Dostupni linkovi

Zašto su društvene mreže suspendirale američkog predsjednika Trumpa?


Twitter, Facebook i Snap najprije su privremeno zaključali Trumpove račune dan ranije, kako bi suzbili njegove neutemeljene tvrdnje o američkim predsjedničkim izborima dok su stotine Trumpovih pristaša jurišale na američki Kapitol.
Twitter, Facebook i Snap najprije su privremeno zaključali Trumpove račune dan ranije, kako bi suzbili njegove neutemeljene tvrdnje o američkim predsjedničkim izborima dok su stotine Trumpovih pristaša jurišale na američki Kapitol.

Facebook i njegova aplikacija Instagram produžili su blokadu računa američkog predsjednika Donalda Trumpa tokom preostale dvije sedmice njegovog mandata, saopćio je 7. januara izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Twitter, koji je u srijedu, 6. januara zaključao Trumpov profil na toj društvenoj mreži zbog objava koje krše njegova pravila, prvo je ukinuo suspenziju, omogućivši predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država da tweetuje, ali je onda u u subotu, 9. januara iza ponoći, saopćeno da je trajno suspendirala nalog predsednika SAD Donalda Trumpa zbog rizika od daljeg podsticanja na nasilje.​

Popularna platforma među igračima videoigara Twitch, koja je u vlasništvu Amazona, također je na neodređeno vrijeme zabranila kanal koji je Trump koristio za prenošenje mitinga.

TikTok je rekao da će ukloniti nekoliko njegovih govora zbog kršenja pravila ponašanja.

Privremena i trajna blokada

Twitter, Facebook i Snap najprije su privremeno zaključali Trumpove račune dan ranije, kako bi suzbili njegove neutemeljene tvrdnje o američkim predsjedničkim izborima dok su stotine Trumpovih pristaša jurišale na američki Kapitol tokom zajedničkog zasjedanja Kongresa kako bi potvrdili rezultate izbora održanih 3. novembra, prenio je Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty na engleskom jeziku.

Upad je prisilio zakonodavce da prekinu sjednicu, koja je dovršena preko noći čime su zacementirani planovi za prijelaz prema inauguraciji demokrate Joea Bidena kao 46. američkog predsjednika koja će se održati 20. januara.

Facebook i Instagram su najprije suspendirali Trumpa na 24 sata i obrisali dva posta za koja su smatrali da krše njihova pravila.

Potom je Zuckerberg saopćio da će Facebook produžiti blokadu Trumpa na neodređeno vrijeme, i to najmanje na dvije sedmice “dok se ne završi mirni prijenos vlasti”.

Zuckerberg, na čijim platformama se munjevito dijele i obmanjujuće informacije, rekao je da je zabrana produžena zbog Trumpove “upotrebe naše platforme za poticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade”.

“Vjerujemo da su rizici od dopuštanja predsjedniku da i dalje koristi našu uslugu u tom periodu jednostavno preveliki”, saopćio je Zuckerberg.

“Šokantni događaji u posljednja 24 sata jasno pokazuju da predsjednik Donald Trump namjerava iskoristiti svoje preostalo vrijeme na funkciji kako bi potkopao miran i zakonit prijelaz vlasti na svog izabranog nasljednika Joea Bidena”, rekao je Zuckerberg.

I Twitter je 6. januara saopćio da je na 12 sati zaključao Trumpov račun zbog “ponovljenih i teških kršenja” pravila “građanskog integriteta” ove društvene mreže i zaprijetio trajnom suspenzijom.

Nakon trajne suspenzije Trumpovog profila iz Twittera su u detaljnom objašnjenju naveli da su razlozi trajne suspenzije dva tweeta koje je predsjednik SAD objavio 8. januara, od kojih u jednom navodi da će "75 miliona američkih patriota" koji su glasali za njega i dalje imati "glas u budućnosti", a u drugom obaveštava javnost da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika SAD, Joe Bidena.

Twitter je također uklonio tweetove koje je Trump objavio za svojih više od 88 miliona sljedbenika nakon što je policija objavila da je nasilje rezultiralo haosom na Kapitolu.

“Buduća kršenja Twitter pravila, uključujući naša pravila o građanskom integritetu ili nasilnim prijetnjama, rezultirat će trajnom suspenzijom računa @realDonaldTrump”, dodaje se.

Objave Twittera i Facebooka uslijedile su nakon što je Trump, koji je sedmicama objavljivao lažne navode o izbornoj prijevari, objavio videozapis kako je nasilje na Kapitolu počelo popuštati u kojem je ponovno ustvrdio da su izbori koje je Biden osvojio 3. novembra “ukradeni od nas” prije nego što je urgirao na pristalice da “odu kući”.

Twitter, Facebook i YouTube uklonili su videozapis u roku od nekoliko sati, navodeći rizik od nasilja. Baš kad su agencije za provedbu zakona saopćile da je situacija na Kapitolu smirena, Trump se ponovno oglasio na Twitteru, objavivši izjavu koja je kako se činilo opravdala nasilje.

Twitter je kasnije uklonio tweet, rekavši da krši pravila i izdao suspenziju od 12 sati, prije nego što je nalog trajno blokiran.

Trump je više puta putem tweetova pozvao svoje pristalice da dođu u Washington na skup koji se održao na dan kada su se američki Zastupnički dom i Senat sastali kako bi potvrdili rezultate Izbornog kolegija.

Skup je započeo u blizini Bijele kuće, gdje se Trump obratio okupljenima, koji su potom otišli do Kapitola i upali u zgradu, što je rezultiralo pucnjavom i bacanjem suzavca.

Trump je koristio Twitter kako bi izgradio utjecaj među svojim sljedbenicima, obraćajući se izravno pristalicama. Otkako je izgubio na izborima u novembru, koristio je platforme za redovito objavljivanje lažnih i obmanjujućih tweetova, od kojih je samo nekoliko bilo označeno dezinformacijama ili spriječeno da se dalje dijele.

Demokrati i neke njegove kolege republikanci optužili su Trumpa za poticanje “pobune”, “puča” ili napada na savezni sistem.

Pozivi da platforme društvenih medija poduzmu drastičnije mjere protiv Trumpa ubrzo su uslijedili.

Liga protiv klevete pozvala je društvene medije da trajno suspendiraju Trumpove račune, rekavši da su događaji u Kapitolu rezultat “straha i dezinformacija koje su izbačene izravno iz Ovalnog ureda”.

Međutim, Twitter je otključao Trumpov račun, a on je odmah u srijedu poslao nekoliko poruka u kojima je ljude koji su upali na Kapitol nazvao “patriotima” i poručio im “Volim vas!”. Kasnije je tweetao da će doći do mirnog prijenosa vlasti.

Kompanija Twitter je nakon trajne blokade pojasnila da tweetove nakon kratkotrajnog otključavanja profila vidi kao nastavak politike koja je dovela do nasilja 6. januara i navodi da je "vjerovatno da može ohrabriti i inspirirati ljude da ponove taj kriminalni čin".

Snapchat je također zaustavio Trumpa u objavljivanju novih postova, ali nije saopćio hoće li i kada prestati ta zabrana.

Interes javnosti

Magazin Time podsjeća da Facebook i Twitter već dugo imaju pravila protiv poticanja nasilja na svojim platformama, ali tokom Trumpovog predsjedništva odbijali su suspendirati ili zabraniti Trumpa u slučajevima za koje kritičari kažu da je raspirivao plamen nasilja.

The Guardian podsjeća kako je prije nego što je osvojio predsjedničko mjesto, Trump koristio Twitter kako bi pojačao svoju rasističku kampanju tvrdeći, lažno, da Barack Obama nije rođen u SAD-u.

Kao predsjednik, na Twitteru je dijelio rasističke video zapise koji su ciljali muslimane i zagovarao na Facebooku zabranu ulaska muslimanima u SAD, što je očito kršenje politike platforme protiv govora mržnje. Svojim je desecima miliona sljedbenika proslijedio video snimku na kojoj je jedan od njegovih pristaša vikao “White Power!” (bijela moć) u junu 2020.

Dok su se protesti Black Lives Matter širili zemljom krajem maja nakon što je policija ubila Afroamerikanca Georgea Floyda, Twitter je spriječio većinu načina angažiranja s Trumpovim tweetovima u kojima je naveo da “kada pljačka započne, pucnjava započne” - za što je ta kompanija ocijenila da krši pravila o poticanju na nasilje. No, omogućio je da tweet ostane dostupan nakon poruke upozorenja, a Twitter je u izjavi rekao da je “utvrdio da je možda u interesu javnosti da Tweet ostane dostupan”.

Facebook je u međuvremenu odbio poduzeti bilo kakvu akciju protiv takve Trumpove objave, što je natjeralo neke zaposlenike te kompanije na protestnu šetnju.

Dvije platforme su navele da je glavni među razlozima da u tom trenutku nisu blokirali Trumpa to što su njegove riječi kao predsjednika same po sebi bile vrijedne pažnje javnosti, preispitivanja i rasprave.

