Dostupni linkovi

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?


Velike snage bezbednosti ispred suda u Skoplju u toku izricanja presude Kumanovskoj grupi

Presuda o krvavom obračunu u kumanovskom Divom Naselju nije smirila strasti. Najave Vlade Makedonije o međunarodnoj istrazi ostavljaju otvorena pitanja o događajima 9. i 10. maja 2015. godine. Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski u septembru je najavio da će vlada preuzeti obavezu da sprovede dodatnu međunarodnu istragu, ali do sada niko iz vlasti nije saopštio detalje o tome.

Iz Udruženja diplomiranih kriminalista kažu da ukoliko bude sprovedena takva istraga, delo može prerasti u viši rang, ako su u sve umešane i neke vladine institucije koje su bile upoznate sa ovim delom, a moguće je i da bi drugi preuzeli veću odgovornost, a ne samo direktni počinioci. Iz udruženja dodaju da se trebaju najpre iscrpiti sva domaća pravna sredstva, jer postoji rizik od kršenja suvereniteta ukoliko dođe do međunarodne istrage.

Neki pravnici tvrde da nema pravnog osnova za međunarodnu istragu, ali da se može koristiti tehnička i stručna pomoć u domaćoj istrazi. Prema njima, institucionalna međunarodna istraga podrazumeva uključenje međunarodnog prava i umešanost više država, pa bi kao takva bila teško sprovodiva. Bivši javni tužilac Jovan Trpenovski smatra da najave o takvoj istrazi praktično znače negiranje pravnog sistema i institucija u zemlji.

“Političke partije koje pozivaju međunarodne ekspertske grupe da bi istražile slučaj treba da provere kakve su proceduralne mogućnosti regulirane zakonom, Ustavom, krivičnim postupcima u zemlji. Mislim da do toga neće doći i ne bi trebalo da dođe, zato što bi to značilo devalviranje čitavog pravnog sistema u zemlji.”

U četvrtak nakon presude, Demokratska unija za integracije (DUI), partija Albanaca koja je deo vlade, saopštila je da je sudski proces otvorio dileme o motivima o ovom, kako kažu, teškom slučaju. Oni su pozvali MUP i sudske vlasti da uključe strane eksperte u istragu. Iz ove partije traže uspostavljanje komunikacije sa vlastima na Kosovu i u Albaniji zbog razmene informacija zarad kompletnog rasvetljavanja slučaja. U završnom obraćanju advokat odbrane Naser Raufi je tražio od suda da obezbedi kao dokaz u postupku telefonske razgovore jednog od ubijenih članova oružane grupe i lidera DUI-a Alija Ahmetija. Alijansa za Albance, koja je isto tako deo vlade, pozvala je međunarodnu zajednicu da se uključi u rasvetljavanju ovog, kako kažu, montiranog političkog slučaja. “Smatramo da je ovo suđenje političko i da je nastavak montiranog političkog slučaja iz vremena režima VMRO DPMNE-DUI. Suđenje je po meri mentaliteta tog režima i političkih partija koje su bile u prethodnoj vlasti”, kaže se u saopštenju ove partije.

U Prištini su održani protesti protiv odluke suda o Kumanovskoj grupi
U Prištini su održani protesti protiv odluke suda o Kumanovskoj grupi

Pravni eksperti tvrde da političke partije, da bi umirile javnost, pozivaju na međunarodnu istragu, a ukoliko dođe do toga, pokazaće se da njihov kadar na rukovodećim funkcijama nije završio dobro svoj posao u pravnom sistemu.

Krivični sud u Skoplju 2. novembra je presudio da su 33 od ukupno 37 optuženih za terorizam i terorističku organizaciju u slučaju u kumanovskom Divom Naselju, krivi za to delo, a četvorica su oslobođeni optužbi. Sedam optuženih su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, drugih 13 su dobili po 40 godina zatvora, a ostali su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 12 do 20 godina. Danas, 3. novembra, je u odvojenom suđenju još jedan optuženi osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG