Dostupni linkovi

Skupštini Srbije predata peticija protiv izbora Dolovac za republičkog tužioca


Ukoliko bude izabrana, Zagorki Dolovac (na fotografiji) će ovo biti treći mandat, i na mestu javne tužiteljke mogla bi da provede ukupno 18 godina
Ukoliko bude izabrana, Zagorki Dolovac (na fotografiji) će ovo biti treći mandat, i na mestu javne tužiteljke mogla bi da provede ukupno 18 godina

Peticija podrške zahtevu da Zagorka Dolovac ne bude izabrana na još jedan mandat za republičkog tužioca predata je Skupštini Srbije koja danas, 22. jula, odlučuje o tom imenovanju.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović pri predaji peticije ispred zgrade parlamenta rekao je da je peticija namenjena predsedniku Skupštine Ivici Dačiću i predsedniku Odbora za pravosuđe Vladimiru Đukanoviću, ali da je svestan da je minimalna mogućnost da se zaustavi izbor Dolovac.

"Želimo takvo tužilaštvo da predsednik države ne može da iznosi dokaze iz istrage i tako je ugrožava. Takođe, da se postupci ne pokreću tek kad oni koji su odsecali glave dođu u sukob sa svojim političkim mentorima", naglasio je Manojlović.

On je dodao da se ovim poručuje da će građani pomno pratiti rad tužilaštva, kao u slučaju uzbunjivača Aleksandra Obradovića koji je izašao iz zatvora pod pritiskom javnosti.

Njegova izjava odnosi se na slučaj uzbunjivača iz fabrike namenske industrije “Krušik” iz Valjeva, Aleksandra Obradovića, protiv koga je pokrenut sudski slučaj nakon što je u javnost izneo dokumentaciju o navodnim malverzacijama u toj fabrici.

Peticija "Stop hitnom izboru Zagorke Dolovac", za koju je 27.343 potpisa prikupljeno onlajn, pokrenuta je na platformi Kreni - Promeni.

Državno veće tužilaca (DVT) saopštilo je 15. juna da je na sednici utvrdilo listu kandidata i donelo odluku da Vladi Srbije predloži Republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac kao kandidatkinju za još jedan mandat na toj funkciji.

Zagorku Dolovac je za prvi mandat republičkog tužioca birala vladajuća većina koju je tada predvodila sada opoziciona Demokratska stranka (DS) nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Za drugi mandat krajem 2015. godine dobila je podršku Sprske napredne stranke. Ukoliko poslanici potvrde, biće izabrana po treći put na najvažniju pravosudnu funkciju u državi.

XS
SM
MD
LG