizvjesnosti na globalnoj razini, kazala je Lale Akoner iz BNY Mellon Investment Managementa.

Izvor: AFP, AP
XS
SM
MD
LG