Dostupni linkovi

Tviter i Fejsbuk blokirali pristup Trampu, sve više zahteva za trajnu suspenziju


Upad nasilnih Trampovih pristalica u Kongres SAD

Tviter (Twitter) i Fejsbuk (Facebook) su preduzeli korake da spreče američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) da koriste platforme ovih društvenih medija nakon izbijanja nasilja na Kapitolu kada su nasilne pristalice podstaknute njegovim porukama prekinuli zajedničku sednicu Kongresa sazvanu za potvrđivanje rezultata predsedničkih izbora u novembru.

Tviter je saopštio u sredu da je Trampov nalog na ovoj mreži na 12 sat zbog "ponovljenih i teških kršenja" pravila "građanskog integriteta" na ovoj platformi i zapretio trajnom suspenzijom.

Tviter je naveo da uklanja Trampove tvitove "zbog neviđene i nasilne situacije u toku u Vašingtonu, DC," nakon što su nasilni pro-Trampovi demonstranti upali u američki Kapitol u pokušaju da primoraju Kongres da poništi rezultat izbora.

Ova društvena mreža dalje ističe da ako se tvitovi, u kojima predsednik potencira na neutemeljenim tvrdnjama o izborima, ne uklone, nalog će ostati zaključan, što znači da predsednik neće moći da tvituje sa @realDonaldTrump, prenosi Rojters.

Tvitter je takođe naveo da će buduća kršenja njegovih pravila, uključujući građanski integritet ili politika nasilnih pretnji, dovesti do trajnog suspendovanja naloga.

Fejsbuk je saopštio da je "utvrdio dva kršenja pravila", što će rezultirati blokadom od 24 sata, što znači da za to vreme neće moći da objavljuju na ovoj platformi.

Prethodno su i Tviter i Fejsbuk uklonili Trampovu kratku video poruku u kojoj je pristalice koje su večeras napale Kongres SAD pozvao da idu kući, ali i ponovio lažne tvrdnje o prevari na predsedničkim izborima.

Jutjub je takođe saopštio da je uklonio sporni Trampov video klip zbog širenja lažnih tvrdnji o raširenoj izbornoj prevari, ali je kopiju tog snimka bilo moguće lako pronaći i nakon toga.

Potpredsednik Fejsbuka Gaj Rozen izjavio je da je Trampov video uklonjen jer "više doprinosi nego što umanjuje rizik od nasilja koje traje".

Tviter je prvobitno ostavio klip na platformi, ali je blokirao komentare i deljenje (retvitovanje) tog snimka, da bi kasnije obrisao.

Tramp je video poruku objavio nakon više od dva sata otkako su njegove pristalice upale u Kongres SAD u vreme posebnog zasedanja na kojem treba da bude potvrđena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Tramp je u poruci pozvao pristalice da se raziđu, da bi potom ponovio neosnovane tvrdnje da je pokraden na predsedničkim izborima, a zatim je pristalicama poručio da su "veoma posebni".

Pre upada u parlament izbili su sukobi demonstranata i policije, nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica na protestu ispred Kongresa i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

"Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove", rekao je Tramp tada pristalicama ispred Kongresa.

XS
SM
MD
LG