Dostupni linkovi

Građani policiji ne vjeruju


Više od polovine građana Zapadnog Balkana nema povjerenja u rad policije, pokazalo je istraživanje Pointpulse mreže koje je provedeno u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Albaniji. U većini država građani smatraju da je policija više u službi politike, nego ljudi, a kao najkorumpiranije izdvajaju saobraćajne policajce.

Istraživanje "Stavovi građana o policiji" provodi se u Bosni i Hercegovini i zemljama regije već treću godinu, a radi se na uzorku od 1.000 ispitanika u svakoj od šest država. Između ostalog, građani se izjašnjavaju o percepciji policije kao i institucije, korupciji u društvu i policiji, borbi protiv korupcije i povjerenju u druge institucije.

Rezultati istraživanja iz 2017. godine pokazali su znatan pad povjerenja u policiju. Naime, tek 47 posto građana vjeruje u policijske snage BiH. Među njima je i Sarajka Ermina Gakić Kulenović.

"Bila sam u nekoliko situacija kada sam vidjela da po pozivu odmah dođu i urade onoliko koliko mogu u okviru svojih ovlasti. A te optužbe koje često čujemo, da uhvate nekog kriminalca pa ga sutra puste, mislim da to nije na nivou policije, to je ipak više do zakona i pravosuđa. A policija radi svoj posao onoliko koliko je u njihovoj mogućnosti", smatra ova Sarajka.

Emina pripada i skupini građana koji nemaju nemaju povjerenja u rad sudstva i tužilaštava. Upravo te institucije i policiju građani su stavili na treće mjesto korumpiranih, iza inspekcija, zdravstva i parlamenta. Među policajcima građani su saobraćajne i granične izdvojili kao najkorumpiranije.

"Najuočljiviji trend je kod saobraćajne policije, drugi su, odmah iza saobraćajne, granična policija i najbliži saradnici ministra unutrašnjih poslova", objašnjava Armin Kržalić iz Centra za sigurnosne studije.

Preduvjet uspješne borbe protiv korupcije je i da građani budu spremni da prijavljuju takve slučajeve. Nažalost, ovu spremnost pokazala je tek polovica ispitanih građana. Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Mirza Smajić kaže da stoga i ne čudi slab napredak na području antikoruptivnog djelovanja:

"Saobraćajna policija je uvijek u najvećem kontaktu sa građanima i naravno da tu dolazi do najveće mogućnosti za negativne pojave. Ali opet, korupcija je obostrana, korist ima i jedna i druga strana. Tako da nije samo do policije, i do građana je", komentira Smajić.

Zbirno, u zemljama Zapadnog Balkana, 59 posto građana ima povjerenja u policiju, ističe Mirela Hodović iz Centra za sigurnosne studije. Svojoj policiji najviše vjeruju Kosovo i Crna Gora, a najmanje građani Makedonije i BiH.

"Pojedinačno gledano, najviše povjerenja imaju građani Kosova, odnosno njih 69 posto, te građani Crne Gore, njih 66 posto. Najmanje povjerenja u policiju imaju građani Makedonije i Bosne i Hercegovine, dok recimo građani Srbije i Albanije imaju u prosjeku povjerenje oko 58,5 posto", ističe Mirela Hodović.

Projekt istraživanja "Stavovi građana o policiji" provodi mreža Point plus koju je 2015. godine formirao Centar za sigurnosne studije u partnerstvu s još šest organizacija civilnog društva iz regije, s ciljem da se doprinese povećanju povjerenja u policiju na Zapadnom Balkanu, promocijom odgovornog rada i jačanjem integriteta policije.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG