Dostupni linkovi

Zašto su izbori za Senat SAD-a povijesni za LGBTQ+ zajednicu?


Sarah McBride na nacionalnoj konvenciji demokrata u Philadelphiji, 28. juli 2016.

Sarah McBride (30), članica Demokratske stranke iz Delawarea, položit će zakletvu u januaru 2021. i postati prva transrodna osoba u Senatu u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Ona je s više od 16.000 glasova pobijedila u svom izbornom okrugu republikanskog kandidata Stevea Washingtona koji je osvojio nešto više od 6.000 glasova.

“Moja je žarka nada da će večeras mlade LGBT+ osobe ovdje u Delawareu ili u Sjevernoj Karolini ili u Teksasu ili bilo gdje u ovoj zemlji, moći večeras spavati s moćnom, ali jednostavnom porukom: da je naša demokracija dovoljno velika i za njih, da su njihovi glasovi važni i da je promjena uvijek moguća”, kazala je u izbornoj noći 3. novembra, nakon što su Amerikanci glasovali na izborima za predsjednika države, te za Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa.

U svojoj kampanji da postane senatorica, McBride se usredotočila na smanjenje troškova za zdravstvenu industriju i jačanje javnih škola, između ostalog.

“Glasači u ovom okrugu su kandidate gledali na temelju njihovih ideja i iskustva, a ne na temelju identiteta”, naglasila je McBride.

Izbor LGBT+ osoba

Od 2018. godine, samo je 16 otvoreno transrodnih osoba izabrano na neku zakonodavnu dužnost.

Joanne Marie Conte smatra se prvom. Ona je izabrana u gradsko vijeće Arvade gdje je služila od 1991. do 1995. godine. Stu Rasmussen je izabran za prvog transrodnog gradonačelnika, a izabrali su ga 2008. građani Silvertona u državi Oregon.

Afroamerikanka Althea Garrison je 1992. je prva transrodna osoba izabrana u zastupnički dom jedne američke države i to u Massachusettsu, iako se ona nikad nije htjela govoriti o svom rodnom identitetu. Postoji nekolicina transrodnih političara koji danas sjede u zakonodavnim tijelima američkih država.

Na izborima 2018. Brianna Titone je izabrana u Zastupnički dom u Coloradu te Gerri Cannon i Lisa Bunker u New Hampshiru. Prema nezvaničnim rezultatima ovogodišnjih izbora, Taylor Small (26) je izabran u Zastupnički dom u Vermontu te Stephanie Byers u Kansasu. Ritchie Torres (32) iz New Yorka bit će prvi gay Afrolatinoamerikanac izabran u Zastupnički dom Kongresa SAD-a, a Mondaire Jones iz New Yorka prvi gay Afroamerikanac...

U Zastupnički dom države Oklahoma izabran je/izabrana je Mauree Turner kao prvi nebinarni/nebinarna zakonodavac/zakonodavka u zemlji, osoba koja se ne izjašnjava ni kao muško, ni kao žensko, niti kao transrodna... Socijalna radnica Marie Pinkney također je izabrana u državni Senat. Pinkney se identificira kao queer i prva je otvoreno queer žena izabrana u zakonodavno tijelo.

Međutim, do izbora Sarah McBride niti jedan transrodni političar nije imao savezne ili državne funkcije. Njezin izbor u državni senat u Delawareu čini je najmoćnijom američkom transrodnom zakonodavkom.

McBride, koja radi kao nacionalna tajnica za medije Kampanje za ljudska prava (Human Rights Campaign), odigrala je ključnu ulogu u borbi za zaštitu LGBT+ od diskriminacije u Delawareu i lobirala je da se Zakon o ravnopravnosti proširi na cijelu zemlju.

Bila je pripravnica u Bijeloj kući za vrijeme administracije Baracka Obame i postala je prva trans osoba koja je govorila na velikoj političkoj konvenciji kada se 2016. obratila demokratama u Philadelphiji.

Njezinu kampanja podržale su brojne osobe, uključujući i kandidata Demokratske stranke za predsjednika SAD-a Joea Bidena, koji je snažno podržao njezin ulazak u politiku i napisao predgovor za njene memoare objavljene 2018. godine.

Ona u Senatu nasljeđuje kolegu demokrata Harrisa McDowella, koji je u tom domu američkog Kongresa sjedio od 1976. godine i koji je podržao kandidaturu McBride. McBrideova kampanja

privukla je pažnju i novac iz cijele zemlje, više od 270.000 američkih dolara donacija početkom oktobra, više od drugih kandidata u Delawareu, kako je izvijestila agencija Associated Press (AP).

Na izboru su joj od poznatih, između ostalih, čestitali i Charlize Theron, Trace Lysette,Angelica Ross, članovi benda Tegan and Sara...

Sve više LGBTQ+ kandidata

LGBTQ Fond za pobjedu (LGBTQ Victory Fund) izbrojao 1.006 osoba koji su se otvoreno izjasnili kao LGBTQ+ koji su se natjecali na izborima u utorak. Najmanje 117 do sada je ostvarilo pobjedu. Ovo je porast broja LGBTQ+ kandidata za 41 posto od 2018. godine, pri čemu je broj queer ili rodno nebinarnih kandidata skočio sa šest u 2018. godini na 25 u 2020. Od 50 američkih država Alabama je bila jedina država bez LGBTQ+ kandidata u izbornoj utrci. Najveći broj zabilježili su Teksas, Florida i Kalifornija.

“Ovo je golemo postignuće za pripadnike LGBTQ zajednice”, rekla je Stephanie Byers, koja je postala prva trans pripadnica domorodačkog američkog stanovništva u Zastupničkom domu Kansasa.

“Rodni identitet nije više jedino što netko vidi kada se natječemo za zastupničko mjesto... uviđaju i da se bavimo mnogo šire, ne samo LGBT+ pitanjima”, dodala je Byers, 57-godišnja učiteljica.

Alphonso David, predsjednik Kampanje za ljudska prava (Human Rights Campaign) za koju radi McBride, uputio je joj je čestitku, povezujući je s pobjedom LGBTQ+ kandidata.

“Večeras je Sarah ušla u povijest ne samo za sebe već i za cijelu našu zajednicu. Ona daje glas marginaliziranim ljudima kao predstavnica i zagovornica. Ova pobjeda, prva od mnogih pobjeda koje očekujem u njezinoj karijeri, pokazuje da svaka osoba može ostvariti svoj san, bez obzira na rodni identitet ili seksualnu orijentaciju”, kazao je David.

“Današnje pobjede LGBTQ+ nebjelačkih i transrodnih osoba su povijesne i predugo čekane”, rekla je u izjavi Sarah Kate Ellis, predsjednica GLAAD-a, organizacije za zaštitu LGBTQ+ prava. “Njihove pobjede predstavljaju skok prema prihvaćanju LGBTQ+ osoba i zahtjev za još veći napredak i jednakost koji njihova pojava predstavlja”, dodala je. Nacionalna izlazna anketa koju je provela agencija Edison Research pokazala je da LGBTQ+ glasači predstavljaju sedam posto biračkog tijela u SAD-u 2020. godine.

Zakonodavnu vlast u Sjedinjenim Američkim Državama ima dvodomni Kongres, koji se sastoji od Zastupničkoga doma i Senata.

Zastupnički dom ima 435 zastupnika, a savezne države su zastupljene sukladno broju stanovnika. Izravno ih biraju građani izbornih okruga na mandat od dvije godine. U Zastupničkom domu zastupljeni su i američki prekomorski teritoriji - američko otočje Virgin, Američka Samoa, Guam i Portoriko te Savezni okrug Columbia, koji imaju pravo glasa samo u parlamentarnim odborima.

Senat ima 100 senatora, po dva senatora iz svake savezne države, koje izravno biraju građani saveznih država na mandat od šest godina, a svake dvije godine provodi se izbor trećine senatora. Senatom službeno predsjeda potpredsjednik SAD-a. Osnovna je ustavna ovlast Kongresa SAD-a donošenje zakona u okviru prava i nadležnosti federacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG