Dostupni linkovi

Umro Steve Jobs, tvorac kompanije Apple




Želimir Bojović

Steve Jobs
, osnivač i bivši direktor kompanije Apple, preminuo je u 56. godini života, objavila je uprava Apple-a u saopštenju za medije.

Jobs će ostati zapamćen kao jedan od simbola 21. veka, ere računara, "gadžeta", "pametnih telefona" i, naposletku, tablet računara.

"S tugom moramo saopštiti da je preminuo Steve Jobs. Njegova briljantnost, strast i energija bili su izvor nebrojenih inovacija koje su obogatile i poboljšale naše živote. Svet je zbog Stevea bio nemerljivo bolji. Ali najveću ljubav imao je prema svojoj supruzi Laurene i svojoj porodici. Naša srca su uz njih, kao i uz sve koje je Steve dodirnuo svojim neverojatnim darovima", saopteno je iz kompanije Apple.

"Apple je izgubio vizionara i kreativnog genijalca, a svet je izgubio neverojatno ljudsko biće. Oni među nama koji su bili dovoljno sretni da poznaju Stevea i rade s njim izgubili su dragog prijatelja i inspirativnog mentora. Steve je iza sebe ostavio kompaniju koju je samo on mogao stvoriti i njegov će duh zauvijek biti utkan u temelje Applea", stoji na službenim stranicama informatičkog giganta iz Palo Altoa.
Apple je izgubio vizionara i kreativnog genijalca, a svet je izgubio neverojatno ljudsko biće

Jobs je umro samo dan pošto je predstavljena najnovija verziju superpopularnog smartfona iPhone, koji je ponajviše načinio Apple najvrednijom firmom na svetu, bogatijom čak i od vlade SAD.

Dugo se borio sa rakom pankreasa, zbog kojeg je krajem avgusta morao da prepusti čelo kompanije.

"Uvek sam govorio da ću, ako dođe dan kada ne budem mogao da obavljam svoje dužnosti generalnog direktora Appla, biti prvi koji će vam to saopštiti. Nažalost, taj dan je došao", rekao je tada Jobs.

Za manje od jedne decenije predstavio je nekoliko revolucionarnih proizvoda i koncepata koji su preporodili tržište potrošačke elektronike: iPod (2001), iTunes (2003), iPhone (2007), App Store (2008) i, konačno, iPad (2010).

A, kako je sve počelo, Jobs je ispričao u godini kada je bolest otkrivena, prenosi Centralni servis RSE.

"Woz, moj partner, i ja počelo smo rad na Appleu u garaži mojih roditelja kada mi je bilo 20 godina. Radili smo naporno i za deset godina Apple je narastao od onoga s čim smo krenuli u garaži, do kompanije vredne dve milijarde dolara sa četiri hiljade zaposlenih", rekao je tada Jobs.

Bill Gates i Mark Zuckerberg žale za Jobsom

Jednim od njegovih najzanimljivijih otkrića smatra se i danas izuetno popularni iPod, koji je reklamiran kao "1000 pesama u tvom džepu".

Umro Steve Jobs, tvorac kompanije Apple
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
Direktan link
2001. godine Jobs je govorio:

"Ovo je veliko. Koliko puta ste krenuli na put sa CD plejerom i rekli sebi: O moj bože, nisam poneo CD, šta ću sada slušati? Sada ćete svu vašu muziku bukvalno imati uz sebe sve vreme. Ali najzabavnija stvar što sva ta vaša muzika može stati u džep".

CD plejer je tako otišao u prošlost, a zavladala je prava pomama za iPod spravama.

No, večiti dečak, Jobs, čini se, da posle nekoliko operacija kojima je podvrgnut, kada su se mediji bavili isljučivo njegovim zdravljem, ne i njegovim biznisom, postepeno je popuštao.

2005. godine, na Stanford Univerzitetu Jobs je govorio iskreno i potresno:

"Kada pomislim da ću uskoro biti mrtav, shvatim šta je najvažniji alat. To mi je pomoglo da napravim neke bitne izbore u životu, jer sve što sam otkrio, sva očekivanja, svi strahovi, stid ili neuspeh, sve se ove stvari gube u licu smrti".

"Uistinu sam tužan zbog smrti Stevea Jobsa", poručio je u saopštenju za javnost Bill Gates, bivši šef i osnivač Microsofta, najveći Jobsov rival.

"Svet vrlo retko viđa osobu s dubokim utjecajem kakav je imao Steve. Odjeci njegovog rada osećaće se još generacijama. Za one među nama koji su bili dovoljno sretni da rade s njim, to je bila ludo velika čast. Neizmerno će mi nedostajati", kaže Gates.

"Steve, hvala ti što si mi bio mentor i prijatelj. Hvala što si dokazao da je moguće stvoriti nešto što će promijeniti svet. Nedostaja ćeš mi", napisao je na Facebooku Mark Zuckerberg, osnivač najpopularnije svjetske društvene mreže.
XS
SM
MD
LG