Dostupni linkovi

Zagorka Dolovac biće glavna tužiteljka Srbije po treći put


Zagorka Dolovac, arhivska fotografija
Zagorka Dolovac, arhivska fotografija

Zagorka Dolovac izabrana je treći put na funkciju republičkog javnog tužioca u Srbiji. Zaključno sa ovim mandatom, ona biti javni tužilac 18 godina, prenosi Beta.

Za Dolovac glasalo je 168 od 171 prisutnog poslanika, dok troje nije glasalo.

Obrazlažući predlog da Dolovac još šest godina obavlja funkciju republičkog javnog tužioca, ministarka pravde Maja Popović rekla je dan ranije da se Dolovac u toku mandata zalagala za povećanje broja tužilaca i starala da javna tužilaštva budu adekvatno opremljena.

Ona je dodala da je Dolovac kao prioritet rada odredila odlučnu borbu protiv kriminala, a posebno teških i savremenih oblika, povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz tužilačku istragu, sporazuma o priznanju krivice i oportunitet i jačanje medjunarodne saradnje.

"Zalagala se za dosledno sprovodjenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava u vidu primene načela samostalnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti, te je preduzimala i mere za uspostavljanje i unapredjenje rada disciplinskih organa Etičkog odbora i poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca", rekla je ministarka.

Skupštini je danas predata peticija sa 27.343 potpisa podrške zahtevu da Zagorka Dolovac ne bude izabrana na još jedan mandat, a predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je ispred zgrade parlamenta, da je Dolovac bila "sluga i prethodne političke garniture", navodeći da se pokazalo da poslanici najproblematičnije odluke donose tokom leta po hitnom postupku kao što se i sada dešava.

Zagorku Dolovac je za prvi mandat republičkog tužioca birala vladajuća većina koju je tada predvodila sada opoziciona Demokratska stranka (DS) nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Za drugi mandat krajem 2015. godine dobila je podršku Sprske napredne stranke.

U Zakonu o javnom tužilaštvu navodi se da se tužilac bira na period od šest godina i da može biti ponovo biran. Zagorki Dolovac će ovo biti treći mandat, i na mestu javne tužiteljke mogla bi da provede ukupno 18 godina.

XS
SM
MD
LG