Dostupni linkovi

Crna Gora na korak do istopolnih zajednica


Formalno stupanje u istopolni brak
Formalno stupanje u istopolni brak

Poslanici u Skupštini Crne Gore nijesu, kako se to očekivalo, danas glasali o prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola čime bi istopolnim parovima u Crnoj Gori i formalno bilo omogućeno da uživaju ista prava kao muškarci i žene, koji žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

Nije saopšteno zašto je došlo do odgađanja glasanja i kada će ono biti održano.

Tokom rasprave u Skupštini, u završnoj riječi ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka pozvao je poslanike da politički ne zloupotrebljavaju zakon koji će, kako je poručio, omogućiti neka od osnovnih ljudskih prava LGBT zajednici u Crnoj Gori.

Zenka je podsjetio da je usvajanje tog zakona i obaveza Crne Gore u okviru poglavlja 23 u pregovorima o članstvu u EU.

"Da li ćemo se mi saglasiti sa nekim stvarima privatno ili nećemo , to je naša privatna stvar. Druga je stvar hoćemo li da imamo iskrenu evropsku priču. Ako hoćemo u Evropu onda moramo da znamo da nema zatvaranja poglavlja 23 bez usvajanja ovog zakona. Hoće li ga usvojiti ova skupštinska većina ili neka druga, to je sporedna stvar. Ako hoćemo u Evropu onda nema integracija bez ovoga zakona", istakao je Mehmed Zenka.

Iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) ocjenjuju da usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica osoba istog pola, vlasti želi da se obračuna sa crnogorskim moralom, tradicijom i tradicionalnom porodicom.

Poslanik te opozicione grupacije Jovan Vučurović zakon je nazvao "nakaradnim" uz opasku da ga vlast usvaja da bi podilazila zahtjevima lobija u Briselu.

"Po tamnim ćoškovima briselskih odaja zavrću se ruke našim poslanicima i liderima stranaka da bi se glasao ovaj zakon. Neko se tamo sageo ili ne znam šta je već uradio, pristao da ga potapšaju po ramenu ili po nekom drugom dijelu tijela, da bi danas glasao ovaj nakaradni zakon. Vama je važnije dakle šta misli gej lobi u Briselu od onoga što misli narod Crne Gore", ustvrdio je Vučurović.

Iz DF-a su prozvali pojedine kolege poslanike iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) da će pod pritiskom glasati za zakon koji intimno ne podržavaju.

U tom tonu je poslanik DF-a Slaven Radunović polemisao sa dugogodišnjim poslanikom DPS-a Ljuiđom Škreljom.

"On (Škrelja) treba da glasa po svom ubjeđenju ali je on očigledno primoran da glasa za ovaj zakon na način koji nije u skladu sa njegovim razmišljanjem", kazao je Radunović.

Škrelja je poručio Radunoviću da mu ne treba preporuka kako da glasa:

"Sigurno ste vi (Radunoviću) više ugroženi po tom pitanju od mene. A kako ću ja da se izjasnim i glasam to je moja stvar. Zadnja stvar u životu koja mi treba jeste vaša preporuka", kazao je Škrelja.

Drugi poslanik DPS-a Predrag Sekulić bio je precizniji u vezi sa tim kako će glasati

"Istopolne zajednice imaju ljubav između sebe a isto tako nemam nikakvu dilemu da tu slobodu koju mi uživamo treba da damo ljudima istog pola koji se vole", kazao je Sekulić.

Gay brakovi uskoro u BiH?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu, međutim, neće podržati predstavnici Kluba manjinskih partija, prvenstveno zbog toga što je, kako su naveli, "partnerstvo izjednačeno sa brakom, iako ovdje stoji da je partnerstvo".

Prema Prijedlogu zakona, partnerstvo osoba istog pola zaključuje se pred matičarem i svjedocima - baš kao i bračna zajednica.

U registrovanoj zajednici partneri su dužni da međusobno brinu jedno o drugom, a istopolna zajednica može biti poništena jednako kao i ona između muškarca i žene.

Anketa: Podgoričani o LGBT populaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Šta će, ukoliko bude usvojen, zakon promijeniti u životima pripadnika LGBT zajednice?

"Imaću pravo da jednoga dana kada budem imao partnera koga volim i sa kojim želim da zasnujem zajednički život , da zajedno privređujemo, da osnujem zajednicu koju će zakon da prepozna. Bićemo prepoznati kao dvoje ljudi koji zajedno žive i imaju porodicu i imaćemo sva prava koja svi ostali imaju. Od onih osnovnih prava na zdravstveno i socijalno osiguranje, pravo na nasljeđivanje imovine, sva ta osnovna prava koji drugi imaju a mi ih nemamo", kaže za RSE Danijel Kalezić, jedan od prvih javno deklarisanih homoseksualaca u Crnoj Gori.

Ovaj zakon istopolnim partnerima ne dozvoljava usvajanje djece.

Prema prijedlogu zakona, partner koji nije roditelj djeteta izdržavaće dijete drugog partnera tek onda kada "ono nema živog roditelja, ali ni drugih srodnika koji su prema Zakonu dužni da ga izdržavaju".

Crna Gora je za desetak godina od kako postoji LGBT aktivizam prešla dug put od zemlje u kojoj su prve povorke ponosa obilježili neredi i napadi na LGBT osobe, do države koja bi trebalo da prvi put u istoriji njenog parlamentarizma usvoji zakon koji će pripadnicima LGBT zajednice omogućiti da sklapaju životna partnerstva.

Iako je stepen homofobije i dalje visok, posljednja istraživanja javnog mnjenja Centra za građansko obrazovanje (CGO), objavljeno u februaru ove godine, pokazuje da se distanca u odnosu na LGBT osobe u crnogorskom društvu lagano smanjuje kao i da raste tolerancija prema toj populaciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG