Dostupni linkovi

WHO preporučuje testiranje u školama da bi se izbjegla nastava na daljinu


Dezinfekcija ruku prije ulaska u školu u Karačiju, Pakistan (21. juni 2021.)
Dezinfekcija ruku prije ulaska u školu u Karačiju, Pakistan (21. juni 2021.)

U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbjeglo vraćanje na online nastavu u slučaju novog talasa epidemije korona virusa, preporučio je 2. jula evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Ljetni mjeseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mjera koje će doprinijeti smanjivanju stope zaraze i izbjegavanju zatvaranja škola", naveo je direktor evropskog ogranka WHO-a Hans Kluge.

U zajedničkom saopštenju sa UNESCO-om i UNIFEC-om ocjenjuje se da je zatvaranje škola "negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit djece i mladih".

Dvanaestogodišnja egipatska učiteljica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Testiranje u školama bi se moglo preporučiti u slučaju klastera u nekoj ustanovi, ali WHO smatra da se testiranje može preporučiti čak i u odsustvu simptoma kod učenika i zaposlenih.

"Ne možemo dozvoliti da djeci budu uskraćeni obrazovanje i razvoj zbog pandemije", poručio je Kluge.

WHO smatra da zatvaranje škola treba biti krajnja mjera i to samo u slučaju "eksplozije broja zaraženih ili ako se širenje zaraze ne može kontrolisati nekom drugom mjerom".

Ta institucija UN-a upozorila je 1. jula da se u Evropi povećava broj novozaraženih korona virusom i to delta sojem koji je zarazniji.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG