Dostupni linkovi

Građani o policijama zemalja regiona: Sigurnost, ali i korupcija


Ilustracija

Najznačajniji problem sa kojim se države zapadnog Balkana suočavaju, sudeći po istraživanju o integritetu policije u Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Kosovu su: nezaposlenost i korupcija kojoj su, po mišljenju građana, sklone i policijske službe. Ovo regionalno istraživanje je pokazalo da, po pitanju percepcije građana, države regiona karakterišu velike sličnosti, ali i razlike.

Prvi zaključak do kog se dolazi, analizom podataka regionalnog istraživanja o integritetu policije, je da su rezultati za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu skoro identični, a da se zbog većeg povjerenja u policiju, građani Kosova razlikuju u odnosu na susjede.

„Pitali smo građane – koja im je prva asocijacija na pomen policije kao institucije. Prva asocijacija je bila pozitivna – sigurnost, bezbjednost i zaštita građana, ali odmah poslije toga, građani u svim državama osim Kosova su pomenuli korupciju. Ovdje se najbolje vidi ta razlika Kosova gdje je i druga asocijacija pozitivna“, pojašnjava istraživač javnih politika Instituta alternativa Marko Sošić.

Poslednje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pokazuje da je primanje mita najučestaliji oblik korupcije. Novac policajcu dao je svaki dvanaesti građanin Srbije u prethodih godinu dana. Da čuvar reda zažmuri na prekršaj ili učini nešto preko veze mora se u proseku podmititi sa 2000 dinara, ali se može kupiti i raznim poklonima, protivuslugama, čak večerom ili ručkom. OPŠIRNIJE

Sošić je prezentovao i odgovore na pitanje koji su pokazali zanimljive razlike u percepciji građana četiri države, ali i u neposrednom doživljaju policije preko njenih službenika.

„Kada smo pitali građane koja im je prva asocijacija na policajca, specifičnost Crne Gore u odnosu na region je da je ovdje prva asocijacija neobrazovanost. I u Srbiji je prva asocijacija negativna, ali korumpiranost. U druge dvije države, asocijacije su pozitivne. U BiH je 'uliva sigurnost', a na Kosovu: kulturan, vaspitan i pristojan“, navodi Sošić.

Jedno od postavljenih pitanja na kom su se iskazale značajnije razlike je i učešće samih građana u borbi protiv korupcije, odnosno, prijavljivanje korupcije.

„U svim zemljama osim Crne Gore, razlog za neprijavljivanje korupcije je strah za ličnu bezbjednost i strah od posljedica. Međutim, u Crnoj Gori građani ne bi policiji prijavili korupciju jer smatraju da to nije njihov posao ili se ne žele time baviti. U drugim zemljama su navedeni drugi razlozi. Interesantan izuzetak je Srbija u kojoj, za razliku od drugih, smatraju da je borba protiv korupcije bila uspješna“, prenosi Sošić rezultate istraživanja.

U državama regiona koje je obuhvaćeno istraživanje, kao najvažniji problem, građani nedvosmisleno vide nezaposlenost, a poslije nje korupciju. Većina ispitanika u sve četiri države smatra da EU predstavlja važan faktor u borbi protiv korupcije, odnosno, doživljavaju je kao efikasan instrument pritiska i važan izvor finansija koji se uslovljava borbom protiv korupcije..

„Jedna od specifičnosti Crne Gore je da najviše građana, u odnosu na ostale ponuđene opcije, je da policija djeluje, prije svega, u interesu vlasti, a možda je jedan od najzanimljivijih podataka da najmanje građana upravo u Crnoj Gori smatra da se do posla u policiji dolazi preko javnog konkursa. U ostalim zemljama, taj procenat je nešto viši“, kaže Sošić.

Prezentaciju rezultata istraživanja javnog mnjenja „Integritet policije na Zapadnom Balkanu” je u Podogrici realizovao Institut alternativa kao dio regionalne mreže organizacija civilnog društva Pointpuls.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG