Dostupni linkovi

Vrhovni sud SAD: Nezakonito otpuštanje zbog homoseksualnosti


Vrhovni sud SAD

Vrhovni sud SAD saopštio je danas da zakon zabranjuje otpuštanje zaposlenog zbog homoseksualnosti, što je u suportnosti sa stavom administracije predsednika Donalda Trampa.

"Danas moramo da odlučimo da li poslodavac može da otpusti nekoga samo zato što je homoseksualac i transrodna osoba, odgovor je jasan", zakon "to zabranjuje", ocenio je Sud u odluci za koju je glasalo šest od devet sudija.

Savezni zakon iz 1964. zabranjuje diskriminaciju "na osnovu pola", ali neki sudovi, kao i Trampova administracija, smatraju da se zakon odnosi samo na rodne razlike, a ne i na seksualne manjine.

Branioci gej, lezbijskih ili transrodnih radnika, koje su podržali brojni demokratski poslanici i nekoliko velikih kompanija, uključujući Epl, Dženeral motors ili Volt Dizni, zatražili su od suda da jasno naznači da su zaštićeni tim zakonom.

Kako podseća AP, očekuje se da će ova odluka imati veliki uticaj na oko 8,1 miliona LGBT zaposlenih širom zemlje zato što u većini država nisu zaštićeni od diskriminacije na radnom mestu.

Procenjuje se da u SAD živi 11,3 miliona LGBT osoba, pokazuju podaci Instituta Vilijams.

XS
SM
MD
LG