Dostupni linkovi

Zaharijeva: Bugarska će blokirati Severnu Makedoniju sve dok postoji govor mržnje


Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva
Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva rekla je da će Bugarska blokirati početak pregovora između Severne Makedonije i Evropske unije dok se ne prestane sa, kako je navela, „govorom mržnje protiv svega što je bugarsko“. Zaharijeva je za špansku agenciju EFE rekla kako smatra da bi odnosi Bugarske i Severne Makedonije trebalo bi da liče na odnose Španije i Latinske Amerike.

"Problem sa istorijom je što pogrešno i lažno tumačenje događaja i dešavanja imaju direktan uticaj na trenutne događaje, što kreira govor mržnje i negativnu kampanju protiv Bugara i Bugarske. Za nas je to nedopustivo", rekla je Zaharijeva, prenosi redakcija RSE Severne Makedonije.

Zaharijeva je rekla i da Bugarska nikada nije negirala pravo makedonske države da postoji, „kao ni njen suverenitet i želju da jezik nazivaju kako god žele“. „Ali to ne treba da se dešava pomoću laži o tome kako je ta nacija nastala", rekla je Zaharijeva.

Ona je kao primer navela Latinsku Ameriku. „Činjenica da Argentinci i Čileanci govore španski ne čini ih ništa manje Argentincima i Čileancima. Činjenica da su imali zajedničku istoriju do određenog stepena ne umanjuje njihov suverenitet danas“, rekla je Zaharijeva i ponovila kritike da makedonska strana ne poštuje sporazum o dobrosusedstvu.

Prema njenim rečima, od ulaska zemlje u NATO došlo je do usporavanja u svim oblastima saradnje, od privrede do infrastrukture i obrazovanja.

Zaharijeva je takođe rekla i da se „Bugarska plaši makedonskih teritorijalnih pretenzija“.

Pozivajući se na istorijske identitetske razloge, Bugarska na sastanku Evropske unije 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora svog zapadnog suseda o prijemu u EU.

Ipak premijer Severne Makedionije, Zoran Zaev, u ponedeljak je izjavio da "nije daleko dogovor s Bugarskom" i da veruje da će biti postignut pre Saveta ministara EU koji se održava početkom decembra. Zaev je tom prilikom najavio je i sastanak sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom.

Evropska komisija koja je u julu izradila nacrt pregovaračkog okvira stoji iza stajališta da je Severna Makedonija spremna za otvaranje pregovora, a iz Vašingtona je poručeno kako Sjedinjene Američke Države (SAD) žele da Severna Makedonija ove godine započne pregovore sa EU

XS
SM
MD
LG