Dostupni linkovi

Za Navaljnog moguće tri i pol godine zatvora po povratku u Rusiju, tvrdi odvjetnik


Aleksej Navaljni tokom protesta u Moskvi, februar 2020.
Aleksej Navaljni tokom protesta u Moskvi, februar 2020.

Navaljni bi se mogao suočiti s tri i pol godine zatvora po povratku u Rusiju, tvrdi odvjetnik

Ruska zatvorska služba priopćila je u četvrtak da Navaljnom prijeti trenutno hapšenje nakon što se vrati iz Njemačke.

Zatvorska služba je u saopćenju navela da je potjernicu za Navaljnim izdata krajem decembra nakon što se nije prijavio u ured, u vezi s uvjetnom kaznom zbog pronevjere koju je služio.

Zatvorska služba, koja je zatražila od moskovskog suda da Navaljniju uvjetnu kaznu pretvori u stvarnu, istaknula je da je "dužna poduzeti sve potrebne mjere kako bi Navaljni bio pritvoren do odluke suda".

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni nalazi se na nacionalnoj listi tjeralica zbog navodnog kršenja uvjeta uvjetne zatvorske kazne i riskira kaznu zatvora od tri i pol godine kada se ovaj vikend vrati u Rusiju, rekao je u četvrtak jedan od njegovih odvjetnika.

Navaljni je u srijedu, 13. januara, najavio da se planira vratiti u Rusiju u nedjelju, prvi put otkako je otrovan nervnim sredstvom novičok u augustu 2020. godine, unatoč riziku da bude zatvoren po povratku iz Njemačke.

Kremlj negira umiješanost u njegovo trovanje, te navode da nema dokaza da je otrovan i da se može slobodno vratiti u Rusiju u bilo kojem trenutku.

Navaljni je u srijedu odbacio rastući popis pravnih prijetnji, nazvavši kaznene postupke protiv njega – od kojih su najmanje dva na čekanju – izmišljenima kako bi osujetili njegove političke ambicije.

Vadim Kobzev, jedan od Navaljnijevih odvjetnika, rekao je u četvrtak za Reuters da je Navaljni sada stavljen na nacionalnu listu tjeralica jer ga ruska zatvorska služba optužuje da im se nije prijavio krajem prošle godine u vezi s uvjetnom kaznom zbog pronevjere koju je služio.

Navaljni je rekao da je prvobitni slučaj protiv njega izmišljen i da je u to vrijeme bio u Njemačkoj, dok se zbog svog trovanja liječio ambulantno, pa se nije mogao prijaviti. Iz zatvorske službe kažu da je otpušten iz berlinske bolnice u septembru i stoga se trebao vratiti u Moskvu i prijaviti im se.

"U teoriji ga mogu zadržati čim stigne (u Rusiju), ali u početku samo na 48 sati", rekao je Kobzev, koji je rekao da očekuje da će sud saslušati detalje slučaja u januaru. U tom trenutku mogao bi naložiti da se njegova uvjetna kazna pretvori u stvarno zatvorsku.

NE PROPUSTITE DA PROČITATE:

XS
SM
MD
LG