Dostupni linkovi

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori protekla uz napade


Parada ponosa u Budvi protekla uz nasilje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Parada ponosa u Budvi protekla uz napade

Nije predugo spremana, nije trajala dugo, ali je ipak održana uz veliku pomoć policije koja je bila na strani malobrojnijih. O Paradi ponosa u Budvi je riječ…

"Uspjeli smo. Uspjela je LGBT zajednica, uspjela je mediteranska i evropska Budva, uspjela je demokratska Crna Gora", poručio je Stevan, aktivista LGBT Foruma Progres.

Tako je Crna Gora dobila prvu gej paradu i pored atmosfere nasilja i pokušaja linča koja je pratila njeno održavanje u Budvi:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link

Nekoliko desetina okupljenih pripadnika LGBT populacije i oni koji su došli da ih podrže bili su zasuti kamenicama, flašama, psovkama, pozivom na linč. Samo zahvaljujući policijskim kordonima grupe huligana nijesu uspjeli da nasrnu na učesnike Sea side Prajda.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
Direktan link

Naš reporter sa lica mjesta tokom Pridea javio je da ima povrijeđenih, a policija je saopoštila da je 22 osobe uhapsila. Cijeli skup obezbjeđivao je veliki broj policajaca.

Parada ponosa koja je krenula oko podne trajala je kraće od sat vremena, a incidenti su krenuli i prije zvaničnog početka povorke.

Protivnici manifestacije su uzvikivali pogrdne slogane i psovke, a učesnici su nosili obilježja u duginim bojama, zastave, balone i transparante "I ja sam kao i ti", "Ista prava za sve", "Ovo je i moj svet".


Učesnici Parade nakon šetnje su brodovima napustili budvansku luku u pratnji jakih policijskih snaga, prenose agencije.

“Prajd je uspio. Bilo je pogođenih, ali oni nijesu ozbiljnije povrijeđeni, Hitna pomoć nije morala da reaguje”, kazao je izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević, prenosi cdm.me.

On je izjavio i da se nije nadao da će doći do incidenata.

"Ovo je prava slika Crne Gore, mi smo se okupili mirno, a sačekani drvljem i kamenjem, gdje su neki učesnici bili povrijeđeni”, kazao je on "Vijestima".

Sekretar Savjeta za zaštitu od diskriminacije i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić je istakao da Vlada snažno radi na sproviđenju antidiskriminatorske politike.

“Čestitam vam na Paradi”, kazao je on.

„Pozdrav svim slobodnim građanima u Crnoj Gori, slobodnima od straha i vama koji ste spremni da prihvatite različitosti. Vjerujem da je ovo početak i da će oni koji negoduju prihvatiti ovu populaciju. Ponosna sam što sam danas među najhrabrijima u Crnoj Gori“, istakla je dirketor Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević.

Podršku Paradi ponosa dali su predstavnici Vlade, civilnog sektora i ambasada.

Uoči održavanja parade u Budvi, osvanule su čitulje sa imenom Cimbaljevića.

Vlada Crne Gore je čitulje nazvala "govorom mržnje" prema LGBT zajednici i pozvala na poštovanje razlika i toleranciju prema "svim socijalnim grupama".

I koalicija "Korak" koju čini osam nevladinih organizacija iz Beograda, Prištine i Crne Gore, osudila je izražavanje mržnje i pozivanje na linč organizatora prve crnogorske Parade ponosa "SeaSide Pride".

"Izražavamo punu podršku organizovanju 'SeaSide Pride' smatrajući je važnom za unaprijeđenje položaja članova/ica LGBT zajednice, ali i za ukupan demokratski razvoj Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će ove godine biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG