Dostupni linkovi

Hiljade prosvjetnih radnika protestovalo u Zagrebu, traže povećanje plata


Protest u Zagrebu
Protest u Zagrebu

Sindikati osnovnih i srednjih škola koji štrajkuju gotovo mjesec dana zahtijevajući povećanje plata učiteljima i nastavnicima, organizovali su u Zagrebu danas veliki protest pod sloganom "Hrvatska mora bolje", a glavni zahtjev je povećanje koeficijenata složenosti posla za 6,11 odsto.

"Ovo je borba protiv odlaska naše djece u Nemačku i Irsku. Dosta uništavanja budućnosti naše djece. Predugo smo ćutali", izjavila je Sanja Šprem iz Sindikata učitelja okupljenima na Trgu Bana Jelačića na početku protesta, na koji su stigli prosvjetari iz cijele Hrvatske, dok u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u Hrvatskoj traje i štrajk.​

Školski sindikati su već više od mjesec dana u štrajku, jer Vlada ne želi povisiti koeficijente za izračun njihove plate. Zbog niskih koeficijenata prosvjetari imaju najniže plate od svih fakultetski obrazovanih zaposlenih u javnom sektoru u Hrvatskoj. Odziv na štrajk je u svim školama uglavnom više od 90 posto.

Šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izjavio je danas na protestu u Zagrebu kako štrajkači očekuju da će ih iz Vlade pozvati na pregovore "kako bi dali svoju ponudu", o kojoj će sindikati i članovi odlučivati.

"Tražimo i poboljšanje uvjeta rada u svim školama, a ne da pokazuju škole europskim promatračima, u koje su uložili silne novce. Neka konačno radimo u jednoj smjeni, bez krovova koji prokišnjavaju, neka konačno možemo raditi svoj posao koji volimo i zbog kojeg smo postali učitelji! Te promjene tražimo odmah, obrazovanje i odgoj nemaju vremena čekati da se političari dogovore i s ovog trga im poručujemo - promjene odmah!", poručio je Mihalinec.

"Bolja Hrvatska nije negdje izvan ovog trga, bolja Hrvatska je ovdje, danas, na ovom trgu. Ako naš premijer ne zna što treba napraviti da bi ta Hrvatska stvarno bila bolja, onda mora doći ovdje, biti s nama i pročitati poruke s ovih transparenata", poručio je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je štrajk prosvetara koji inače traje više od mjesec dana, odnosno pregovore koje Vlada vodi sa sindikatima, rekavši: "Ja danas očekujem da se stvar završi".

Na protest u Zagreb stigle su hiljade prosvjetnih radnika iz cijele Hrvatske, prema podacima organizatora, dok su Policijskoj upravi zagrebačkoj rekli da neće objaviti procjenu broja okupljenih.

"Svi smo ovdje zajedno, roditelji, učitelji, nastavnice, spremačice, tajnice, kuharice, stručni suradnici, logopedi, edukacijski rehabilitatori, knjižničari, pomoćnici u nastavi. Došli smo iz Slavonije, Istre, Dalmacije, Zagorja, Međimurja, Podravine, Primorja, Baranje, s Kvarnera, s otoka, iz svih dijelova Hrvatske. Ovamo smo došli iz osnovnih, srednjih i glazbenih škola, centara za odgoj i obrazovanje, iz učeničkih domova. Došli smo kako bismo zatražili da budemo jednaki sa svim ostalim javnim službama, jer obavljamo posao od javnog interesa", poručila je na današnje protestu učiteljica Ivana Valjak Ilić.

"Mi nemamo veze s politikom, ovaj štrajk držao je teren! Nemojte nas miješati s politikom, ovdje smo za bolje obrazovanje!, poručila je na kraju službenog dijela protesta generalni sekretar Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

XS
SM
MD
LG