Dostupni linkovi

Šest ministara i gradonačelnik Londona okrenuli leđa Kameronu


Britanski premijer Dejvid Kameron i gradonačelnik Londona Boris Džonson
Britanski premijer Dejvid Kameron i gradonačelnik Londona Boris Džonson

Britanski premijer Premijer Dejvid Kameron (David Cameron) pokrenuće u ponedeljak formalno u parlamentu postupak za raspisivanje referenduma i predložiti da zemlja ostane u EU, nakon što je prošle sedmice na samitu lidera EU postignut sporazum o reformama na kojima insistira London.

Međutim, Kameron će se suočiti sa velikim iskušenjima jer se šest njegovih ministara i gradonačelnik Londona Boris Džonson (Jonhson) zalažu za izlazak Britanije iz evropskog bloka.

Velika Britanija bi se itekako kockala sa svojom bezbednošću ako odluči da napusti Evropsku uniju, upozorio je ministar odbrane Majkl Falon (Michael Fallon).

“Kolektivna težina” partnerstva, kao što je sa EU, olakšava suočavanje sa globalnim pretnjama, istakao je Falon za “Bi-Bi-Si”.

On je negirao stav bivšeg lidera konzervativaca Jana Dankana Smita (Iain Duncan Smith), jednog od šest ministara koji se zalažu za izlazak Britanije iz EU, da je članstvo u bloku izlaže većem bezbednosnom riziku. Falon podseća da EU ima ključnu ulogu u suočavanju sa Rusijom zbog aneksije Krima i Iranom oko njegovog nuklearnog programa.

Kameron: Iluzija suvereniteta

Kameron je izjavio nakon samita lidera EU da je postignut dogovor koji Britaniji omogućava “specijalni status” unutar ovog bloka.

Sporazum – koji će biti primenjen ukoliko Britanija na referendum odluči da ostane u Uniji – predviđa izuzeće Britanije od dalje političke integracije unutar Unije, obezbeđivanje fer tretmana u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja evrozone i članica EU koje su izvan nje.

Takođe, Britanija će imati pravo da uskrati ekonomskim migrantima koji dođu da rade u u njoj prve četiri godine socijalnu pomoć i beneficije dok i sami ne doprinesu finansiranju sistema.

Kameron je istakao da bi izlazak iz EU Britaniji dalo samo “iluziju suvereniteta”.

On je izjavio u nedelju da je ostanak u EU u interesu nacionalne sigurnosti i da će zemlja biti “bezbednija i snažnija” unutar evropskog bloka.

U televizijskom obraćanju Kameron je podsetio na pojavu ekstremističkih grupa na Bliskom istoku i sve veći izazov koji predstavlja Rusija, ocenivši da je lakše nositi se sa pretnjama kao deo saveza.

Kameron je nakon postignutog dogovora sa Briselom o reformisanim odnosima obećao da će voditi kampanju za ostanak Britanije u EU, o čemu će se građani Britanije izjasniti 23. juna na referendumu.

"Kako da ostanete jaki u svetu u kome na istoku imate Putina, a na jugu takozvanu 'Islamsku državu'? Držeći se zajedno sa susednim zemljama, partnerima i prijateljima", rekao je Kameron, prenosi AP.

On je rekao da nisu u pravu oni koji podržavaju "Bregzit" verujući da bi to usporilo priliv migranata. Kameron je naveo i da bi bilo koji trgovinski sporazum o kome bi Britanija pregovarala sa EU po izlasku iz Unije podrazumevao slobodno kretanje radne snage, jer bi to bio zahtev EU.

Ukoliko Britanija reši da ode iz Unije, biće potrebne dve godine za sklapanje sporazuma koji bi britanskim kompanijama omogućio pristup na evropska tržišta, upozorio je Kameron.

Džonson: Narušavanje demokratije

Međutim, Kameron je doživeo u nedelju razočarenje kada je nakon njegovih uveravanja da je kabinet saglasan da na referendumu podrži ostanak Britanije u "reformisanoj" Uniji, čak šest ministara u izjavama medijma reklo da će se ipak založiti za izlazak zemlje iz EU.

Među njima je bio i Kameronov prijatelj, ministar pravde Majkl Gouv (Michael Gove) kao i gradonačelnik Londona Boris Džonson, inače veoma popularni konzervativac, koji je ponovo insistirao u nedelju da zemlja ima “veliku budućnost” izvan EU i da je ona "zaglibljena u prošlosti".

Džonson je rekao da ne treba brkati "čudesa i godišnje odmore" u Evropi s političkim odlukama i projektima "koji decenijama prete da izmaknu demokratskoj kontroli".

"S obzirom na vreme, (britanski premijer) Dejvid Kameron se dobro snašao u pregovorima sa evropskim partnerima. Međutim, niko ne može da pomisli da taj dogovor predstavlja suštinsku reformu EU i odnosa Velike Britanije s Unijom. Jedini način da se izborimo za promene koje su nam potrebne – jeste da glasamo za izlazak iz Evropske unije, jer njena istorija pokazuje da jedino zaista sluša glas naroda kada on kaže-ne”, poručio je Džonson.

Džonson je dodao da je ovo trenutak kada treba biti hrabar “a ne pridžavati se za suknje medicinske sestre u Briselu i prepustiti sve odluke negde drugde”.

Gradonačelnik Londona je istakao da je ovo jedina prilika “da pokažemo da nam je stalo do prava da sami upravljamo i odlučujemo. Glas za ostanak u EU bi bio shvaćen u Briselu kao zeleno svetlo za više federalizma i narušavanje demokratije”.

Džonson je odbacio spekulacije da je njegov stav motivisan ambicijom da postane lider konzervativaca i britanski premijer, dodajući da Kameron treba da ostane na funkciji bez obzira na ishod referenduma.

On je naglasio da je glavni razlog za pokretanje kampanje za izlazak iz EU zabrinutost zbog erozije britanskog suvereniteta.

“Bi-Bi-Si” ocenjuje da je poslednja 72 sata za konzervativce “nalik na vađenje čepa iz boce”, imajući u vidu da pojedini ministri po prvi put u poslednjih godina iskazuju svoj stav oko referenduma.

Inicijatori kampanje da Britanija napusti EU tvrde da bi čak 100 poslanika iz Konzervativne partije na kraju mogli da podrže ovu opciju.

Istovremeno, “Fajnenšel tajms” (Financial Times) je objavio da je oko polovina čelnika najvećih britanskih kompanija spremno da podrži Kameronovu kampanju za ostanak zemlje u evropskom bloku.

XS
SM
MD
LG