Dostupni linkovi

Pozivi Zaevu da se ogradi od izjave o Bugarskoj iz vremena okupacije


Zoran Zaev: Sa Bugarskom imamo ne podeljenu, nego zajedničku istoriju
Zoran Zaev: Sa Bugarskom imamo ne podeljenu, nego zajedničku istoriju

Ne možemo prihvatiti ovakvo omalovažavanje naše borbe i reviziju opšteprihvaćene ocene o Drugom svetskom ratu, kažu iz Saveza boraca iz Skoplja, posle intervjua premijera Zorana Zaeva za bugarsku novinsku agenciju BGNES. Zaev je naime izjavio da u Severnoj Makedoniji u Drugom svetskom ratu nije bilo bugarske okupacije, nego administracije. Savez boraca očekuje da se premijer ogradi od iznesenih stavova.

Zaev je u intervjuu još rekao da je već promenjeno 20 tabli na kojima je pisalo “bugarski fašistički okupator”, te da Bugarska nije fašizam.

“Bilo je nekad neke administracije, u tom trenutku, na početku, ali zatim se Bugarska diže zajedno sa antifašizmom, bori se za slobodu i demokratiju, te je apsolutno deo antifašističkog fronta. Bugarske i makedonske vojske oslobađaju teritorije - Krivu Palanku, Kumanovo, Skoplje i u čitavom tom delu”, istakao je Zaev.

Mišljenje člana zajedničke komisije

Istoričar Petar Todorov, član makedonskog tima u zajedničkoj Komisiji sa Bugarskom o istorijsko-obrazovnim pitanjima, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je u odnosu na Drugi svetski rat, tadašnja bugarska država, Bugarsko Carstvo, kao deo Trojnog pakta, u aprilu 1941. godine okupirala odnosno zauzimala delove Grčke i Jugoslavije, uključujući veći deo Makedonije, gde uspostavlja administraciju.

“Moje kolege, ali i ja kao član Komisije, nekoliko puta smo pominjali da politika treba stvarati uslove da bi istoričari mogli da rade oslobođeni od političkih i ideoloških pritisaka. Na niti jedan način istorija ne treba biti politički instrument. Dobrodošla je svaka izjava koja će biti u smeru ohrabrivanja za prevazilaženje problema nasleđenih iz prošlosti, ali svaka izjava koja će oživeti stare i stvoriti nove probleme u odnosima između država i naroda, može se samo negativno odraziti na rad Komisije”, rekao je Todorov.

Zaev izrazio žaljenje

U intervjuu za BGNES, Zaev je na deo pitanja odgovarao na strumičkom dijalektu, gde je i rođen, a koristio je i reči na bugarskom jeziku, ističući da građani Strumice i bugarskog grada Petriča imaju isti dijalekt, isti jezik.

On je dodao da sa Bugarskom „imamo ne podeljenu, nego zajedničku istoriju“.

“Goce Delčev je revolucionar, i za Bugare i za Makedonce, koji su se borili za slobodu Makedonije i regiona Odrinsko. Jugoslavija nas je razdvajala, i ako ne priznamo slabosti istorije, nećemo moći graditi budućnost”, rekao je Zaev u intervjuu.

Dan posle toga, Zaev je u izjavi za domaće medije rekao da „naša državnost počiva na delima antifašizma, ali da je neprihvatljivo da se fašizmu daju etničke karakteristike“.

Zaev kaže da ljudima ne treba istorija koja razdvaja i da je vreme za istoriju koja stvara budućnost za mlade.

Izrazio je žaljenje što je intervju izazvao snažne negativne emocije, o kojima je, kako je rekao, potpuno svestan i da ih potpuno razume.

“Treba nam istorija koja gradi most prijateljstva među narodima. Preko glave nam je od istorija koje stvaraju razdor i podsticaju netrpeljivost. Dajte da živimo danas. Vreme je da stvaramo istoriju koja stvara budućnost za mlade i za buduće generacije”, rekao je Zaev za makedonske medije.

Kakav je stav vicepremijera Dimitrova?

Vicepremijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov je na Fejsbuku napisao da “je ideja dogovora sa Bugarskom bila da se istorija ostavi istoričarima, a da se mi bavimo sadašnjošću i budućnošću, da rešavamo otvorena pitanja bilateralno, a da ona ne budu prepreka na putu ka EU”.

“Makedonski jezik i samoopredeljenje, državotvornost i identitet, niti mogu biti prepreka za integraciju u Uniju, koja poštuje kulturne i jezične različitosti kao temeljne vrednosti, niti mogu biti prepreka pravom prijateljstvu, jer se ono uvek bazira na uzajamnom poštovanju. Ovo je moj principijelni stav, ovo je bitka ne samo o makedonskoj suštini, nego i o srži evropskih vrednosti, od kojih nema odstupanja. Ovo je besmrtni ’virus’ ideala protiv kojeg se uzalud traži “vakcina”, napisao je Dimitrov.

Reakcija šefa države

Zaev je u intervjuu pomenuo i predsednika države Steva Pendarovskog, koji je nedavno izjavio da su u Bugarskoj još zaglavljeni u matrici komunizma i živkovizma [po Todoru Živkovu, komunističkom vođi Bugarske od 1954. do 1989. godine, prim. red.]. Zaev je rekao da Pendarovski “nije toliko iskusan političar kao on i da svi ponekad ne biramo pravilne reci, ali da se Pendarovski zalaže za prijateljstvo sa Bugarskom”.

Šef države u reakciji na intervju Zaeva rekao da se u delu komentara posle intervjua vidi da postoji dilema – da li državni vrh nastupa jedinstveno u odnosu na ovo vitalno nacionalno pitanje.

“Antifašistička borba je u temeljima savremene makedonske države, a u toj borbi sme bili protiv onih koji su bili na strani fašizma. Moje 20-godišnje iskustvo u međunarodnoj politici omogućuje mi da precizno merim reči i stavove koje iskazujem kada razgovaram sa mojim bugarskim sagovornicima i sa našim prijateljima iz međunarodne zajednice. Svakome od njih jasno ukazujem da se makedonsko-bugarski spor može rešiti samo ako se dosledno poštuje dostojanstvo i makedonskog i bugarskog naroda i izbegavanjem opasne zamke istorijskog revizionizma kada se on umesto na činjenicama, zasnuje na političkim konstrukcijama”, izjavio je Pendarovski u intervjuu za Dojče Vele.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG