Dostupni linkovi

Zaev i Haradinaj: Međunarodna istraga oko Kumanova


Premijeri Kosova i Makedonije: Nema otvorenih pitanja
Premijeri Kosova i Makedonije: Nema otvorenih pitanja

Premijeri Kosova i Makedonije Ramuš Haradinaj i Zoran Zaev složili su se da je potrebna međunarodna istraga o pitanju Kumanovske grupe.

Krajem novembra 19 državljana Kosova osuđeni su u Skoplju u tom predmetu za terorizam i učešće u terorističkoj organizaciji u slučaju koji se dogodio u kumanovskom Divom naselju.

Zaev je rekao da građani obe zemlje zaslužuju da znaju celu istinu, do koje treba doći putem međunarodne nezavisne istrage ili putem nezavisnih međunarodnih predstavnika.

"U tom aspektu imamo zajednički stav, a to je da je potrebno da se provede međunarodna istraga ili odrede međunarodni predstavnici koji će analizirati sve elemente i dati odgovore na pitanja građana Kosova i Makedonije. Mi na to pitanje gledamo kao na mogućnost koja ne sme da bude prepreka za unapređenje odnosa dve zemlje", izjavio je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom u Prištini.

Na pitanje da li će Makedonija podržati članstvo Kosova u UNESCO-u, Zaev je odgovorio da Makedonija podržava dijalog Kosova i Srbije, te je istakao da Kosovo treba da računa na podršku Makedonije u svim procesima.

"Istovremeno, znate da je i Republika Srbija naš sused tako da je važno dobrosusedstvo sa svim zemljama. Mi se nadamo da će se pitanja rešiti bilateralno, a mi ćemo da budemo ovde da takva pitanja podržimo", kazao predsednik Vlade Makedonije.

Poseta Zorana Zaeva je prva poseta jednog premijera Makedonije Kosovu.

Na sastanku, koji je trajao oko sat i po vremena, premijeri su razgovarali o unapređenju saradnje na putu evrointegracija i ekonomskoj saradnji, a Zaev je pozvao Haradinaja da početkom sledeće godine poseti Skoplje radi održavanja i zajedničkog sastanka vlada Kosova i Makedonije na kojem će biti potpisani novi bilateralni sporazumi.

"Danas smo preuzeli mnoge obaveze koje ćemo, verujem, finalizovati u budućnosti tokom zajedničkih sastanaka dveju vlada, a koje su u interesu građana dveju država", kazao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Za Zaeva je na aerodromu pripremljen svečani doček
Za Zaeva je na aerodromu pripremljen svečani doček

Zoran Zaev je izjavio da Kosovo i Makedonija nemaju otvorenih pitanja, te da mogu da rade samo na unapređenju već dobre saradnje.

"Razgovarali smo o perspektivi dveju država. Razgovarali smo o brzoj izgradnji autoputa koji se proteže od Prištine do makedonske granice, o brzom otvaranju graničnog prelaza Belanovce - Staličić, koje je važno za unapređenje opšteg saobraćaja za građane dveju država", naveo je Zaev.

"Sa Republikom Kosovo imamo potpisanih 19 bilateralnih sporazuma i drugih 16 dokumenata. U ovom trenutku se razgovara o potpisivanju 21 sporazuma, a sve je to u interesu dve zemlje koje imaju iste aspiracije, članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji", dodao je Zaev.

On je rekao kako se naga da se trgovinska razmena između dve zemlje, koja trenutno iznosi 160 miliona eura, može povećati na 200 miliona.

"Takođe se nadam da se može otvoriti mogućnost za uvoz lignita sa Kosova za naše energetske kapacitete u Makedoniji", istakao je on.

Zaev je ovom prilikom rekao i da samo ujedinjena i multietnička Makedonija može doprineti boljem ekonomskom životu za sve građane.

Na kraju posete, Zaev je izrazio zadovoljstvo zbog dobrog dočeka koji su mu priredili kosovski zvaničnici, navodeći da je tokom celog dana bilo reči o tome kako više unaprediti saradnju, slobodu kretanja i ekonomsku razmenu dveju država, a u korist građana.

„Želim da poručim građanima Makedonije da smo danas dobili potvrdu prijateljstva sa Republikom Kosova, od predsednika Kosova, Parlamenta i Vlade Kosova. To znači da naši građani mogu da rade, sarađuju, da trguju zajedno. A građanima Kosova poručujem da od Vlade Republike Makedonije, Parlamenta a verujem i od predsednika, imaju podršku koja je građena na prijateljstvu i međusobnom pomaganju. Apelujem da se iskoristi ovakav trenutak između dveju prijateljskih država“, istakao je Zaev.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, je nakon sastanka sa premijerom Makedonije ponovio da Kosovo i Makedonija nemaju otvorenih pitanja, te istakao da će ova poseta otvoriti novo poglavlje dobre saradnje dve države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG