Dostupni linkovi

Premijer Krivokapić skriva ugovor Crne Gore i SPC


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić (na fotografiji) još javnost nije upoznao sa sadržajem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić (na fotografiji) još javnost nije upoznao sa sadržajem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Iako je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić 18. aprila najavio da je Vlada spremna da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), sadržaj tog dokumenta javnosti nije poznat. Ovim Ugovorom regulišu se prava i obaveze između države i crkve.

Crnogorska opozicija zahtijeva da se javnost upozna sa sadržajem dokumenta prije potpisivanja, sumnjajući da bi njime mogli biti ugroženi nacionalni državni interesi.

Naime, premijer Krivokapić i većina ministara u Vladi Crne Gore bliski su Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Izabrani su glasovima tri koalicije - prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA , nakon izbora avgusta prošle godine, na kojima su ove partije osvojile tijesnu parlamentarnu većinu.

Ugovor je navodno još 11. aprila predat premijeru Zdravku Krivokapiću, nakon što je Sinod Srpske pravoslavne crkve izmijenio prvobitnu verziju teksta koju je uradila Vlada Crne Gore, konkretno ministar pravde Vladimir Leposavić.

U međuvremenu, premijer Krivokapić je tražio njegovo razrješenje zbog nepriznavanja genocida u Srebrenici. Razrješenju Leposavića se oštro protivi Demokratski front, najbrojnija članica vladajuće većine.

Zašto se čeka sa potpisom?

Vlada predvođena Demokratskom partijom socijalista, koja je u avgustu 2020. nakon tri decenije izgubila vlast, ranije je saopštila da Temeljni ugovor sa SPC u Crnoj Gori nije mogla da potpiše jer ta crkva decenijama nije htjela da registruje svoje eparhije i organizaciju.

Prethodna Vlada bila je u ozbiljnom sukobu sa SPC zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je trebalo da reguliše imovinska pitanja vjerskih objekata.

Nezadovoljna Vladinim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, SPC je pokrenula višemjesečne masovne protestne litije, koje je pdržavala većina stranaka sadašnje vlasti. Odmah nakon formiranja Vlade, nove vlasti su promijenile sporni Zakon u skladu sa interesima i zahtjevima SPC.

Ugovor nepoznat i potpredsjedniku Vlade

Radio Slobodna Evropa pitala je Vladu premijera Krivokapića da li će Ugovor biti objavljen, ali odgovor nismo dobili.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je na pitanje RSE da li će Ugovor biti objavljen odgovorio da ne zna, kao i da ga ni on nije vidio.

„Kada bude bio meni dostupan, biće dostupan svima. Nema skrivenih aktivnosti i mislim da je namjera da se stvori situacija, kako bi se pokrenula tema da se nešto iza brda valja, suprotono interesima Crne Gore. Ne vidim ništa problematično u tome da ga potpišemo, ukoliko je usaglašen sa onim što bi trebalo da bude principijelan odnos države prema vjerskim zajednicama i obratno“, ocjenjuje Abazović.

Uloga Srpske pravoslavne crkve u crnogorskoj politici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Funkcioner opozicione Socijaldemokratske partije Ivan Vujović za RSE kaže da je čudno što potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je nadležan za oblast političkog sistema, nije vidio ugovor.

„Dakle, ne zna on, ne zna javnost, ne znamo ni ko zna što piše u tom sporazumu, osim beogradske Patrijaršije. Očigledno da se taj sporazum pisao u Beogradu i očigledno da će Vlada Crne Gore biti dovedena pred svršen čin, gdje će im biti serviran samo taj tekst ugovora“, ocjenjuje Vujović.

Prema njegovim riječima, imajući sve u vidu može se izvući zaključak da je vrlo vjerovatno riječ o poslu koji je na štetu državnih interesa Crne Gore, a naravno, kako kaže, u korist SPC.

Pravni zastupnik Mitropolije SPC u Crnoj Gori Dragan Šoć saglasan je da javnost treba da bude upoznata sa sadržajem ugovora, ali nakon potpisivanja ili kada Vlada procijeni.

„Svi ugovori, sa bilo kojom vjerskom zajedicom treba da budu objavljeni na internet stranici Vlade. S druge strane, nije uobičajno da zaključenjima ugovora sa bilo kojom državom ili bilo kojim subjektom koje Vlada zaključuje, prethode debate. Može da se kaže mišljenje“, navodi Šoć za RSE.

Kakva je uloga Beograda?

Advokat Šoć kaže da će odluku o tome ko će u ime SPC potpisati ugovor sa Crnom Gorom donijeti Sinod SPC sa sjedištem u Beogradu:

„Oni su nadležni i mogu da ovlaste nekoga od episkopa. Sabor može da da punomoćje, na primjer Joanikiju, kao administratoru Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To može da potpiše i patrijarh ili neko treći. Kao što u ime Vlade to može da uradi premijer, ili neki od ministara.“

Pokojni mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije najavljivao je da će država Crna Gora pregovore o temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori vlast voditi sa njim, a ne sa Patrijaršijom u Beogradu, uz opasku da tu „nema nikakve razlike“.

Šoć kaže da nije pravno značajno ko će potpisati ugovor.

„Pretpostavljam da je pokojni mitropolit Amfilohije isticao tu činjenicu da bi, vjerujem, smanjio priče o tome kako je to nešto što se radi iz Beograda, i želio da pokaže da Beograd nema uticaja na procese u Crnoj Gori“, kaže Šoć.

S druge strane, Ivan Vujović iz SDP-a ukazuje da je nakon Amfilohijeve smrti samostalnost Mitropolije SPC u Crnoj Gori značajno smanjena.

„U vrijeme mitropolita Amfilohija, što god ja o njemu u političkom i ideološkom smislu negativno mislio, bilo je određenog stepena samostalnosti Mitropolije“

Vujović smatra da patrijaršija Srpske pravoslavne crkve, sada ostvariti ideološki naum, preko Vlade Crne Gore „koju je sama i izabrala“.

„Sada je plan da se iz jednog centra definiše sve vezano za crkvu, svjetovne oblasti i konkretnu politiku. Zato će se pitati samo jedna adresa, a to je Beograd i patrijaršija, da ne kažem predsjednik Srbije – Aleksandar Vučić“, ocjenjuje Vujović.

Većina stranaka traži uvid u dokument

Osim SDP, i opoziciona DPS traži da se objavi tekst Ugovora.

Potpisivanje ugovora između Vlade i SPC, čija sadržina je u potpunosti nepoznata, jasno upućuje da se radi o tajnom dogovoru koji najvjerovatnije za cilj ima ugrožavanje nacionalnih interesa države, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića. Oni ističu da je odavno upliv SPC u politički život Crne Gore neprimjeren i nedozvoljen.

Što se tiče vladajućih partija, osim Građanskog pokreta URA i Demokratski front tražio je uvid u tekst Temeljnog ugovora.

Jedan od lidera Fronta Milan Knežević zahvalio je premijeru Zdravku Krivokapiću što će ubrzo potpisati ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Još ako ga možete objaviti da se ne 'dobačamo' preko Tvitera, bilo bi na opštu polzu (radost) svih nas koji smo za kanonsko jedinstvo SPC. Unaprijed zahvalan”, napisao je Knežević na Twitteru.

Iako u parlamentu podržava Vlada, DF je vrlo kritičan prema njenom radu.

Crna Gora i ugovori sa drugim vjerskim zajednicama

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse smatra da je neophodno staviti na uvid javnosti ne samo ugovor sa SPC već i ostale ugovore koje je država potpisala sa vjerskim zajednicama.

„Samo na taj način će se ovaj proces dovesti do kraja i uliti povjerenje gradjana u iskrenost namjera svih strana“, kaže Vujičić za RSE.

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Dragan Šoć kaže da nije neophdno da crnogorski parlament ratifikuje Ugovor između SPC i Vade Crne Gore.

Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom Crna Gora je potpisala 2011. godine u Vatikanu, a Ugovor o uređenju odnosa sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, 2012. godine. Iste godine takav ugovor je crnogorska Vlada potpisala sa Jevrejskom zajednicom.

XS
SM
MD
LG