“Posljednji razlog za ostavljanje Trumpovog računa online bila je mogućnost da će Trump pokušati vratiti duha u bocu, što su mnogi očekivali, ali to je za njega nemoguće”, kazao je Alex Stamos, bivši šef za sigurnost Facebooka. Zuckerberg se opravdao rekavši da su događaji u srijedu promijenili stvari.

“To smo učinili jer vjerujemo da javnost ima pravo na najširi mogući pristup političkom govoru, čak i kontroverznom govoru. Ali trenutni je kontekst sada bitno drugačiji, uključujući upotrebu naše platforme za poticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade”, saopćio je šef Facebooka.

Ben Scott, izvršni direktor Reseta, grupe koja lobira za strožu regulaciju tehnoloških platformi, u izjavi za Time je kazao da bi “reguliranje ovih tehnoloških platformi trebao biti glavni prioritet za Bidenovu administraciju”.

Zašto baš sad?

Facebook je osmislio algoritme koji od 2019. (kada rade ispravno) usmjeravaju korisnike u smjeru provjere činjenica ako pojedinačni korisnici objavljuju provjereno lažne informacije. Međutim, te se zaštite još uvijek lako mogu zaobići tako što korisnici objavljuju slike krivih informacija umjesto linka s tim informacijama.

“Trumpovo korištenje društvenih medija za širenje propagande prošlo je uglavnom nekontrolirano zbog vakuuma u zakonima koji reguliraju vladin govor na društvenim mrežama”, kazala je za The Guardian Jennifer M. Grygiel, docentica komunikologije na Univerzitetu Syracuse i stručnjakinja za društvene medije. Grygiel je citirala Smith-Mundtov zakon iz 1948. godine, koji regulira distribuciju vladine propagande, kao primjer jednog zakona koji ograničava vladinu komunikaciju. “Ali takva uredba ne postoji za predsjednikov račun na Twitteru. Umjesto toga, oslanjali smo se na pretpostavku da predsjednik neće koristiti svoj račun na društvenim mrežama za poticanje pobune”, dodala je.

Vijest o suspenziji Trumpovog računa izazvala je radost u Facebooku. U komentarima koje su objavili zaposlenici, većina je pohvalila odluku.

“Nisam uvijek ponosan što radim u Facebooku, ali danas jesam”, napisao je Jake Blakeley, zaposlenik Oculusa, odjela te kompanije za virtualnu realnost. Bivša uposlenica Facebooka Mary Minno Ioannidis, koja sada radi u Googleu, napisala je daje “ovo nevjerojatno hrabar korak kompanije”.

Privatno su, međutim, neki doveli u pitanje tajming, napominjući da je to došlo dan nakon što su demokrati preuzeli kontrolu nad Senatom, nakon što je Kongres potvrdio izborne glasove za Bidena i nakon što se Trumpov zamjenik šefa kabineta Dan Scavino obvezao na “uredan prijenos vlasti”.

Alternativne mreže

Nakon nastavka kršenja pravila Twittera i mjere da se Trumpu trajno blokira račun, ipak zajednica drugih društvenih mreža već postoji kako bi mu pružila alternativnu platformu.

Na Parleru, klonu Twittera izgrađenom da omogući korisnicima da “slobodno kažu što žele” i na kojem račune uglavnom imaju krajnji desničari, novi račun koji tvrdi da je predsjednik Trump okupio je više od 13.000 sljedbenika za samo nekoliko sati.

Trump već ima "verificirani račun" na drugoj društvenoj mreži, Gab, sa sličnim fokusom, ali taj račun trenutno nije ništa više od stranice koja postavlja njegove tweetove s Twittera. Nije jasno ni vodi li ga Trumpov tim ili sam Gab.

Iako je Facebook u četvrtak suspendirao Trumpa, pro-Trumpove stranice i grupe s desecima hiljada članova - uključujući i onu pod nazivom "Joe Biden nije moj predsjednik", koja je skrivena od pogleda javnosti - brzo su mobilizirane kao podrška, piše list The Washington Post.

Neki korisnici Facebooka okrivili su "antifu" za nerede na Kapitolu, ponavljajući Trumpovu lažnu tvrdnju da su ljevičarski antagonisti poticali nasilje. The New York Times navodi da su blokade Trumpovog i još nekih računa pomogle obnavljanju kritike desničara da te platforme cenzuriraju konzervativce te da je to suzbijanje slobode govora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG