Dostupni linkovi

Wozniak: Škole, a ne novac ključne za razvoj IT sektora


Steve Wozniak u Armeniji, novembar 2011

Autor: Heather Maher (Prevela: Ena Stevanović)

Vijest o smrti Steva Jobsa, suosnivača kompanije Apple Computer je odjeknula svijetom. Međutim, u mnogobrojnim pričama o njegovom životu su izostavljena dva čovjeka skupa s kojima je osnovao ovu revolucionarnu kompjutersku kompaniju, a to su Ronald Wayne i Steve Wozniak.

Wozniak je doista zaslužan za izum kompjutera Apple 1 i Apple 2 sredinom 70-ih godina, čime je započela revolucija osobnih računala.

Wozniak je napustio Apple 1987.nakon 12 godina rada i nakon toga je postao ugledni filantrop, izumio je prvi univerzalni programirani daljinski upravljač, pomogao je u stvaranju prvog bežičnog Global Positioning sistema i podržao je kreiranje nekoliko novih tehnologija. On je trenutno glavni stručnjak u Fusion-IO, kompaniji za proizvodnju servera i pohranu podataka.

Wozniak je u utorak 10. novembra stigao u glavni grad Armenije u dvodnevnu posjetu. Pozvan je od strane vlade kako bi primio državnu nagradu od predsjednika Serzha Sarkisana. Wozniaku će biti dodijeljena nagrada za „izvanredan doprinos čovječanstvu“.

Novinar Armenskog servisa RSE je razgovarao sa Wozniakom o tome šta država može učiniti da potpomogne razvoju informacionih tehnologija (IT).

Odgovor nije ulaganje, rekao je Wozniak ,već „podsticanje kreativnosti u školama dok su djeca vrlo mala“. On uz to nažalost dodaje da „tradicionalne metode nisu tako dobre za podsticanje kreativnosti“.

„Podučavaju se isti predmeti, svim učenicima u istom danu i istoj sedmici i onda ih se testira i to je problem. Bez obzira šta radite, ako se držite tog principa nećete mnogo uznapredovati“, ocjenjuje on.

Ohrabrivanje starijih studenata da ganjaju IT karijeru isto tako može biti put ka uspjehu, posebno ako se radi o studentima tehničkih univerziteta. Tehnološki razvoj u Americi započinje na California Silicon Valley, što je ključna destinacija za inženjere i naučnike nakon što diplomiraju, kaže Wozniak.

Mnogi univerziteti na kojima su studirali imaju partnerske odnose sa IT kompanijama, tako da apsolventi već imaju veze u industriji.

„To je također dobro. Ako imate mnogo mladih ljudi na univerzitetima, ti univerziteti imaju mnogo opreme od lokalnih kompanija koje im pomažu, tako da studenti mogu sjesti i raditi stvari za sebe.“

On također smatra da bi kompanije trebale podsticati inovativnost među svojim zaposlenicima i dati im slobodu da rade na vlastitim projektima, čak i ako se radi o osobnim projektima koji nemaju cilj da povećaju prodaju. Svako malo će neko, negdje „ubosti nešto tako uzbudljivo, novo i genijalno“ da će kompanija na kraju profitirati of tog otkrića, kako kaže Wozniak.

Pravi inovatori

Wozniak koji je i sam napustio studij kao i njegov kolega Steve Jobs, kaže da kompanije ne bi trebale zatvarati vrata mladim ljudima koji imaju talent i maštu, a nemaju univerzitetsku diplomu. Upravo ovi kreativni, nekonvencionalni tipovi vrlo često postanu „istinski inovatori“, kaže on.
Steve Wozniak na dodjeli nagrade u Jerevanu, Armenija, 11. novembar 2011.
Steve Wozniak na dodjeli nagrade u Jerevanu, Armenija, 11. novembar 2011.

„Nemojte ograničavati pametne mlade ljude bez obzira da li imaju fakultetsku diplomu ili ne. Nije dobro da kompanije zahtijevaju razne vrste diploma i certifikata. Morate podržavati mlade ljude koji misle sami za sebe i imaju dobre, nove ideje. To su pravi inovatori“, poručuje Wozniak.

Svjetska banka je 2002.godine osnovala fondaciju Enterprose Incubator (EIF) u Armeniji, koja je trenutno jedna od vodećih consulting kompanija u tom regionu. Cilj ove fondacije koja se nalazi u Erevanu je „podržavanje razvoja informacionih i komnikacijskih tehnologija u Armeniji kroz stvaranje produktivne sredine za inovacije, tehnološki napredak i razvoj kompanija“, kako se navodi na njihovoj web stranici.

Wozniak je rekao da Armenija ima „vrlo povoljnu“ klimu za proizvodnju u IT sektoru jer su ekonomski kompetitivniji nego zapadne zemlje kao što su Sjedinjene Države.

Veliki je izazov privući strane IT investitore i kompanije s obzirom da mnoge zemlje Bliskog Istoka žele to isto. Wozniak navodi Katar kao jednu od tih zemalja koja koristi svoje bogatstvo da bi privukla vodeće kompanije i otvorila kampuse američkih univerziteta koji pomažu da se privuku investitori.

Na pitanje kakva je budućnost kompanije Apple Computer u post Steve Jobs eri, Wozniak kaže da će produkti koje je Jobs kreirao nastaviti da utječu da ljudske živote i inspirirati će kompanije širom svijeta. Ali ako se Apple udalji od estetike koju je kreirao Jobs, njihovi korisnici će se povući, predviđa Wozniak.

„Kupci Apple-a žele da proizvodi budu lijepi, da se sjaje, ali da su vrlo jednostavni i laki za upotrebu,“ kaže on.

„Applovi kupci će negativno reagirati ako se Apple udalji od tipova proizvoda koji su izašli za vrijeme Steva Jobsa.“
XS
SM
MD
LG